Redactorul sef al "Evenimentului Zilei", Dan Cristian Turturica, a fost anuntat neoficial, ieri dimineata, de catre patronii ziarului, reprezentantii trustului "Ringier", ca a fost demis, decizia scindand practic redactia unuia dintre cele mai puternice cotidiane centrale.

Dan Turturica - sustinut, potrivit propriilor afirmatii, de 90% dintre redactori - a organizat aseara o conferinta de presa prin care a denuntat faptul ca demiterea lui ar fi "un act abuziv". "Singurul argument al grupului "Ringier" este ca au dreptul sa ma demita! Nu exista insa si un argument solid.

Sub mandatul meu, dupa demiterea directorului general Cornel Nistorescu, tirajul a crescut de la luna la luna, iar veniturile rezultate din reclama au crescut si ele", a tinut sa sublinieze Turturica. De asemenea, publicistul comentator Andreea Pora a adaugat: "Demiterea lui Dan Turturica tradeaza rele intentii din partea patronatului.

Au demis practic redactorul sef fara sa ne dea, noua colectivului redactional, o explicatie".

"Au vrut sa ne transforme in ziar de scandal!"

In aceeasi ordine de idei, in opinia sefilor Sectiilor Publicistica, Politica si Corespondenti - respectiv Nicoleta Savin, Dan Tapalaga si Oana Stanciulescu - demiterea lui Turturica constituie o "lipsa de onestitate", "o sfidare maxima" si o incercare de a directiona ziarul catre formatul tabloid (ziar de scandal).

Dan Turturica si editorul coordonator Gelu Trandafir - prezent si el la conferinta, alaturi de Carol Sebastian - au afirmat in plus ca decizia patronatului "Ringier" poate fi privita si ca o "decizie politica". "Nimeni nu ne-a reprosat ca nu am fi profesionisti, iar asta spune multe!", a precizat Gelu Trandafir.

Intrebat de reporterii ZIUA insa daca nu cumva o eventuala decizie politica s-ar fi explicat mai degraba inainte de a avea loc alegerile generale si nu dupa ce ar fi disparut presupusa miza, Dan Turturica a declarat: "Este adevarat ca dupa plecarea domnului Nistorescu toate ingerintele asupra partii editoriale s-au diminuat, dar nu cred ca puteau sa ma demita inainte de alegeri pentru ca

scandalul ar fi fost prea mare". Pe de alta parte, redactorul sef demis al "Evenimentului Zilei" a aratat ca i s-a propus sa preia si redactia "Romania Libera", insa nu ar fi acceptat. El a mai punctat faptul ca pana nu va primi oficial o decizie de demitere va continua sa mobilizeze redactorii pentru a tipari ziarul. "Am inteles ca la ora 20.00 (n.red.

- ieri seara, dupa inchiderea primei editii a ZIUA), patronii vor face si ei o declaratie publica, prin care vor anunta ca m-au demis", a afirmat Turturica.

De altfel, o parte dintre jurnalistii de la "Evenimentul Zilei", cei care il sustin pe Turturica, au semnat un protest prin care se arata: "Echipa redactionala protesteaza fata de modul in care conducerea Ringier incearca sa-l schimbe pe redactorul sef.

Desi este vorba de o decizie cu un impact direct asupra activitatii redactiei, conducerea Ringier nu a gasit de cuviinta sa anunte si corpul redactional despre hotararea de a-l inlatura pe redactorul sef. Doar in urma cererilor noastre insistente, Thomas Landolt, directorul general al Ringier in Romania a confirmat verbal ca decizia a fost luata.

El nu a explicat motivele unei asemenea hotarari, cu atat mai surprinzatoare cu cat in luna noiembrie Thomas Landolt comunica echipei redactionale ca "ziarul merge bine", ca "integrarea Evenimentului Zilei in trustul Ringier este realizata", iar redactorul sef, Dan Turturica, si directorul executiv, Cosmina Noaghea, vor conduce acest ziar".

"Nu vroiam sa abandonam noi"

Intrebat de altfel de ZIUA de ce nu a parasit redactia imediat dupa inlaturarea lui Cornel Nistorescu, pe care a apreciat-o drept "necumpatata", Dan Turturica ne-a raspuns in cadrul conferintei: "Nu vroiam sa abandonam noi (n.red.

- referindu-se la corpul redactional care il sustine)!" Pe de alta parte, reporterii ZIUA au intrat in posesia unui e-mail prin care reprezentantii Ringier explicau gestul demiterii lui Turturica. "Am discutat cu Dan Turturica despre activitatea lui si modul in care au fost indeplinite obiectivele stabilite de comun acord. Este adevarat ca sunt niste probleme si nemultumiri.

Am discutat posibilitatea incetarii contractului de munca, dar discutia nu a fost incheiata (...) Ne dorim sa lucram impreuna, dar sigur ca sunt anumite decizii pe care le ia angajatorul si care pot fi placute sau neplacute. Va fi o optiune a fiecaruia daca vrea sau nu sa lucreze astazi si in viitor la acest ziar (...)". Acest e-mail a fost transmis ieri la ora 13.

07, pe adresa redactiei "Evenimentului Zilei", iar pana la inchiderea editiei nu fusese formulat un punct de vedere oficial. Oricum, echipa lui Dan Turturica, care a estimat ca Ringier vrea sa-l inlocuiasca cu Grigore Cartianu, a promis ca va scoate ziarul pana cand situatia se va lamuri.

Conventia Organizatiilor de Media e solidara cu ziaristii de la Ev.Z.

Conventia Organizatiilor de Media isi exprima solidaritatea cu protestul jurnalistilor de la ziarul Evenimentl Zilei, in demersul lor de a mentine coeziunea echipei si limpezimea liniei editoriale. Consideram ca relatiile dintre prestigioasa echipa de jurnalisti si patronat trebuie sa se bazeze pe transparenta si respectarea libertatii de exprimare.

Vom urmari in continuare cu atentie evolutia situatiei. Conventia Organizatiilor de Media este alcatuita din 36 de organizatii media din intreaga tara.

Dan Pavel, analist politic: Manevra PSD

"Sunt un admirator al celor de la Evenimentul Zilei deoarece au tinut steagul sus. Pozitia lor fata de putere se apropia de punctul meu de vedere. Evenimentul Zilei este unul dintre putinele ziare care sunt critice, si asta este laudabil. Este deplorabil insa ca ceea ce se intampla in prezent este total invers decat ceea ce ne asteptam. Sursa principala a problemelor lor era PSD.

Cu toate acestea, dupa ce a avut loc in cadrul celor doua Camere, nu cred ca PSD a cazut de la putere. Probabil, manevra este facuta acum pentru a se spune apoi ca, in contextul in care s-a desfasurat, la guvernare nu era PSD. Eu cred insa ca pierderea alegerilor prezidentiale i-a inversunat si mai tare pe cei din PSD."

Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane: Ringier greseste

"Sunt convinsa ca trustul Ringier greseste deoarece nu da dovada de transparenta. Sa spuna clar care sunt obiectivele lor pentru Evenimentul Zilei care este un ziar cu traditie in Romania. Mai mult chiar, el este un bun public si nu apartine numai patronatului.

In Germania de exemplu, cand s-a incercat transformarea unui ziar de informatie intr-un ziar tabloid, intelectualii si societatea civila au protestat vehement. Asa se intampla in toata Europa civilizata. Daca vor sa transforme Evenimentul Zilei intr-un ziar de bulevard, sa spuna cel putin. Eu sunt convinsa ca aceasta decizie nu face probleme numai Evenimentului Zilei, ci si trustului Ringier.

Este o problema de imagine."

Stelian Tanase, analist politic: Un scandal

"Ceea ce se intampla in prezent la Evenimentul Zilei este un scandal. Poate avea in spate motive exclusiv economice, formarea unei prese de tip hot-dog, sau tine de jocuri politice si de interese financiare mari. De asemenea, este posibil sa avem de-a face cu plata unor polite ramase in urma scandalului din toamna dintre Evenimentul Zilei si reprezentantii Ringier.

Eu cred ca toate aceste posibile motivatii se amesteca, ma refer aici atat la interesele politice cat si la cele financiare. Nu stim care dintre ele primeaza. In spatele scandalului de la Evenimentul Zilei se afla alti regizori, alti papusari. Din pacate, noi nu stim cine este marele papusar."

Zoe Petre, vicepresedintele Actiunii Populare: Decizie ciudata

"Referitor la problemele de la Evenimentul Zilei, a fost un episod anterior in toamna, atunci cand Cornel Nistorescu a trebuit sa paraseasca redactia. Este totusi ciudat ca un patronat german ia in bloc pozitie cu privire la orientarea politica a unui ziar din Romania. Iata ca se poate si asta. Cea mai plauzibila ipoteza este ca parteneriatul cu Evenimentul Zilei nu a convenit patronilor.

Desigur, pot fi speculate mai multe aspecte daca luam in considerare faptul ca Evenimentul Zilei a avut o pozitie politica elocventa in ultimile luni."

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia: Trustul elvetian trebuie sa dea explicatii

"Mi se pare surprinzator si neplacut ca, dupa o campanie de presa reusita, conducerea Evenimentului Zilei sa fie schimbata. Cu atat mai mult cu cat aceasta schimbare vine in pragul Sarbatorilor de iarna.

Era de asteptat sa se intample totusi ceva desi reprezentantii Ringier din Romania declarasera ca au fost facute schimbarile necesare, prin plecarea lui Nistorescu, si ca vor mentine actuala conducere. Momentul este insa deosebit de grav si Ringier trebuie sa dea explicatii foarte clare.

Cu atat mai mult cu cat foarte multi angajati ai Evenimentului Zilei au condamnat amestecul Ringier in politica redactionala. Cred ca cei de la Ringier au obligatia sa isi comunice motivele. De asemenea, ma intrb daca actuala decizie nu este motivata de neintelegerile din toamna. Pe de alta parte, nu stim inca ce vrea printr-o restructurare.

Oricum era identificata o carenta intre conducerea Ringier si redactia Evenimentului Zilei. Transparenta era problema. Cred ca exista foarte multe suspiciuni si astept cu nerabdare urmatoarele luari de pozitie ale jurnalistilor de la Evenimentul Zilei. Conflictul nu are cum sa dispara. Cei de la Ringier vor sa il transforme intr-un conflict de munca, intre patroni si angajati.

Ringier a incercat sa inlature din redactie persoanele care au facut o opozitie deschisa inca din toamna. Conflictul este posibil sa evolueze insa. Sunt convins ca nu intamplator anuntul demiterii conducerii Evenimentului Zilei a fost facut in ajunul Craciunului. Mobilizarea societatii este foarte slaba in aceasta perioada.

Am impresia ca avem de-a face cu un scenariu programat, cu o actiune pregatita. Ea este insa riscanta. Daca intreaga presa se va solidariza cu cei de la Evenimentul Zilei, trustul Ringier va avea probleme de imagine."