Profitand de apropierea Craciunului si de pregatirile care se fac pentru aceasta mare sarbatoare crestina, fapt de natura a abate atentia opiniei publice de la subiectele grave aduse in discutie de mass-media, patronul elvetian al trustului Ringier i-a luat pe toti prin surprindere anuntand ieri concedierea redactorului-sef Dan Turturica.

Inca de ieri dimineata, directorul general Thomas Landolt si directorul executiv Cosmina Noaghea

i-au chemat la sedinta lor pe redactorul-sef pentru a-l anunta oficial ca va fi schimbat din functie. Motivele invocate au fost unele de-a dreptul puerile: ar fi fost intarziate orele de predare a ziarului. Un alt repros: nu s-ar fi implementat metodele de management stabilite, adica standardizarea ziarului (ceea ce in-seamna transformarea lui in tabloid).

Mai mult, lui Turturica i s-a propus o solutie amiabila, dupa modelul lui Cornel Nistorescu, prin care sa i se interzica sa vorbeasca despre ce s-a intamplat la ziar in ultimul an. "Motivele sunt false. Tirajul nu s-a pierdut, iar intarzierile erau in marja", a precizat Dan Turturica.

Afland de concedierea redactorului-sef, ziaristii au intervenit in sedinta in care se afla Landolt si l-au intrebat ce anume se intampla. "Ne-au spus ca se asteptau la ÇshowÈ din partea noastra. Si ca sunt pregatiti sa se desparta de toti cei care ii vor tine partea lui Turturica", ne-a relatat unul dintre ziaristi.

Dupa aflarea vestii, redactorii au iesit pe holuri sa protesteze, in sprijinul celor care erau deja la birou sosind colegii de pe teren.

"E o strategie bolsevica"

Reactiile liderilor sindicatului jurnalistilor de la EvZ nu au intarziat sa apara. "E o strategie bolsevica. Asta a fost strategia lui Iliescu cu Miron Cozma. Cand nu se astepta nimeni...", a apreciat Andreea Pora, vicepresedinte al sindicatului. "Lumea e socata. Este un gest abominabil si lipsit de orice fel de justificare jurnalistica.

Turturica si echipa actuala au rezistat in ultimele luni la presiuni din partea PSD si ale lui Adrian Nastase personal", a precizat si Gelu Trandafir.

Conducere decapitata la doua zile dupa petrecerea de Craciun

Pe holuri, ziaristii asteptau revoltati ca directorul general sa iasa din sedinta. La avizier inca era afisata invitatia de la trustul Ringier la petrecerea de Craciun, care a avut loc marti la Club Crystal. La numai doua zile dupa aceea, redactia era amenintata cu decapitarea conducerii.

"Au facut-o special acum, e Craciunul si televiziunile au alte emisiuni, prezinta reportaje de la cumparaturi, se canta colinde..."

Sefi pentru tabloid

Nici Landolt, nici Noaghea nu au avut curajul sa spuna in fata ziaristilor numele noii conduceri. In redactie numele vehiculate erau Razvan Ionescu (specialist in tabloidizari) ca director editorial si Grigore Cartianu, omul Ringier, pe post de redactor-sef.

Semn ca trustul doreste la modul serios tabloidizarea ziarului, mai ales ca ambii sunt cunoscuti ca fiind sustinatori ai acestui tip de presa. "Cartianu ne cerea numai subiecte tip tabloid. Restul le refuza", ne-au relatat jurnalistii de la EvZ.

Dar ideea de a impune aceasta noua conducere in fruntea ziarului nu a fost vazuta cu ochi buni, fiind un semnal ca trustul elvetian vrea cumintirea cotidianului.

"La trust se pare ca ziarul e facut"

"La trust se pare ca ziarul e facut", s-a auzit printre redactori. Parca se repeta la indigo situatia de la "Romania libera". Se vorbea chiar si despre existenta unei redactii paralele, la fel ca la "R.l.

", despre ziaristi angajati pentru a scoate ziarul in cazul in care echipa actuala, sustinatoare a lui Turturica, ar fi refuzat sa mai scrie in noile conditii de pesedizare sau ar decide sa-si dea demisia.

Ca sa fie sigura ca nu ramane cu ziarul nescris, conducerea trustului elvetian se pare ca a luat legatura, chiar de miercuri seara, cu celelalte publicatii din trust pentru a pregati ele paginile EvZ in stil tabloid. Spre exemplu, pagina de economic urma sa se faca la revista Capital, politica la "Libertatea"...

Protestatarii erau insa convinsi ca trebuie sa scrie asa cum s-au obisnuit cititorii proprii pentru ca ziarul sa apara in forma si continutul scris de actualii redactori. "Hai sa scriem!", se indemnau unii pe altii.

Ringier se jura ca nu face concedieri

Luati prin surprindere de amploarea protestului, din spatele usilor inchise directorul executiv Cosmina Noaghea a trimis fiecarui ziarist prin e-mail un mesaj cu "asigurari de bine". Asta in ciuda anumitor decizii pe care le va lua angajatorul si care "pot fi placute sau neplacute", li s-a spus jurnalistilor.

Dupa modelul aplicat cu o bucata de vreme in urma de Klaus Overbeck la "Romania libera", reprezentantii Ringier au asigurat ca "nu exista vreo nemultumire la adresa intregii redactii", dar au amenintat voalat: "Nu trebuie decat sa ne gandim la lucrurile care s-au intamplat cu fiecare angajat in ultimele luni pentru a vedea care este tendinta".

"Noi ne dorim sa lucrati la EvZ si ne vom comporta corect si profesionist, reactionand la comportamentul fiecarui angajat in conformitate cu normele legale si cu principiile etice", au fost amenintati direct protestatarii.

In timp ce redactorii de la "Evenimentul Zilei" protestau fata de intentia patronatului de a-l schimba pe redactorul-sef al ziarului, Grigore Cartianu, redactorul-sef adjunct incerca sa-i linisteasca pe ziaristii de la alte institutii de media care au venit in redactia "Evenimentului Zilei", spunand ca nu moare nimeni si ca nu se intampla nimic grav...

Protest la Ambasada Elvetiei

La 14.30, dupa o jumatate de ora de discutii cu reprezentantii Ringier, Dan Turturica i-a adunat pe toti redactorii si le-a comunicat intrevederea avuta cu Thomas Landolt si Cosmina Noaghea.

Dupa ce au remarcat amploarea protestului redactorilor si sustinerea de care se bucura din partea colegilor din mass-media, cei doi l-au chemat pe Turturica sa-i spuna ca nu pot lua nici o decizie in ceea ce-l priveste. Isi schimbasera evident discursul dupa ce dimineata au declarat raspicat in fata tuturor redactorilor ca il vor schimba.

Redactorul-sef al ziarului le-a cerut sa-si clarifice pozitia si sa se decida in privinta sa. "Nu cred ca facem asta!", i-au raspuns reprezentantii patronatului. Turturica crede ca le-a fost frica sa dea numele celui care il va inlocui pe el si ca erau disperati ca ziarul nu va iesi. "Trag de timp", a concluzionat redactorul-sef. Redactorii au convenit sa organizeze luni intre 12.00 si 14.

00 un miting in fata Ambasadei Elvetiei si marti, intre aceleasi ore, la reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene in Romania pentru a protesta impotriva imixtiunii patronatului in politica editoriala. Landolt si Noaghea au anuntat in ultima clipa jurnalistii ca li se vor comunica deciziile luate in privinta conducerii ziarului aseara la ora 20.00.

Cu alte cuvinte, in asa fel incat situatia sa treaca neobservata, fara prea mare mediatizare din partea celorlalte institutii media.

Potrivit redactorilor, patronatul aplica politica pasilor mici, alegand varianta indepartarii tuturor vocilor nedorite una cate una pentru a "nu se face zgomot".

Unul dintre motivele pentru care grupul de influenta al PSD doreste decapitarea "Evenimentului Zilei" este, potrivit redactorilor, pregatirea anticipatelor. PSD nu poate castiga alegerile cu presa independenta in coaste, au spus mai multi redactori, explicand astfel miscarile surprinzatoare impotriva jurnalistilor de la "Evenimentul Zilei".

Petrecere a trustului cu Geoana, dar fara EvZ

Evenimentul Zilei a fost vazut si tratat de patronii elvetieni ca oaia neagra a trustului Ringier. Cu toate ca in urma cu o luna jurnalistii au primit asigurari ca "EvZ s-a integrat in trust", cand s-a pus problema petrecerilor de Craciun ei au fost tratati separat. Insa, la petrecerea oficiala au fost invitati inclusiv parteneri de afaceri ai companiei si politicieni.

Printre ei s-a numarat si pesedistul Mircea Geoana. Adica unul dintre politicienii care s-a aflat in tunurile colegilor de la "Evenimentul Zilei".

Campanie de sustinere a "EvZ"

Protestul ziaristilor de la "EvZ" impotriva schimbarii conducerii si a liniei ziarului a fost sustinut de mai multe sindicate si asociatii. Solidari cu ei au fost Cartel Alfa, Initiativa "R" - sindicatul jurnalistilor de la Romania libera, precum si Asociatia 21 Decembrie si FGS Familia.