Candidatul opoziţiei ucrainene, prooccidentalul Viktor Iuşcenko, şi-a revendicat victoria la alegerile prezidenţiale de duminică intr-un discurs pronunţat in faţa simpatizanţilor săi, reuniţi, in noaptea de duminică spre luni, in Piaţa Independenţei din Kiev, relatează AFP.

"Prima veste: am reuşit", a anunţat Iuşcenko, foarte bucuros, la cartierul său general din Kiev, după care a repetat acest lucru, citeva minute mai tirziu, in faţa mulţimii adunate in Piaţa Independenţei.

El le-a cerut insă simpatizanţilor săi să rămină in piaţă pină la anunţarea oficială a victoriei.

"Trebuie să ne apărăm in continuare această victorie", a declarat el, aclamat de citeva mii de simpatizanţi.

"Am fost independenţi timp de 14 ani, acum sintem liberi", a afirmat candidatul opoziţiei. El era insoţit de soţia sa, imbrăcată intr-o ţinută de culoare portocalie, culoarea reprezentativă a campaniei sale prezidenţiale.

Alături de el se aflau şi ciţiva dintre colaboratorii săi, unii dintre ei avind părul vopsit in portocaliu.

Cerindu-le partizanilor săi "să consolideze libertatea cucerită", Iuşcenko a subliniat că "viitorul ţării nu depinde nici de Moscova, nici de Polonia, nici de America, nici de Europa".

"Viitorul Ucrainei nu depinde decit de noi", a spus el, invitindu-i pe toţi ucrainenii "să-şi suflece minecile" pentru a-şi servi patria.

Iuşcenko a ciştigat detaşat scrutinul prezidenţial de duminică, potrivit rezultatelor oficiale. După numărarea a 90,03 la sută din voturi, Iuşcenko a obţinut 54,08 la sută din voturi, iar contracandidatul său, premierul prorus Viktor Ianukovici, 42,13 la sută.

Acest rezultat ar urma să reflecte o apropiere a Ucrainei de Occident şi o reducere a influenţei Rusiei in fosta republică sovietică.

Aspiraţia către o independenţă mai mare faţă de Moscova a fost menţionată, duminică seara, in primele declaraţii făcute de colaboratorii apropiaţi ai lui Iuşcenko, in timp ce aproximativ 50.

000 de simpatizanţi ai "revoluţiei portocalii" sărbătoreau victoria in Piaţa Independenţei din Kiev, fără a mai aştepta rezultatele oficiale.

Primele rezultate parţiale au confirmat avansul lui Iuşcenko, creditat in sondajele efectuate la ieşirea de la urne cu o diferenţă de 15-20 de procente faţă de rivalul său, Ianukovici.

Scrutinul de duminică a fost organizat pe baza unui ordin al Curţii Supreme, care a invalidat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat la 21 noiembrie, din cauza fraudelor masive constatate. Rata de participare la vot la scrutinul de duminică a fost de 77,29 la sută.

Adresindu-se mulţimii de manifestanţi care fluturau drapele portocalii şi scandau numele lui Iuşcenko, Mikola Tomenko, deputat al coaliţiei Ucraina Noastră, a apreciat că Rusia nu a fost in măsură să asigure victoria lui Ianukovici, pe care l-a susţinut oficial in timpul campaniei electorale.

Preşedintele rus Vladimir Putin "nu l-a mai felicitat pe Ianukovici, pentru că şi Putin inţelege că este imposibil să ingrădeşti libertatea", a declarat Tomenko. "Trebuie să-i ajutăm pe oamenii din fostele republici sovietice să-şi desfăşoare propriile revoluţii", a adăugat deputatul opoziţiei.

La sediul de campanie a lui Ianukovici, unde nu se mai afla aproape nici un susţinător, premierul ucrainean in exerciţiu a declarat că in timpul scrutinului de duminică au fost inregistrate "incălcări ale drepturilor constituţionale şi ale drepturilor omului".

Vorbind despre dificultăţile intimpinate de persoanele bolnave şi de virstnici in privinţa exercitării dreptului la vot, din cauza modificărilor operate in ultimul moment asupra legii electorale, Ianukovici a declarat că "va apăra drepturile alegătorilor prin toate mijloacele legale posibile" după examinarea documentelor care reclamă

abuzuri.

"Aştept victoria, dar dacă este vorba despre o infringere, atunci in Parlament vom exercita o opoziţie inflexibilă", a afirmat el.

Scrutinul din Ucraina s-a desfăşurat sub supravegherea unui număr-record de peste 12.000 de observatori străini. Europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a salutat "victoria democraţiei" in Ucraina.

"Entuziasmul ucrainenilor este extraordinar", a declarat el, exprimindu-şi speranţa că acest entuziasm "ii va molipsi şi pe tinerii din alte republici foste sovietice, care au venit la Kiev ca să aibă ce invăţa".