Dupa incheierea audierilor, astazi dupa-amiaza este programata o sedinta comuna a Parlamentului in vederea acordarii votului pe programul de guvernare si pe lista cu membrii noului cabinet. Votul este secret si se exprima cu bile. Pentru investirea Guvernului Tariceanu sunt necesare minimum 235 de voturi favorabile din totalul de 469 de deputati si senatori.

Dar iata ce s-a intamplat la audierile de aseara.

MAE. Candidatul propus tot de PD pentru Ministerul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a primit girul comisiilor parlamentare, cu 28 voturi pentru si doua impotriva. "Nu se pune problema alegerii unor ambasadori de cariera sau a unor oameni politici. Nu cred ca exista decat oameni competenti si incompetenti, prezente oportune si inoportune", a declarat Ungureanu la audieri.

MEDIU. Sulfina Barbu, propunerea PD pentru Ministerul Mediului, a fost validata cu 27 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Barbu a anuntat ca va urmari intarirea capacitatii institutionale la nivel regional si local, ameliorarea calitatii factorilor de mediu, extinderea retelei de arii protejate si reabilitarea zonei costiere.

In privinta proiectului Rosia Montana, Sulfina Barbu a afirmat ca va solicita un studiu de impact facut de o firma cu expertiza in domeniu.

SGG. Mihai Voicu, candidatul PNL pentru Secretariatul General al Guvernului, a fost votat de comisiile de administratie cu 31 de voturi pentru si doar doua abtineri. Voicu a promis sa ia masuri pentru combaterea birocratiei, a coruptiei in randul functionarilor din aparatul guvernamental si sa aplice Legea accesului la informatii publice.

ECONOMIE. Viitorul ministru al Economiei, Codrut Seres, a trecut cu bine "examenul" audierilor in fata parlamentarilor, cu 56 de voturi si trei abtineri. El i-a asigurat pe parlamentarii din comisiile economice ca nu are de gand sa redeschida capitolele de negociere legate de energie si concurenta in siderurgie asa cum s-a vehiculat la un moment dat.

El a mai promis ca activitatea Ministerului Economiei se va desfasura in mod transparent, acelasi lucru aplicandu-se si in privinta contractelor sau a licitatiilor.

TRANSPORTURI. Gheorghe Dobre, propus pentru ocuparea functiei de ministru al Transporturilor, a fost validat la comisii cu 22 de voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri.

El a explicat termenul "asanarea financiara a societatilor feroviare", aratand ca prin acest procedeu va fi recalculat costul de intretinere al infrastructurii, lucru ce nu va mai duce la cresterea tarifelor la transportul de persoane si de marfa.

Liberalul Cristian David a primit avizul favorabil al Comisiilor reunite de politica externa pentru postul de ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala. El a fost validat cu 16 voturi pentru si 13 impotriva.

MUNCA. Gheorghe Barbu, candidat pentru postul de ministru al Muncii, a primit dupa aproape doua ore de audieri avizul favorabil al Comisiilor reunite de munca si protectie sociala. El a fost votat aproape in unanimitate, cu 33 de voturi pentru si doar doua abtineri.

"Cresterea puterii de cumparare a pensionarilor, trecerea de la o politica de asistati social la o politica de incurajare a muncii, precum si cresterea veniturilor populatiei sunt principalele obiective ale programului de guvernare propus de noi", a spus Gheorghe Barbu.

SANATATE. Comisiile parlamentare de sanatate au avizat numirea lui Mircea Cinteza in functia de ministru al Sanatatii, cu 17 voturi pentru, 5 impotriva si 2 abtineri.

Cinteza a aratat ca prioritatile sale si ale echipei sale sunt cresterea resurselor pentru sistemul sanitar, prin utilizarea banilor retinuti pensionarilor pentru bugetul asigurarilor, si nu deturnarea lor in alte scopuri, dar si prin renuntarea la reesalonari la plata contributiei catre fondul de sanatate.

AGRICULTURA. Candidatul la Ministerul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, a fost validat de Comisiile reunite de agricultura cu 25 voturi pentru si 8 abtineri. Flutur a afirmat ca va pune accent pe finalizarea reformei funciare, accelerarea judecarii proceselor funciare si intensificarea cauzelor care franeaza retrocedarile.

El a mai subliniat ca doreste o reducere cu 50% a accizelor la motorina pentru agricultura.

FINANTE. Reducerea veniturilor bugetare in urma aplicarii cotei unice de impozitare va fi compensata de majorarea incasarilor din TVA si sumele provenite din vanzarea participatiilor statului pe piata de capital, a declarat Ionut Popescu, nominalizat pentru functia de ministru al Finantelor.

Comisiile parlamentare si-au dat avizul, cu 23 de voturi pentru dintr-un total de 36, pentru numirea lui Ionut Popescu la Finante.

COMUNICATII. Reprezentantul UDMR, Nagy Zsolt, propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor, a fost validat la comisii cu 32 de voturi pentru si 8 abtineri. Nagy Zsolt a mai spus ca este primordiala introducerea cunoasterii calculatorului din primul ciclu scolar si ca va incerca sa puna in aplicare acest lucru.

ANC. Sorin Vicol, viitorul ministru delegat al Autoritatii Nationale pentru Control, a obtinut si el acordul parlamentarilor cu 22 de voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri. El si-a propus ca obiectiv pentru urmatorii 4 ani combaterea evaziunii financiare si a muncii la negru.

Vicol a mai anuntat ca in viitorul apropiat Autoritatea Vamala va trece de sub subordinea Autoritatii Nationale de Control in aceea a Ministerului Finantelor.

JUSTITIE. Dupa aproape trei ore de audieri, Monica Macovei, propunerea PD pentru functia de ministru al Justitiei, a obtinut avizul Comisiilor parlamentare pentru drepturile omului si juridice cu 26 de voturi pentru si 18 impotriva. Monica Macovei a anuntat ca prioritara elaborarea unei strategii de reforma a sistemului judiciar.

APARARE. Propus pentru a prelua functia de ministru al Apararii, Theodor Athanasiu a fost validat cu 26 de voturi pentru si 3 impotriva. El a spus ca va milita pentru reducerea efectivelor militare romanesti din Irak si Afganistan, cat si pentru trimiterea, in aceste zone fierbinti, a unor militari specializati in culegerea de informatii despre eventualele amenintari teroriste.

INVATAMANT. Comisiile de invatamant ale Senatului si Camerei Deputatilor l-au validat pe Mircea Miclea ca ministru al Invatamantului si Cercetarii cu 24 de voturi pentru, 9 impotriva si 3 abtineri, dupa ce acesta a fost audiat aproape doua ore.

CULTURA. Mona Musca, propusa ca ministru al Culturii in Cabinetul Tariceanu, a primit aviz favorabil din partea a patru comisii reunite ale Parlamentului, cu 29 de voturi pentru, 2 impotriva si 4 abtineri.

Candidatul pentru portofoliul Culturii a fost audiat, timp de peste trei ore si jumatate, de Comisiile de cultura, arte si mass-media si de Comisiile pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor.

INTERNE. Vasile Blaga a fost avizat de Comisiile reunite de aparare si de administratie publica pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor, cu 57 de voturi pentru, 6 impotriva si o abtinere.

Blaga a declarat ca intentioneaza sa introduca un control efectiv al Parlamentului asupra serviciului de informatii din minister, inclusiv ca forul legislativ sa cunoasca "exact" cheltuielile acestei directii.

Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului l-au avizat favorabil pe Bogdan Olteanu pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, cu 21 de voturi pentru, 4 impotriva si 6 abtineri. Avizul comisiilor este consultativ, decizia finala revenind plenului Parlamentului.

Astazi urmeaza sa mai fie audiati cei trei candidati la postul de vicepremier si anume George Copos, Adriean Videanu si Marko Bela. Tot astazi va fi audiat si candidatul pentru functia de ministru delegat pentru comert, udemeristul Iuliu Wincler.

REPREZENTARE

"Viitoarea componenta a Guvernului reflecta optiunile rezultate din votul popular din 28 noiembrie. Asa au dorit cetatenii Romaniei, ca aceste partide sa fie reprezentate in Parlament in aceste proportii, ca atare, viitoarea coalitie nu face decat sa respecte votul pe care l-a dat cetateanul.

In tarile occidentale in care exista un Parlament ales pe baza votului proportional, formulele de guvernare se bazeaza pe coalitii, care trebuie sa respecte o singura conditie: sa fie alcatuite din partide democratice, autentice si care sa respecte regulile jocului democratic si Constitutia tarii"

Calin Popescu Tariceanu, premierul desemnat al Romaniei

PARVULESCU, RESPINSA

Cristina Parvulescu, candidatul propus de PD pentru Ministerul Integrarii, a fost respinsa de catre comisiile reunite pentru politica externa. In fata unei comisii formate din fosti ministri de Externe, precum Mircea Geoana, Adrian Severin, Teodor Melescanu, s-a prezentat o tanara care nu a stiut nici macar diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European.

Nici criteriile politice de aderare nu au fost "domeniul forte" al celei care se dorea ministru, dupa cum insasi a declarat. "Din punct de vedere politic, v-am spus, aceste decizii vor fi ale Guvernului Romaniei", a sustinut Parvulescu, generand reactia dura a lui Vasile Puscas, fostul detinator al functiei: "Era vorba de criterii, nu de decizii politice".

Singurul lucru pe care a putut sa-l bajbaie Cristina Parvulescu a fost ca integrarea europeana este principalul obiectiv al tuturor partidelor politice, dar si acest lucru a fost citit de pe foaie. Votul a fost 17 contra la 12 pentru.

Potrivit presedintelui PD Emil Boc, formatiunea care a propus-o pe Parvulescu urma sa decida aseara daca o va mentine ca propunere pentru functia de ministru sau va trimite astazi la audieri un nou candidat.