"Am cerut Serviciului Roman de Informatii sa evalueze acele cercuri de tip mafiot care influenteaza deciziile politice si sa imi faca un raport in acest sens", a anuntat, ieri, presedintele Traian Basescu. El a avut, ieri, o intrevedere de o ora cu conducerea SRI, la sediul acestei institutii, urmand ca o discutie similara sa aiba loc, astazi, la SIE.

Basescu a precizat ca intalnirea n-a avut "nimic spectaculos" si ca a vrut, in calitate de sef al statului, sa expuna directorului SRI, Radu Timofte, viziunea sa in chestiunea amenintarilor la adresa sigurantei nationale. In opinia presedintelui, cele mai grave amenintari la securitatea Romaniei sunt terorismul si coruptia la nivel inalt.

Daca despre terorism a evitat sa vorbeasca, Traian Basescu s-a referit pe larg la rolul serviciilor secrete in combaterea coruptiei la varf, care "diminueaza masiv resursele bugetului de stat".

El le-a cerut reprezentantilor SRI o colaborare mai buna cu Parchetul National Anticoruptie si cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cercetarea coruptiei si a solicitat un raport asupra modului in care au fost valorificate informatiile transmise de catre serviciile secrete la cele doua Parchete.

"Am garantat ofiterilor SRI ca nu se va mai intampla ca informatiile pe care le trimit la PNA sau la Parchetul de pe langa ICCJ sa se intoarca impotriva serviciilor secrete, din cauza influentei politice. Au fost multe cazuri in care SRI a transmis informatii cu privire la acte grave de coruptie si s-au suparat partidele, facand din informatii un lucru care a fost considerat de batalie politica.

Nu voi accepta ca cele doua mari servicii de informatii - SRI si SIE - si cele departamentale sa fie instrumente de colectare a informatiilor si de utilizare a lor in batalia politica", a spus Traian Basescu. El a garantat depolitizarea serviciilor secrete si protejarea lor de orice ingerinta politica, pentru ca "politicienii trec, iar nevoia de informatii ramane acuta".

Presedintele a vorbit si despre necesitatea crearii comunitatii de informatii, cerand SRI sa gaseasca solutii de eliminare a paralelismelor cu celelalte servicii, astfel incat banii destinati acestui domeniu sa fie folositi cat mai eficient.

Traian Basescu s-a aratat interesat de intinerirea cadrelor la nivelul SRI, cerand un raport asupra evolutiei absolventilor Academiei Nationale de Informatii, incepand din 1991. Seful statului a transmis, "din partea unor ambasade", aprecierea cu privire la "evolutia pozitiva" a SRI, cerand ofiterilor sa aiba "un comportament ca si cand ar avea un singur stapan: poporul roman".

Basescu a fost flancat in permanenta de Radu Timofte, dar actualul director al SRI nu a scos nici un cuvant la conferinta de presa. Nici Traian Basescu nu a vrut sa raspunda la intrebari, mai ales ca toata lumea astepta un indiciu despre mentinerea sau schimbarea actualei conduceri a serviciului. "Puteti sa ne spuneti daca domnul Timofte ramane?", a insistat un jurnalist.

Presedintele s-a facut ca nu aude, dar Timofte s-a intors si a raspuns cu un zambet stramb: "Raman!".