Presedintele nu va accepta folosirea serviciilor de informatii in colectarea de informatii pentru batalia politica si a cerut ca serviciile sa aiba "un comportament care sa arate ca au un singur stapan: poporul roman".

PRIORITATI. "Prioritatile pe care am tinut sa le precizez conducerii SRI, ca fiind amenintari la adresa sigurantei nationale, sunt terorismul si coruptia la nivel inalt, iar SRI trebuie sa isi adapteze activitatea in raport cu combaterea acestora", a spus transant presedintele.

De altfel, potrivit declaratiei sale, Traian Basescu a cerut SRI un raport privind modul in care au fost valorificate informatiile ce au avut in vedere coruptia, precum si o evaluare a "acelor cercuri de influenta de tip mafiot care influenteaza deciziile politice". Totodata, presedintele a mai cerut si o evolutie a absolventilor Academiei Nationale de Informatii, incepand cu 1991.

"Ma intereseaza nivelul de improspatare a cadrelor formate dupa Revolutie", a aratat Traian Basescu.

GARANTII. Presedintele Traian Basescu a garantat SRI "depolitizarea institutiei si protejarea ei de orice ingerinte, plecand de la premisa ca politicienii trec, iar nevoile de informatii raman acute". "Am garantat ofiterilor SRI ca nu se va intampla ca informatiile transmise la PNA si Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se intoarca impotriva serviciului.

Au fost situatii cand SRI a transmis informatii privind acte grave de coruptie si s-au suparat partidele si au transformat acest lucru in batalie politica", a afirmat presedintele.

In acelasi timp, a solicitat "o colaborare eficienta cu institutii ale statului care pot lupta impotriva coruptiei la nivel inalt".