"Cu alegerile din 2004, tranzitia s-a incheiat. Incepe modernizarea tarii prin integrarea in Uniunea Europeana si reconstructia bunastarii", a declarat, ieri, premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu, in discursul care a precedat votul de investitura a Guvernului.

"Iesirea din tranzitie inseamna ca guvernarea noastra nu se va face prin compromisuri de genul celor care s-au produs in timpul guvernarilor anterioare. Nu vom recurge la mineriade ca sa aranjam jocurile politice. Nu vom intretine o economie de prada, parazitara.

Cercurile clientelare nu vor mai domina politicile publice, opozitia nu va mai fi subminata si tratata cu dispret, presa nu va mai fi controlata financiar si politic, societatea civila nu va mai fi defaimata si slabita", a promis Tariceanu. El a spus ca guvernul pe care-l va conduce se va baza pe patru piloni: Alianta D.A.

, colaborarea cu presedintele Traian Basescu, relansarea Parlamentului si o justitie independenta. "Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a Guvernului sau o casa de odihna pentru pensionarii politici. Noi vrem sa facem din Parlament o sursa pentru o guvernare viabila", a explicat premierul desemnat.

In ceea ce priveste primele trei actiuni ale viitorului Executiv, Calin Popescu Tariceanu a reluat promisiunile privind introducerea cotei unice de impozitare si recalcularea pensiilor si a anuntat ca va colabora cu administratia locala "pentru a gestiona iarna".

In discursul din fata Parlamentului, care nu a fost intrerupt de aplauze, Tariceanu a promis in repetate randuri ca va respecta libertatea presei. "Nu avem nevoie de o mass-media subjugata politic. Nu mai vrem o media de salon sau de spalat bani. Romania nu va fi niciodata o tara moderna daca media nu va fi libera", a declarat premierul desemnat.

El a anuntat ca doreste si sa redea independenta radioului si televiziunii publice, pentru ca aceste institutii sa informeze corect opinia publica. "Am inteles ca despre mine oamenii cred ca sunt competent, cinstit si au incredere in alianta pe care o reprezint.

Sunt onorat si imi asum aceste asteptari", a mai spus Tariceanu spre finalul discursului sau, dupa care i-a invitat pe parlamentari sa voteze pentru guvernul sau, situandu-se astfel "deasupra intereselor conjuncturale si politice". Inainte de a pleca de la tribuna Parlamentului, Tariceanu i-a prezentat, in aplauzele parlamentarilor din PNL, PD, UDMR si PUR, pe membrii cabinetului sau.

Singurii pesedisti care s-au deranjat sa aplaude politicos au fost presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, care ii priveau cu un usor aer de superioritate pe posibilii viitori ministri.