Aseara, la mai bine de patru ore dupa inceperea sedintei camerelor reunite ale Parlamentului, guvernul propus de Calin Popescu Tariceanu a primit investitura, cu 265 de voturi “pentru” si 200 impotriva, din cele 465 de voturi exprimate.

Practic, votul de ieri a rectificat rezultatul alegerilor generale din noiembrie, consfintind o victorie a Aliantei profilata abia la turul al doilea al prezidentialelor.

Anuntata initial pentru ora 16.00, sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor a inceput cu doua ore mai tirziu, pentru ca deputatii s-au reunit mai intii pentru a vota abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Dupa cum anticipau calculele facute pe baza algoritmului de reprezentare parlamentara, rezultatul votului de investitura a cabinetului era unul previzibil, avind in vedere ca impreuna cu UDMR, PUR si cei 18 deputati ai minoritatilor nationale, Alianta putea conta teoretic pe 241 de voturi, fata de cele 235 care asigura majoritatea simpla necesara.

In plus, procedura votului secret (cu bile) era considerata un avantaj de catre reprezentantii noii majoritati. Totusi, rezultatul depaseste previzuinile acestui simplu calcul, indicind faptul ca procedura votului secret a permis unor deputati din rindurile opozitiei (PSD sau PM) sa acorde votul de incredere noului cabinet.

Anuntata initial pentru ora 16.00, sedinta comuna a camerelor a inceput cu doua ore mai tirziu, pentru ca deputatii s-au reunit mai intii pentru a vota abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Dupa cum anticipau calculele impartirii parlamentare, rezultatul votului de investitura a cabinetului era unul previzibil, avind in vedere ca impreuna cu UDMR, PUR si cei 18 deputati ai minoritatilor nationale, Alianta putea conta teoretic pe 241 de voturi, fata de cele 235 care asigura majoritatea simpla necesara.

In plus, procedura votului secret era considerata un avantaj de catre reprezentantii noii majoritati.

Premierul desemnat a avut alocat un timp generos pentru prezentarea programului de guvernare - o ora - din care a folosit insa doar circa 45 de minute, pentru a reaminti prioritatile deja cunoscute ale noului executiv.

Guvernul viitor isi propune sa ii reprezinte pe toti cetatenii romani, indiferent de optiunile lor politice si de locul in care traiesc in prezent, fara a recurge la mineriade pentru jocuri politice si fara a intretine o economie parazitara, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. “Fiecare a contribuit la transformarile din Romania postcomunista.

Adesea au si esuat, irosind ocazii istorice si inselind asteptarile cetatenilor. Un liberal nu tolereaza ambiguitatile, ci alege ca lucrurile sa fie clare si simple. Toti cetatenii Romaniei vor fi reprezentati de Guvernul pe care il voi conduce si vreau ca echipa mea de guvernare sa fie recunoscuta public ca fiind Guvernul Romaniei”, a spus Tariceanu.

El a enuntat o parte dintre prioritatile Cabinetului, printre care aplicarea imediata a programului de recalculare a pensiilor pe baza principiului “la vechime, functie si pregatire profesionala egala - pensii egale”, eliberarea institutiilor publice de clientelismul politic, aplicarea cotei unice de impozitare, reducerea graduala a contributiilor de asigurari sociale pina la 39,5% in 2008,

cresterea alocatiei de stat pentru copii la circa 400.000 lei, garantarea independentei sistemului judiciar si al mass-media.

“Mediul de afaceri, profesiunile liberale, sectorul privat nu vor mai fi simple anexe ale Guvernului si, ca liberal, voi respinge atit influenta unor cercuri clientelare care pretind pozitii privilegiate, cit si expunerea initiativei private, a investitorilor straini, la costurile unei proaste guvernari”, a spus Tariceanu.

Relansarea rolului sindicatelor, asigurarea unei consultari permanente cu organizatiile neguvernamentale, restituirea integrala a proprietatilor confiscate de regimul comunist, reducerea interventiei statului in economie si derularea unui dialog constructiv cu opozitia si Parlamentul sint alte prioritati anuntate de premierul desemnat. “Nu vrem sa ne batem cu opozitia.

Razboiul nostru este cu realitatea si cu problemele zilnice ale cetatenilor. Odata cu incheierea tranzitiei, Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a Guvernului sau o casa de odihna pentru pensionarii politici”, a mai spus Tariceanu.

O colaborare “de exceptie” cu presedintele Traian Basescu este oalta intentie anuntata de Tariceanu, care a precizat ca va conta pe seful statului ca aparator al Constitutiei, pentru ca acesta sa se implice in lupta impotriva coruptiei.

Ponta s-a tinut de poante

Au urmat la tribuna deputatul Victor Ponta, la primul sau discurs parlamentar. Evident, reprezentantul PSD a anuntat ca formatiunea sa nu va vota favorabil investitura noului cabinet, iar discursul sau a fost presarat cu ironii la adresa noii formule executive: “Guvernul propus astazi este mai degraba o reflectare a trecutului.

Sper sa nu o compar cu Conventia Democratica si sper sa nu ajungem sa o comparam cu perioada fanariota. Mai bine ne transferam cu totii la Galatasaray, ca sa intelegem cum se face politica in Romania. Exista diferente de perioada CDR: Atunci erau patru partide, iar acum sint cinci, pentru ca li s-a adaugat Ôpartidul primariei municipiului Bucuresti’. (...

) Am dori sa-l intrebam pe Tariceanu daca acestia sint ministrii cei mai buni pe care alianta ii poate oferi. Daca raspunsul este nu - e grav, daca este da - e si mai grav. Eu tot mai sper ca este o farsa. Voiam un guvern cu coeziune, nu cu cinci structuri paralele, care e usor de imaginat ca vor lupta intre ele. Se mai si calca pe denumiri, facind deliciul presei.

Nu ne este clar daca marmura tine de economie si fotbalul si prajiturile de mediul de afaceri. Au fost pur si simplu rasturnati cu totii intr-o ciulama politica pe care si noi o gasim greu de digerat. (...) Nu putem sa giram prin votul nostru un guvern in care nu credem si care va avea o viata foarte scurta.

Ii vad in bancile parlamentului pe Cozmin Gusa si Theodor Stolojan, asadar e clar ca avem de-a face cu un guvern-fantoma si ca in aprilie ne intilnim din nou pentru un guvern adevarat

Minoritatile au votat “pentru”

Au urmat la tribuna Parlamentului Puiu Hasotti (PNL), Eugen Nicolaescu (PNL) si Valentin Tabara (PD), care impreuna cu Verestouy Attila (UDMR) si George Sabin Cudas(PUR) si-au anuntatv sprijinul pentru echipa Tariceanu.

In mod previzibil, reprezentantul PRM Lucian Bolcas a anuntat ca formatiunea sa nu va oferi votul “unui executuv format pe baza unei tirguieli fanariote”.

Pentru a risipi emotiile, Varujan Pambuccian, seful grupului parlamentar al minoritatilor nationale, a anuntat inca de inceputul discursului sau ca “grupul nostrul parlamentar va vota pentru investitura, hotarire pe care am luat-o dupa o indelunga chibzuinta - stabilitate politica, economica si sociala au primat.”