1. Realegerea lui George W. Bush pentru inca 4 ani la Casa Alba. Presedintelui American in exercitiu i-a fost incredintat, prin vot, inca un mandat la Casa Alba, dupa o lupta crincena cu candidatul democrat John Kerry. Imediat dupa ce a fost reales, Bush Jr. a anuntat pastrarea unuia dintre obiectivele externe ale administratiei sale: aceleasi: lupta impotriva terorismului.

2. Realegerea lui Vladimir Putin ca presedinte al Federatiei Ruse. Putin si-a surclasat competitorii, cistigind cu un scor de peste 70% inca din primul tur.

3. Moartea lui Yasser Arafat. Liderul palestinian a murit intr-un spital din Franta, rapus de o maladie misterioasa. Comunitatea occidentala, pentru care Arafat era un partener traditional de negocieri, priveste cu ingrijorare procesul de preluare a puterii in teritoriile palestiniene.

4. Atentatele de la Madrid. La 11 martie, mai multe trenuri ce circulau spre capitala Spaniei au fost aruncate in aer de teroristi. Bilantul atentatelor a fost de peste 190 de morti, dintre care 16 romani.

Tragedia a dus la pierderea alegerilor de catre Patridul Popular, al premierului Jose Maria Aznar, care sprijinise total ofensiva americana asupra atacului. Noul premier, Jose Zapatero, a retras imediat trupele spaniole din Irak.

5. Atentatele din Rusia, Cecenia si Osetia de Nord. Cinci atentate, soldate cu peste 1000 de victime, au indoliat Rusia, demonstrind incapacitatea autoritatilor de la Kremlin de a lupta cu teroristii ceceni.

6. Criza transnistreana. La 15 iulie, autoritaile transnistrene au inchis doua scoli cu predare in limba romana, dar o parte dintre profesori, elevi si parinti au refuzat sa paraseasca institutiile. Evenimentele au degenerate, ajungindu-se la un conflict diplomatic de proportii intre Republica Moldova si auto-proclamata republica transnistreana.

Un posibil conflict armat a fost dezamorsat doar dupa interventia diplomatica a Rusiei, Ucrainei, Romaniei si Uniunii Europene.

7. Semnarea de catre Rusia a Protocolului de la Kyoto. Rusia a fost cel de-al 55-lea stat care a semnat acest protocol privind scaderea emisiilor de gaze poluante, fapt ce va determina aplicarea sa pe mapamond. Rusia a semnat protocolul dupa ce a primit asigurari de la Uniunea Europeana ca va primi sprijinul Bruxelles-ului pentru a intra in Organizatia Mondiala a Comertului.

8. Musamalizarea afacerii Willem Matser. Fostul inalt oficial NATO a fost condamnat la doar 14 luni de inchisoare (detentie ispasita deja) pentru un caz de spalare de bani din Columbia – via Romania, prin firme legate de afaceristul Ovidiu Tender. Autoritatile olandeze si din NATO nu au dus pina la capat cercetarile in acest caz extrem de grav.

9. Escaladarea violentelor din Irak. Sute de soldati americani si de alte nationalitati, precum si diversi oficiali au cazut prada atentatelor puse la cale de partizanii fostului dictator irakian, Saddam Hussein.

10. Numirea unui nou sef al CIA. Bush l-a desemnat pe congresmanul republican Porter Gross in fruntea celui mai puternic serviciu de spionaj din lume, dupa ce George Tenet renuntase la functie din motive personale. Tenet intrase in dizgratia lui Bush dupa ce lasase sa se inteleaga ca CIA l-a avertizat pe presedintele american despre absenta armelor de distrugere in masa din Irak.