1. Alegerile generale. Desfasurate in 28 noiembrie (pimul tur) si 12 decembrie (turul doi), alegerile pentru configurarea noului parlament au inregistrat un scor foarte strins pentu cele doua forte politice majore: Uniunea PSD+PUR si Alianta D.A. PNL-PD, cu un avans de aproximativ 5 procente pentru prima. In Parlament au mai intrat doar alte doua partide, PRM si UDMR.

Procentele inregistrate de toate aceste formatiuni politice nu-i permite nici uneia formarea unei majoritati simple in legislativ, ceea ce a dus la negocieri dure pentru realizarea acestui obiectiv. In ceea ce priveste fotoliul prezidential, locataul de la Cotoceni va fi cunoscut dupa al doilea tur de scrutin, in care se infrunta Adrian Nastase (PSD+PUR) si Traian Nastase (PNL-PD).

2. Acuzatiile de fraudare a alegerilor generale, lansate de Alianta DA. Liderii Aliantei au acuzat fraudarea alegerilor de catre PSD, cu ajutorul BEC si Institutului National de Statistica, si au cerut invalidarea scrutinului din 28 noiembrie. La aceste acuze s-au raliat PRM, PNTCD si PNG.

BEC a validat insa rezultatele, desi au fost aduse probe privind frauda prin "turismul electoral" si prin votarea la mai multe sectii. Presa internationala a preluat disputa.

3. Decizia lui Theodor Stolojan de a se retrage din cursa prezidentiala. Pe 2 octombrie, Stolojan si-a anuntat retragerea din lupta electorala din motive de sanatate. Intrunita rapid, conducerea Aliantei DA a anuntat aruncarea lui Traian Basescu in lupta pentru Cotroceni.

3. Raportul de Tara al Comisiei Europene. Pe 6 octombrie, Romania a mai primit o confirmare a vointei politice a Uniunii Europene de a incheia negocierile la timp pentru aderare. In Raportul Anual de Tara pentru Romania, Comisia Europeana confirma statutul de economie de piata functionala pentru Romania, dar arata cu degetul problemele majore, precum coruptia generalizata.

4. Alegerile locale. Desfasurate pe 6 iunie, alegerile pentru primarii si consiliile locale au scos in evidenta Alianta DA, care a cistigat alegerile in majoritatea municipiilor, precum si in Bucuresti (a pierdut doar doua primarii de sector). In urma rezultatelor slabe, mai multi "grei" ai PSD au fost inlaturati de la sefia filialelor pe care le controlau.

5. Scandalul stenogramelor. Mai multe publicatii centrale au publicat ample extrase din stenogramele unor sedinte ale PSD. Niiodata recunoscute explicit de catre sefii PSD, stenogramele au scos la iveala adevarata fata a partidului de guvernamint. Ele au avut un ecou larg si in presa intenationala, punind la indoiala imaginea de partid european a PSD.

6. Incalcarea prevederilor Constitutiei de catre presedintele Ion Iliescu. Desi Constitutia stipuleaza faptul ca seful statului nu are voie sa participe la campania electorala a nici unui partid, Iliescu s-a afisat deseori in campanie la bratul condidatilor PSD. Institutiile statului nu au luat pozitie oficiala in aceasta chestiune.

7. Amendamentul Oostlander-Niholson din Parlamentul European. Cei doi parlamentari europeni au declansat un scandal la adresa guvernului Romaniei, acuzat de continuarea unor pratici interzise in UE. Raportul, care propunea suspendarea negocierilor de aderare la UE, nu a fost adoptat, dar a zguduit serios imaginea Romaniei.

8. Alegerile interne din PSD. Desfasurate la 5 septembrie, alegerile interne au generat un nou scandal, cauzat atit de acuzele de frauda lansate chiar de unii membri PSD, cit si de schimbarea de la centru a rezultatelor scrutinului.

9. Schimbarea la fata a lui Corneliu Vadim Tudor. In urma unui contract extrem de controversat incheiat de PRM cu o firma israeliana de PR, liderul acestui partid a incercat sa-si schimbe imaginea xenofoba si nationalista.

10. Restructurarea Guvernului. In luna martie, Adrian Nastase a anuntat inlocuirea ministrului justitiei, Rodica Stanoiu - acuzata de oficialii europeni ca tolereaza coruptia - cu Cristian Diaconescu. De asemenea, au fost infiintate trei posturi de ministri de stat cu atributiuni sporite, ocupate de Ioan Rus, Dan Ioan Popescu si Ioan Talpes.

Au mai fost infiintate Cancelaria primului-ministru, condusa de sociologul Alin Teodorescu, Ministerul Mediului (portofoliu incredintat Sperantei Ianculescu), precum si un post de ministru delegat pentru implementarea acquis-ului comunitar (Victor Ponta). Cu aceeasi ocazie a fost anuntata inglobarea APAPS de catre AVAB, structura condusa de Mircea Ursache.

11. Intrarea lui Cozmin Gusa in PD. Desi fusese unul dintre adversarii redutabili ai Opozitiei, fostul secretar general al PSD a fost primit in structurile de conducere ale PD. Rolul lui Gusa a fost unul extrem de important, el devenind un virf de lance al acuzatiilor la adresa PSD, precum si strategul campaniei electorale a lui Traian Basescu la alegerile locale si prezidentiale.

12. Esecul PNTCD la alegeri. PNTCD a ramas pentru a doua oara consecutiv in afara Parlamentului, ceea ce pune sub semnul intrebarii existenta sa. In ciuda inlocuirii lui Victor Ciorbea cu Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, taranistii nu au putut trece pragul electoral.

13. Petre Roman a infiintat partidul Forta Democrata. Iesit temporar din politica la virf, fostul premier Petre Roman si-a infiintat un partid propriu. Rezultatele sale la alegerile locale si generale s-au situat insa la un nivel extrem de scazut.

14. Scandalul CNSAS privind dosarul lui Vadim Tudor. In urma votului membrilor Consiliului CNSAS, Vadim este declarat "curat" in ceea ce priveste colaborarea cu Securitatea si, prin urmare, apt de a candida la prezidentiale. Trei membri marcanti ai acestui organism - H.R. Patapievici, Andrei Plesu si Mircea Dinescu - acuza CNSAS iau pozitie publica fata de aceasta decizie.

15. Inlocuirea ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest, cu Jack Dyer Crouch II. Guest se remarcase prin pozitia sa dura fata de actele de coruptie din Romania. Noul ambasador a mai slabit ritmul acuzatiilor la adresa Puterii, nemaifiind la fel de combativ ca predecesorul sau.

16. Acuzatiile de colaborare cu Securitatea la adresa lui Traian Basescu. Mugur Ciuvica, candidatul Actiunii Populare la Primaria Bucurestiului, a prezentat citeva dovezi in sprijinul acestor acuzatii, dar acestea au fost considerate neconvingatoare.

17. Vizitele lui Adrian Nastase la Washington si Moscova. Premierul roman a fost primit, in adrul unor vizite oficiale, de presedintii SUA si Rusiei.

18. Intrarea efectiva a Romaniei in NATO. La 29 martie, Romania o fost primita oficial in NATO, in cadrul unor ceremonii desfasurate la Washington.

19. Anchetarea de catre PNA a unor lideri PSD. Marian Vanghelie, Nicolae Mischie si Bebe Ivanovici au fost anchetati de PNA, si au fost achitati de orice presupuse fapte ilegale.

20. Procesul impotriva Ucrainei. In urma esuarii negocierilor cu Kievul in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive la Marea Neagra, Romania a inaintat Curtii Europene de Justitie de la Haga, la 18 septembrie, cererea de initiere a procedurilor de solutionare a acestei chestiuni.