Veniturile romanilor vor fi impozitate cu o cota unica de 16% de la 1 ianuarie 2005. Tot de la aceeasi data va fi aplicat un impozit unic de 16% asupra profitului societatilor comerciale. Anuntul a fost facut ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa prima sedinta a Cabinetului sau.

Pe linga cota unica, sistemul fiscal mai prezinta o noutate: vor fi acordate deduceri (sume care nu se impoziteaza) in trepte, care vor inlocui actuala deducere de baza. Vechea deducere era de 2.000.000 de lei, insa acum aceasta va fi calculata regresiv, in sensul ca de cea mai mare deducere (2,5 milioane de lei) vor beneficia persoanele cu cele mai mici venituri.

Deduceri regresive si in functie de numarul de copii

Deducerea scade pe masura ce venitul creste, ajungind sa fie nula la un venit brut de 30 de milioane de lei.

In plus, deducerea se calculeaza si in functie de numarul de copii pe care o persoana ii are in intretinere (un copil inseamna un milion de lei in plus la deducere, astfel ca, spre exemplu, o persoana cu un venit brut de 10 milioane de lei si doi copii in intretinere va beneficia de o deducere de 4,5 milioane de lei).

Tariceanu a recunoscut ca aceasta reforma fiscala nu a fost discutata cu FMI, dar a spus ca organismul fiscal international va fi cu siguranta de acord cu ea.

Premierul a mai afirmat ca fiecare persoana va avea de castigat in urma aplicarii cotei unice si ca, astfel, se va reduce munca la negru, in paralel cu actiunile Guvernului de crestere a colectarii: „Reducerea ne obliga sa colectam mai bine si mai mult. S-ar putea ca aceste sarbatori sa fie ultimele pe care evazionistii sa le petreaca in libertate“, a spus Tariceanu.

Aplicarea cotei unice are si un pret: premierul a recunoscut ca impozitele pe veniturile microintreprinderilor se vor dubla, de la 1,5 la 3%.