Evazionistii, pasionatii jocurilor de noroc si micii intreprinzatori vor varsa o parte din banii pe care statul ii pierde prin introducerea cotei unice.

Bugetul trebuie sa adune 32.000 de miliarde de lei, pentru a mentine deficitul in limita a 1,5% din cifra de afaceri, avertizeaza FMI.

De unde vor fi luati acesti bani, daca diferenta dintre cheltuielile si veniturile bugetare din 2005 nu poate depasi 1,5% din PIB? "Aceasta pierdere va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor", a opinat Graeme Justice, reprezentantul FMI in Romania.

Ministrul de Finante, Ionut Popescu, a declarat ca Guvernul va mentine anul acesta un deficit bugetar care sa se inscrie in parametri conveniti cu FMI. Exista deja identificate cateva surse care sa aduca bani.

JOCURILE DE NOROC. Ministerul de Finante a hotarat sa stranga mai multi bani din impozitul pe care-l platesc jucatorii pe castigul din jocurile de noroc. Asa ca de la 1 ianuarie 2005, banii castigati la Loterie, la Bingo, la pariurile sportive sau la tombole se vor impozita cu 20%. Pana acum sumele mai mici de 7.600.000 lei nu erau impozitate. In plus, si intrarea in cazinouri va fi taxata.

"Pentru ca banii castigati la ruleta sau la aparatele de tip slot nu pot fi evidentiati, s-a gasit ca varianta compensatorie introducerea unei taxe de intrare in cazinou", a declarat Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania.

El a mai precizat ca exista un proiect de lege care propune ca aceasta taxa sa fie de 10 dolari, bani care se duc la bugetul de stat.

MICROFIRME. Impozitul pe care-l platesc micii intreprinzatori s-a majorat de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri. Astfel, Finantele vor aduna circa 5.400 de miliarde de lei.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) spune ca masurile de natura fiscala pe care le-a luat noul Guvern prezinta concomitent o componenta negativa si una pozitiva.

"Este bine ca s-a diminuat substantial impozitul pe profit si ca s-a egalizat impozitarea salariilor cu cea a profitului, insa este mai putin fericita decizia prin care s-a dublat impozitul pe cifra de afaceri de la 1,5% la 3%", spune Nicolescu.

EVAZIUNE. Pana la sfarsitul acestei luni, Guvernul va elabora cateva acte normative pe care le va promova pentru a lupta mai eficient impotriva evaziunii fiscale, a spus Ionut Popescu. "Asa cum s-a anuntat, nu vor mai fi permise reesalonari, scutiri de plata a datoriilor la bugetul statului", a declarat ministrul.

Cu toate astea, FMI a atras atentia ca sporirea sumelor colectate la buget prin intrarea in economia legala a unor firme pana acum evazioniste nu va avea loc in 2005, ci abia in anul urmator.

UNDA VERDE

FMI a aprobat introducerea cotei unice de impozitare dupa ce reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, s-a intalnit cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Este in concordanta cu o buna politica fiscala si cu evolutiile din regiune", a spus Graeme Justice, care insa a atentionat Guvernul sa stea cu ochiul pe deficitul bugetar, care nu trebuie sa depaseasca 1,5% din PIB, pentru ca bugetul sa ramana o ancora a inflatiei.

La randul sau, premierul a spus ca Executivul este hotarit sa faca "tot ceea ce trebuie" pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia in competitia cu tarile din regiune.