PUR a reusit sa treaca, in peste 13 ani de la infiintare, de la statutul de simplu capriciu al fondatorului sau, Dan Voiculescu, la cel de actor care dicteaza componenta guvernului. O mare parte din aceasta transformare se datoreaza sprijinului masiv al Antenei 1 care a ajuns cel mai de temut jucator media de pe scena politica.

Cind a fost infiintat, pe 18 decembrie 1991, Partidul Umanist din Romania (PUR) era doar unul dintre cele citeva sute de formatiuni care invadasera scena politica romaneasca dupa decembrie 1989.

Pentru ca nu aducea nimic nou nici din punctul de vedere al elementului ideologic, nici din punctul de vedere al calitatii membrilor, PUR a ramas mult timp doar o excrescenta politica a Fundatiei Umaniste “Dan Voiculescu”, in jurul careia s-a coagulat.

Infiintarea de catre Dan Voiculescu a postului de televiziune Antena 1, in 1993, a insemnat certificatul de nastere al unei familii de succes pe scena politica din Romania, asa cum avea sa demonstreze perioada care a urmat.

1993-2003, deceniu de impliniri marete

Desi copii de suflet ai lui Dan Voiculescu, Antena 1 si PUR au fost frati vitregi timp de citiva ani, colaborarea dintre ei fiind mai mult sporadica.

Dupa alegerile locale din 1996, la care PUR a cistigat sub 1a din voturi, si dupa cele generale, care l-au lasat in afara parlamentului, Dan Voiculescu si-a dat seama ca intarirea colaborarii dintre Antena 1 si corespondentul sau politic nu poate sa aduca decit avantaje.

Astfel, dupa patru ani de eforturi din partea cameramanilor, reporterilor si prezentatorilor de stiri, PUR a reusit, la alegerile locale din 2000, sa treaca pragul psihologic de 1a, emitind pretentii pentru incheierea unei aliante cu “titanul” PDSR in vederea scrutinului parlamentar.

Luat in barca de PDSR (viitorul PSD), PUR reuseste sa se strecoare in parlament si mai apoi in executiv, unde a ramas pina la sfirsitul lunii august 2003, suficient cit sa traga foloase fara sa se pateze.

Retragerea PUR din guvern, informatie inclusa si in raportul “Wall Street Journal” cu privire la libertatea economiilor mondiale in 2003, a insemnat pentru formatiunea condusa de Dan Voiculescu prilejul de a arunca, prin intermediul Antenei 1, toata responsabilitatea esecurilor pe umerii fostilor aliati din PSD.

2004 a fost anul Partidului Antena 1

Pentru a sublinia aceasta pozitionare, PUR a pornit, prin intermediul Antenei 1, o campanie extrem de virulenta la adresa coruptiei din administratia locala si centrala, controlate de PSD.

Punctul de virf al acestui veritabil reality-show s-a inregistrat la alegerile locale din 2004, cind Antena 1 a demonstrat ca nici un baron nu este invincibil in fata unui tsunami mediatic lansat din studiourile de la Baneasa.

Prin construirea unei imagini extrem-negative a edilului din Bacau, Dumitru Sechelariu - unul dintre cei mai puternici exponenti ai PSD din teritoriu si primar din 1996 -, Antena 1 a reusit sa impuna in al doilea tur pentru alegerile locale un candidat extrem de putin cunoscut chiar si in rindurile membrilor PUR, Romeo Stavarache.

Tot prin intermediul canalului de televiziune, PUR a reusit sa obtina un scor relativ bun in Consiliile Judetene sau Locale si in primariile din mai multe regiuni ale tarii. Dupa negocieri dure in fiecare judet, PUR s-a instalat in functii de conducere la nivelul mai multor localitati si judete, facind aliante atit cu PSD, cu Alianta PNL-PD, dar si cu PRM.

Succesul obtinut la alegerile locale din 2004 si lovitura data prin detronarea lui Dumitru Sechelariu au demonstrat, probabil, PSD-ului ca Antena 1 este o forta pe care e mai bine sa o ai aproape. Astfel, Partidul Umanist a repetat scenariul din toamna lui 2000 - de data aceasta la o scara mai mare -, obtinind pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR 19 mandate de deputat si 11 mandate de senator.

Dupa cistigarea celui de-al doilea tur al prezidentialelor de catre Traian Basescu, PUR a lasat PSD sa mearga singur in opozitie, preferind o colaborare fructuoasa cu Alianta Dreptate si Adevar, de la care a obtinut un post de ministru de stat, Ministerul Economiei si Autoritatea pentru Control.

Prefecturile, oferite iar umanistilor

Gestul PUR de a renunta la cele cinci posturi de prefect ramase disponibile in urma negocierilor PNL-PD-UDMR nu este unul dezinteresat. Formatiunea lui Dan Voiculescu vrea acum sa “compenseze” aceasta pierdere cu un numar de functii in administratie.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu se va intilni astazi, la Palatul Victoria, cu presedintele PUR, Dan Voiculescu, pentru o discutie lamuritoare in privinta participarii PUR la guvernare, dar si pentru noi negocieri. Interesant este faptul ca primul-ministru vrea

sa-l convinga pe Voiculescu sa preia totusi cele cinci posturi de prefect oferite inca de vinerea trecuta. Surse din cadrul guvernului ne-au declarat ca Tariceanu incearca sa previna astfel solicitarile PUR pentru un numar destul de mare de posturi de secretar de stat si de conducere in administratia locala si centrala.

Dan Voiculescu a lasat sa se inteleaga faptul ca PUR are solicitari de acest gen imediat dupa ce a anuntat, acum doua zile, ca renunta la prefecturi. “Problema care se pune este legata de faptul ca unii dintre specialistii nostri sint doriti pentru ocuparea unor posturi”, a fost anuntul presedintelui PUR. (Mihai Coman)

Voiculescu, un trecut controversat

Liderul PUR, Dan Voiculescu, s-a nascut la 25 septembrie 1946 in Bucuresti. Din 1970 a inceput sa lucreze intr-o serie de companii comerciale infiintate de statul roman, ajungind in 1982 General Manager al reprezentantei din Bucuresti a CRESCENT Ltd.

din Cipru, “firma care facea afaceri cu intreprinderile romanesti de export-import controlate de Securitate”, conform constatarilor Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC).

Dupa 1990 a infiintat grupul de firme GRIVCO, cu care a devenit actionar la CRESCENT, alimentind speculatiile cu privire la provenienta averii sale, una dintre cele mai mari de dupa Revolutie, cotata de revista “Capital” la 250-260 de milioane $ si trecuta pe numele celor doua fiice ale sale, Camelia si Corina Voiculescu.

Unele dintre afacerile sale au fost semnalate de presa ca defavorizind unele companii de stat, dupa cum se remarca in aceeasi monitorizare a CPC: printre acestea se numara contractul de asociere intre unele firme ale lui Voiculescu (dintr-un total de 33), si Regia Aeroport Baneasa sau tranzactia prin care a vindut firmei Metrorex curent electric la un pret mai mare decit cel al pietei.

de presa ca defavorizind unele companii de stat, dupa cum se remarca in aceeasi monitorizare a CPC.

La doua capete

Jocul politic la doua capete a fost recunoscut fara rezerve si fara probleme de constiinta de Dan Voiculescu, care exclude ideea ca alesii locali ai PUR sa treaca de partea aliantei guvernamentale in judetele unde acestia au intelegeri cu PSD.

“Toate acordurile Partidului Umanist sint ferme” si nu pot fi schimbate “decit daca se schimba conditiile fundamentale” care au dus la semnarea lor, a declarat duminica Voiculescu, dupa sedinta Biroului Permanent al PUR. “Cu alte cuvinte, daca oamenii cu care colaboram devin oameni cu care noi sa nu mai putem colabora din punct de vedere al atitudinii lor.

In rest, pentru noi nu conteaza foarte mult culoarea politica a colaboratorilor nostri in Consiliile Judetene, important este ca acolo sa existe o colaborare, indiferent de culoarea politica”, a adaugat liderul umanist.

Performantele PUR

Partidul Umanist a trebuit sa faca fata primului test electoral la mai putin de jumatate de an de la infiintare. Statisticile nu mentioneaza scorul obtinut de PUR la alegerile locale din 1992, dar presupunem ca nu poate fi semnificativ mai mare decit cel inregistrat la alegerile generale (0,21a din voturi), organizate in toamna aceluiasi an.

La alegerile locale din 1996, PUR a cistigat primariile a 7 localitati din Romania, 13 consilieri judeteni si 156 de consilieri locali. In toamna lui 1996 nu a reusit sa intre in parlament. In 2000, partidul lui Dan Voiculescu se prezinta din nou mediocru: 22 de consilieri judeteni si 3 primari.

In parlament accede pentru prima oara, dar nu prin merite proprii, ci trasi de Polul Social Democrat din Romania (PDSR+ PSDR+PUR). Abia in 2004, PUR trece, la locale, o bariera psihologica de 6a, avind 2423 de consilieri locali si 12 primari, dintre care si revelatia sezonului, Romeo Stavarache. “Diamantul coroanei” va parasi repede Partidul Umanist, dupa ce acesta avea sa revina alaturi de PSD.

Formarea Uniunii PSD+PUR avea sa constituie cartea “cistigatoare” pentru Voiculescu, care va obtine sub pulpana “Fratelui cel mare” 11 senatori si 19 deputati. Interesant, PUR nu a avut pina acum nici un candidat propriu la presedintie. In 1992, 1996, 2000 si in 2004, a mers pe mina aliatului traditional, sprijinind candidaturile lui Ion Iliescu (de trei ori) si Adrian Nastase.

Pentru PUR (social-liberal), umanismul politic nu este o doctrina intre altele si nici o varianta de pozitionare echidistanta, intre dreapta si stinga, dincolo de departajarile conventionale pe care le evidentiaza partidele existente.

Partidul Umanist Roman (social-liberal) se regaseste in filonul peren al valorilor umanismului romanesc si universal, dar prin actiunea politica efectiva, dimensiunea morala, spirituala, ideala a umanismului dobindeste un ascendent practic care poate si trebuie sa-si dovedeasca valentele intr-un registru individual, comunitar si national, cu deschideri generoase la scara internationala,

universala.

Au o imagine dezastruoasa. Este vazut ca o formatiune inconsistenta, fara nici o coloana vertebrala. Pentru ca, din cite a spus Dan

articol preluat din Evenimentul Zilei

Voiculescu, ei au incercat sa se alieze cu Alianta D.A., au fost refuzati de Basescu, s-au dus peste PSD, dar au ales in oportunismul lor sa dea acest mesaj de incoerenta. Nu cred ca are sanse sa-si consolideze un electorat, dar s-ar putea ca prin forta financiara si mediatica pe care le are in spate, sa gaseasca posibilitati de supravietuire.

Mihai Mitrica, Mihai Coman

Evenimentul Zilei, 10 ianuarie 2005