Deputatul PSD Victor Ponta a dat ieri, publicitatii un proiect care cuprinde propunerile sale privind modernizarea structurilor centrale ale partidului.

Referitor la intalnirile pe care conducerea PSD le-a avut zilele trecute cu liderii filialelor judetene, nemultumiti de "amorteala" in care se complace formatiunea social-democrata, Ponta ne-a declarat: "S-a intamplat exact ceea ce se intampla in cazul unui om bolnav. Toata lumea a constatat boala, nimeni nu a pus un diagnostic si nici un tratament nu s-a gasit pana in acest moment.

Consider ca lucrul cel mai important acum il reprezinta identificarea tratamentului. Nu s-a luat nici o decizie concreta, insa speram ca, la sfarsitul lunii, la Biroul Executiv Central sa se lamureasca intreaga situatie".

In acest sens, Ponta propune ca "reforma sa porneasca de la acceptarea realitatii care, ne-a dovedit ca esecul electoral a fost cauzat de un management ineficient al PSD si functionarea defectuoasa a mecanismelor interne". "Persoanele trebuie sa lucreze pentru partid, si nu Partidul pentru anumite persoane", sustine tanarul deputat.

El a precizat in proiectul sau ca "functionarea unei democratii interne autentice, precum si asumarea responsabilitatii politice pentru neindeplinirea performantelor asumate prin mandatul obtinut" reprezinta principii fundamentale de reforma.

In ceea ce priveste Consiliul National, Ponta considera ca acesta trebuie restructurat, pentru a deveni "operational", dar si "reprezentativ".

El propune ca din CN sa faca parte: presedintele PSD, vicepresedintii, secretarul general, secretarii executivi, deputatii si senatorii, presedintii organizatiilor judetene, presedintii consiliilor administrative judetene, precum si primarii municipiilor.

Pe de alta parte, in opinia lui Ponta, Delegatia Permanenta ar trebui sa fie compusa din presedinte, 7-11 vicepresedinti, liderii celor doua Camere ale Parlamentului si secretarul general.

Totodata, deputatul crede ca se impun schimbari si in privinta Secretariatului Executiv, care ar putea fi compus din Secretarul general si 20-24 secretari executivi pe domenii ministeriale (Aparare, Externe, Justitie, Mediu, etc.).

Ca reguli generale aplicabile acestor structuri, Ponta propune: alegerea pe functii prin vot pe baza unui proiect de performanta personala si a unei competitii deschise, revocarea acetora doar de catre organul care i-a ales si asumarea responsabilitatii pentru nerealizarea celor asumate la momentul investirii.