Cel mai important eveniment medical al acestui inceput de an a avut loc ieri in Romania si a atras atentia intregii lumi medicale. Cea mai varsnica femeie insarcinata din lume, Adriana Iliescu, de 67 de ani, a dat nastere duminica dimineata unei fetite de numai 1,400 kilograme.

Supusa unei proceduri de fertilizare in vitro, cu o sarcina gemelara, romanca a nascut la 33 de saptamani un singur copil, cel de-al doilea oprindu-se din evolutie. Ea a detronat-o pe indianca Satybhama Mahapatra care a adus pe lume la varsta de 65 de ani, prin aceeasi tehnica, un baietel. Sarcina romancei Adriana Iliescu reprezinta un caz unic in istoria medicinei.

Povestea de necrezut a acestei sarcini la o varsta la care femeile se ocupa de nepoti a inceput in urma cu aproape 10 ani. Profesoara de limba romana, Adriana Iliescu a hotarat ca vrea sa aiba propriii ei copii, atunci cand a auzit despre succesul procedurilor de fertilizare in vitro.

Primele investigatii le-a facut la o clinica din Italia, dar deoarece situatia financiara nu i-a permis sa mai ramana acolo, ea s-a adresat medicilor romani. Prima data ea a ajuns la prof. dr. Ioan Munteanu de la Maternitatea Bega din Timisoara, cel care a realizat si prima fertilizare in vitro din Romania in 1995. Primul tratament a avut drept scop inlaturarea efectelor menopauzei.

Abia apoi femeia a inceput tratamentele de fertilizare. A fost nevoie de o succesiune de astfel de tratamente si primul succes a fost inregistrat in urma cu aproape 4 ani, cand Adriana Iliescu a ramas insarcinata pentru prima data.

Dar, dupa numai patru luni, fatul a murit. Dupa acest esec, desi la o varsta extrem de inaintata, romanca nu s-a dat batuta. Ea s-a adresat prof. dr.Bogdan Marinescu (foto stanga), directorul Maternitatii Giulesti, care a acceptat sa preia cazul.

Dupa tratament, Adriana Iliescu afla ca este insarcinata din nou si ca va avea nu unul, ci trei copii. "S-au implantat trei embrioni si au prins toti trei la inceput", a precizat ieri prof. dr. Marinescu. Dar in saptamana a 10-a de sarcina, unul dintre copii s-a oprit din evolutie.

Astfel, femeia a ramas cu o sarcina gemelara, urmand sa nasca doua fetite. "in urma cu patru saptamani, una dintre fetite nu s-a mai dezvoltat. Sambata am constatat acest lucru si astfel am decis ca in aceasta dimineata (n.r. duminica) sa extragem fatul care a ramas", a precizat medicul. Fetita care s-a nascut ieri dimineata in jurul orei 9.30 se va numi Eliza-Maria.

Deocamdata evolutia ei este buna, dat fiind greutatea mica de 1,4 kilograme. "Se afla in incubator si are nevoie de oxigen, asa cum are nevoie orice copil nascut cu o astfel de greutate. Dar deja a luat prima masa, un mililitru de glucoza", a precizat dr. Marinescu. seful sectiei de neonatologie, dr.

Ion Gambeanu, e cel care se ocupa acum de fetita: E destul de bine dezvoltata, are respiratie si toleranta buna. Are nevoie de echilibrare termica si alimentare prin perfuzii timp de cateva zile". Date fiind riscurile unei asemenea sarcini, fetita va fi supusa si unor teste genetice, desi, spun medicii de la Giulesti, "nu are morfologie pentru sindrom Down".

Fetita va mai sta in spital timp de cateva saptamani si va fi externata doar cand va avea 2 kilograme. Evolutia celei mai in varsta mame din lume, Adriana Iliescu, care urmeaza sa implineasca 67 de ani in luna mai, este buna spun medicii. "Din punct de vedere al sferei genitale ea ar putea fi invidiata de mame mai tinere", a spus prof. dr. Bogdan Marinescu.

Femeia ar putea fi externata dupa numai o saptamana. Adriana Iliescu a fost fertilizata cu embrioni obtinuti din ovocite si spermatozoizi de la donatori anonimi. "S-a folosit procedura standard de fertilizare in vitro. Tot ce pot sa va spun despre donatori este ca sunt tineri si necasatoriti. Altceva nu se poate afla despre ei. Exista o regula a confidentialitatii", a mai precizat dr.

Bogdan Marinescu. Medicii spun ca fetita va fi alimentata artificial dar nu exclud in totalitate posibilitatea ca peste cateva saptamani sa se constate ca Adriana Iliescu, cea mai in varsta mama, isi poate alapta copilul.

Adriana a compus o poezie pentru copiii la care a visat mereu

In urma cu o luna, Adriana Iliescu a acceptat sa dea un interviu postului Realitatea TV: "Mi-am dorit copii inca de cand am fost fetita. Nu m-am gandit ca nu voi avea copii. Nu stiu de varsta mea. Nici o secunda nu m-am comportat ca o femeie care-si accepta situatia de a nu fi mama. Nici o secunda nu am abandonat.

Ziua cand am aflat ca voi fi mama a fost cea mai tulburatoare din existenta mea si mi-a adus cele mai mari spaime pentru ca ma temeam ca se va pierde sarcina". In acelasi interviu ea a precizat ca a compus si o poezie pentru copiii ei: "Lasati deschise deci ferestrele copilariei/Ferestre de vis/Sa patrunda pe ele si povestea prepelitelor mititele/Cum sa va spun: niste pui".

De-a lungul timpului, Adriana Iliescu a scris mai multe carti, printre care si una pentru copii

Libertatea, Ada Bucur, 17 ian 2005