O plangere adresata de o jurnalista de la Televiziunea Romana, Mariana Sipos, catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a fost admisa, urmand derularea procesului.

Pe data de 19 decembrie 2002, Mariana Sipos a fost instiintata ca nu mai are dreptul sa realizeze, in direct, emisiunea sa de pe TVR1. Sipos a solicitat explicatii conducerii TVR si a adresat o serie de memorii catre aceasta, cerand sa fie primita in audienta.

Neprimind raspuns, a organizat o conferinta de presa in care a facut o serie de dezvaluiri despre abuzu-rile la care sunt supusi jurnalistii, facand numeroase referiri la cenzura practicata in institutie.

"In momentul cand a aflat de conferinta pe care urma sa o sustin, Valentin Nicolau, presedintele Televiziunii, a trimis presei un comunicat prin care eram acuzata de manipulare politica si de "discernamant psihic afectat din cauza unor probleme de familie". Considerandu-ma calomniata si insultata, am dat in judecata TVR si pe Valentin Nicolau.

Au urmat o serie de infatisari in instanta, Nicolau neprezentandu-se decat atunci cand a existat pericolul sa fie adus cu mandat.

In final, cu toate ca dl Nicolau isi asumase toate afirmatiile din comunicatul de presa, dupa numeroase termene de judecata, instanta din Romania a considerat ca plangerea mea nu este intemeiata. Din acest motiv am considerat ca este cazul sa ma adresez Curtii de la Strasbourg.

Am completat formularele necesare si recent am primit un raspuns favorabil prin care eram instiintata ca plangerea mea a fost admisa, urmand sa aiba loc un proces", a declarat Mariana Sipos. Cu toate ca este angajata in functia de publicist-comentator la departamentul "Litere-Arte", Sipos a afirmat ca nu i se mai permite aparitia in emisiuni.

"Am predat numeroase scenarii, s-au facut proiecte si la final toate au avut aceeasi soarta: mi se comunica ca nu sunt bani". Am incercat sa luam legatura si cu Valentin Nicolau pentru a-i solicita opinia in legatura cu cele declarate de Sipos, dar telefonul era cuplat pe robot.