Evenimentul Zilei, Adriana Istodor

Prima plecare din guvernul Tariceanu: Sorin Vicol (PUR)

Pentru ca a fost “saracit” de atributii, ministrul delegat de la Autoritatea Nationala de Control (ANC), Sorin Vicol, membru PUR, a demisionat ieri din guvernul investit acum o luna. El si-a justificat decizia sustinind ca, prin trecerea Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii Financiare la Ministerul Finantelor, atributiile ANC au fost diminuate.

Demisia lui Vicol restringe puterea de influenta a PUR la nivelul guvernului, Dan Voiculescu raminind cu doar doi sublocotenenti in executiv: George Copos, vicepremier, si Codrut Seres, ministrul economiei. Surse din partid sustin ca Voiculescu analizeaza in ce masura PUR isi mai poate pastra statutul de partener de guvernare atita vreme cit numarul reprezentantilor sai in executiv este infim.

“Nu inteleg sa fiu ministru de dragul de a fi ministru. Consider ca atributiile de control conferite prin lege Autoritatii Nationale de Control au fost extrem si sensibil diminuate”, a declarat ieri Vicol, la doua ore dupa ce premierul Tariceanu ii acceptase demisia.

Fostul ministru al ANC a apreciat ca “este mai corect moral si mai responsabil sa pleci dintr-o functie publica in care ai fost investit, in conditiile in care nu poti sa-ti mai exerciti prerogativele acestei functii”.

PUR spera intr-un compromis

Vicol s-a hotarit sa demisioneze dupa ce guvernul a decis, in urma cu trei zile, sa treaca Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor din subordinea Autoritatii Nationale de Control in cea a Ministerului Finan-telor. “Nu putem raspunde intr-o zona a controlului in momentul in care avem o forma fara fond”, a adaugat ex-ministrul PUR.

Vicol si-a exprimat temerile ca ANC va ramine si fara Garda Nationala de Mediu, urmind ca acest organism sa fie transferat “iminent” catre Ministerul Mediului. El a recunoscut ca stia ca va ramine fara vami si Garda Financiara, masura facind parte din memorandumul incheiat cu FMI anul trecut, dar a sperat la o formula de compromis.

Reprezentantul PUR si-ar fi dorit ca influenta asupra Garzii Financiare si Autoritatii Nationale a Vamilor sa fie impartita intre Ministerul Finantelor, caruia i-ar fi revenit activitatea de coordonare, si ANC, care sa pastreze “felia” activitatii de control.

ANC mai are in acest moment in subordine Garda Nationala de Mediu, iar in coordonare Inspectia Muncii, Inspectia Sanitara de Stat, Agentia Nationala de Control al Exporturilor si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.

“Sa nu ne cramponam”

“Nu ne mai intereseaza functia de ministru delegat la ANC”, a precizat purtatorul de cuvint al PUR, Bogdan Pitigoi, imediat dupa ce colegul sau si-a anuntat demisia. El a precizat ca reprezentantii Partidului Umanist sustin in continuare cabinetul Tariceanu.

“PUR ramine la guvernare, noi ne dorim stabilitate, vom continua sa sustinem masurile luate in interes national de guvernul Tariceanu”, a subliniat el. Pitigoi a adaugat ca umanistii nu doresc ca decizia lui Vicol sa fie interpretata ca “un punct pentru o criza guvernamentala”.

“Nu este vorba despre o criza guvernamentala, ci este vorba despre o decizie corecta, morala, responsabila pentru ca atit timp cit ministerul nu mai are fondul lui, nu intelegem sa ne cramponam de o functie care nu mai are atributii”.

Surse din PUR sustin ca presedintele formatiunii, Dan Voiculescu, va analiza impreuna cu colegii sai in ce masura partidul isi mai poate asuma statutul de partener de guvernare, in conditiile in care are o cota de reprezentativitate extrem de slaba in cabinetul Tariceanu .

Dispare ANC?

Bogdan Pitigoi nu a exclus posibilitatea ca ANC sa se desfiinteze atita vreme cit acest organism tinde sa ramina fara obiect de activitate. “Guvernul va analiza rolul pe care Autoritatea il va avea dupa demisia lui Vicol, existind posibilitatea ca in locul acestuia sa nu fie nominalizata o alta persoana pina la finalizarea analizei”, a declarat purtatorul de cuvint al guvernului, Oana Marinescu.

Ea a precizat ca, in lipsa unor informatii concrete in acest sens, nu se poate pronunta asupra posibilitatii desfiintarii acestei institutii.

Ministrul-ofiter

Ministrul demisionar, Sorin Vicol, are 35 de ani si doar un an vechime la PUR. Este ofiter, absolvent al Facultatii de Drept si al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. Intre 1995 si 1997 a lucrat la Directia de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General de Politie.

Potrivit CV-ului, Vicol a mai activat in Departamentul juridic la Banca Internationala a Religiilor si Banca Comerciala Ion Tiriac. A fost sef de serviciu la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare in 2002 si consilier la Autoritatea Nationala de Control, de unde a si promovat ca ministru delegat in cabinetul Tariceanu in 2005.