Cotidianul, Laura Ciobanu, Mugur Gorea

Ministrul Controlului, Sorin Vicol, a demisionat dupa ce principalele institutii din subordinea ministerului pe care-l pastorea, Vama si Garda Financiara, i-au fost luate si trecute in subordinea Ministerului Finantelor. Care este condus de un liberal.

Umanistul Sorin Vicol a demisionat ieri din functia de ministru delegat al Autoritatii Nationale de Control (ANC), dupa ce a constatat ca incet-incet va ramine fara obiectul muncii.

Conform acordului cu FMI, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor revin din nou in subordinea Ministerului Finantelor, iar Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii urmeaza sa preia si sa imparta intre ele Garda de Mediu.

Ca urmare, la ANC ramin doar Inspectia Muncii din Ministerul Muncii, Inspectia Sanitara de Stat din Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Control al Exporturilor si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Acestea sint insa in coordonare, adica la comun cu conducerile ministerelor. Ca urmare, Vicol a demisionat, iar PUR nu are de gind sa mai nominalizeze o persoana la ANC.

„Nu ne cramponam de o functie care nu are atributii“, a declarat purtatorul de cuvint al PUR, Bogdan Pitigoi. Umanistii vor decide abia in februarie ce ar putea cere in schimbul ANC. Pina atunci, atit Vicol, cit si Pitigoi au dat asigurari publice ca PUR va sprijini in continuare guvernarea Tariceanu si ca aceasta nu este o criza guvernamentala.

Surprize anuntate

Masura de trecere a Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor la Ministerul Finantelor este cuprinsa in Memorandumul incheiat de Romania anul trecut cu FMI. Cei care s-au intrebat la momentul constituirii Guvernului Tariceanu de ce a primit PUR un domeniu precum Controlul, care ii dadea ocazia sa-i aiba la mina pe colegii de coalitie, au acum si raspunsul la intrebare.

Vicol a spus ca, fireste, PUR stia despre prevederile Acordului, numai ca se astepta sa ii revina macar niste atributii de coordonare a controalelor efectuate de cele doua organisme. Or, la Guvern, care a oficializat joi seara cele stabilite cu FMI, nu s-a luat in discutie si posibilitatea ca ANC sa mai aiba atributii in functionarea Garzii Financiare si a Vamii.

Executivul a luat act de demisia lui Vicol si va analiza rolul pe care ANC il mai are de jucat in noile conditii. Conform purtatorului de cuvint al Guvernului, Oana Marinescu, este posibil ca pina la aceasta clarificare posibilitatea ca in locul ministrului demisionar sa nu fie nominalizata alta persoana.

„Un tinar speriat“

Singurul partid din coalitie care a comentat decizia PUR a fost PNL. Purtatorul sau de cuvint, Eugen Nicolaescu, a lasat de inteles ca nu este nici o pierdere plecarea lui Sorin Vicol. „Daca joi s-a aprobat prin consens trecerea Garzii Financiare si a Vamii la Ministerul Finantelor, asa cum este prevazut si in Memorandumul cu FMI, asta e.

La audieri, inainte de investire, Vicol parea destul de rigid. Un tinar de 33 de ani cam speriat, pe care am incercat sa-l linistesc, sa-i explic ca nu sintem brontozauri care mincam oameni“, a declarat Nicolaescu.

Pe de alta parte, este clar ca PNL va avea mult de cistigat dupa aceasta miscare. Portofoliul Finantelor este detinut de un liberal. El va gestiona doua institutii care au, pe linga obligatia de a controla, rolul de a stringe bani.