Intr-un talk-show difuzat sambata la postul local de televiziune Alpha TV, senatorul PSD Vasile Dincu a lansat cateva afirmatii curajoase referitoare la problema reformei in fostul partid de guvernamant.

Declaratiile lui Dincu vin sa confirme animozitatile din interiorul PSD, cauzate de pierderea alegerilor si de conflictul dintre actualul lider, Adrian Nastase, si fondatorul partidului, Ion Iliescu. Mai mult ca oricand, problema sefiei PSD indica o schisma intre generatii.

Spusele lui Dincu arata clar, insa, frustrarea unei parti semnificative a partidului, care s-a saturat sa traga ponoasele pentru lipsa de flexibilitate a unor lideri proveniti din randurile doi si trei ale fostului PCR.

In acelasi timp, deputatul a venit in fata publicului cu un discurs nou, relaxat si deschis, "anormal" pentru felul in care majoritatea liderilor PSD au inteles, in cei 4 ani de guvernare, sa trateze presa, partidele de opozitie si, in general, cetatenii Romaniei.

Iliescu si "realitatea halucinanta"

"Mi se pare o realitate halucinanta - la 15 ani dupa ce ai fondat un partid sa vrei sa-l reformezi. Lui Iliescu istoria i-a facut dreptate pentru umilintele din perioada '97-2000, a fost votat de Ana Blandiana si de Doina Cornea. Insa a acumulat o imagine negativa, clisee negative, in timpul in care a fost presedinte", a explicat senatorul clujean.

El a mai adaugat si ca blocajele frecvente la adresa activitatii Guvernului, intre 2000 si 2004, precum si atitudinea recenta fata de liderul clujean al PSD, Ioan Rus, nu il calilfica pe Iliescu la titlul de reformator.

Dancu a criticat si aparitia lui Iliescu in campania electorala de anul trecut, catalogand-o drept o "incalcare a Constitutiei", care nu a adus "cine stie ce voturi" de partea PSD.

"Pe Iliescu l-au atacat tot felul de dobitoci pentru deficientele noastre (ale fostului partid de guvernare - n.r.). M-au enervat si cei din partid care au carcotit impotriva lui", a spus Dincu.

El a fost de parere ca Iliescu a avut un rol istoric in evolutia Romaniei de dupa '89, dar ca, din punctul sau de vedere, impartasit si de alti lideri, ar fi o mare greseala ca Iliescu sa faca reforma in PSD: "Mitul fondatorului care domina absolut dipare in toate partidele din Romania".

Pacatele PSD

In PSD exista o problema de sistem, traditionala in partidele din Romania, potrivit lui Dincu. "Atunci cand cineva critica, trebuie sa-si faca alt partid. Chiar unele evenimente din partidul nostru arata ca e un sistem osificat care nu suporta competitia interna", a afirmat Dincu.

O alta greseala a conducerii centrale, in viziunea lui Dincu, a fost impunerea aliantelor cu PUR, prima data, apoi cu UDMR.

"Noi am fost intotdeauna victime ale aliantelor facute la Bucuresti. Nu puteam veni in public sa spunem, de exemplu, ca alianta cu UDMR e catastrofala", a spus senatorul, adaugand ca alianta cu PUR a fost si mai nociva, anuland o parte din oamenii credibili si capabili ai PSD.

El a mai invinuit conducerea defectuos aleasa a partidului. "Avem 25 de lideri, din care majoritatea nu reprezinta pe nimeni, n-au in spate nici un fel de electorat, ci interese", a spus el.

Dincu a subliniat, insa, ca toate acestea trebuiesc constientizate, dupa care in PSD trebuie sa inceapa un proces de "europenizare", fara de care partidul nu are nici o sansa. "Noi construim acum un cal, pe care vrem sa vedem cine poate sa-l calareasca. O sa pornim de la o suma de principii, sa vedem cine le poate respecta", a mai spus Dincu, referindu-se la sefia PSD.