O delegatie a guvernului condusa de premierul roman a facut ieri prima vizita oficiala la Buxelles. Calin Popescu-Tariceanu, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, vicepremierul Marko Bela si ministrul integrarii Ene Dinga au avut o intilnire de o ora cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

In cadrul acesteia, seful CE a felicitat noul executiv pentru hotarirea cu care a inceput sa combata coruptia, care este unul dintre cele mai “sensibile” domenii ale Romaniei. “Este bine venita determinarea guvernului de a lupta impotriva coruptiei”, a afirmat Barroso, aratind ca CE va ajuta Romania pentru a-si atinge scopul.

El a enumerat, printre modalitatile de sustinere a guvernului, “asistenta tehnica, metode informatice, dar si suport financiar”. Presedintele CE a mentionat insa ca metoda cea mai buna de lupta impotriva coruptiei este vointa politica. “Exista doua elemente care arata ca se doreste lupta impotriva coruptiei: libertatea totala a presei si independenta justitiei”, a precizat Barroso.

In plus, seful Comisiei Europene a apreciat drept bine venite verificarile intreprinse de guvern in cazul acordarii contractelor pentru infrastructura - Bechtel, DaVinci, Eads, contracte care anul trecut au provocat iritare in rindul oficialilor europeni. “Trebuie verificat daca aceste contracte au fost obtinute prin practici corecte”, a mentionat Barroso.

O cursa contra cronometru

Increderea acordata de Barroso noului guvern de la Bucuresti si dorinta de a-l ajuta au mers pina intr-acolo incit seful CE a anuntat ca i-a dat numarul de telefon premierului roman pentru a-l suna ori de cite ori are nevoie.

Barroso a tinut, totodata, sa mentioneze ca Romania are intirzieri la capitolele Concurenta, Mediu, Justitie si afaceri interne si ca spera sa fie rezolvate pina la incheierea tratatului de aderare din 25 aprilie 2005. “Sper ca totul sa mearga bine de acum inainte.

Stiu ca au existat dificultati in negociere, dar, daca nu se fac suficiente progrese, Uniunea Europeana este obligata sa intirzie cu un an aderarea Romaniei”, a adaugat presedintele CE. La rindul sau, Calin Popescu-Tariceanu l-a asigurat pe Barroso de angajamentul guvernului in a incheia negocierea chiar daca “urmeaza doi ani grei”.

“Exista un pachet important de domenii in care Romania a inregistrat intirzieri: competitia, mediul, justitia, reforma structurala, libertatea de expresie. In plus, coruptia este un domeniu in care guvernul si presedintele Romaniei au luat primele masuri”, a mentionat Tariceanu.

Delegatia Romaniei a fost formata din numerosi ministri ai cabinetului care au avut intilniri concomitente cu oficiali ai Comisiei Europene. Ieri dupa-amiaza, ministrul justitiei si cel al internelor, Monica Macovei si Vasile Blaga, precum si consilierul prezidential Renate Weber s-au intilnit cu directorul de extindere al UE, Pierre Mirel.

Ieri seara, Tariceanu si echipa sa au continuat intrevederile oficiale cu premierul Belgiei si cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering.