"Integrarea europeana este prioritatea absoluta a Guvernului. La intrunirea, din aceasta saptamana, a Comitetului Executiv de integrare europeana am solicitat in mod ferm ministerelor sa monitorizeze modul in care sunt puse in practica angajamentele asumate ale Romaniei pentru integrarea europeana, pentru a nu exista nici o abatere sau intarziere", a declarat Tariceanu.

Premierul roman Calin Popescu Tariceanu se afla la Bruxelles, zilele acestea, pentru prima vizita oficiala pe care o efectueaza la institutiile comunitare in calitate de prim-ministru al Romaniei, informeaza un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului, citat de Mediafax.

Premierul trebuie sa prezinte prioritatile si principalele directii de actiune ale Guvernului, precum si modul in care acestea reflecta cerintele procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

"Integrarea europeana este prioritatea absoluta a Guvernului. La intrunirea, din aceasta saptamana, a Comitetului Executiv de integrare europeana am solicitat in mod ferm ministerelor sa monitorizeze modul in care sunt puse in practica angajamentele asumate ale Romaniei pentru integrarea europeana, pentru a nu exista nici o abatere sau intarziere", a declarat Tariceanu.

Intalniri cu oficialii europeni

Seful Guvernului roman urma sa se intalneasca cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, Josep Borrel, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European si liderii grupurilor politice din forul democratic european.

Principalele domenii de interes ale discutiilor sunt combaterea coruptiei, reforma Justitiei si a sectorului economic, precum si prioritatile perioadei imediat urmatoare. De asemenea, oficialii discuta si despre procesul de pregatire a tarii pentru apropiata semnare a Tratatului de aderare la UE, la 25 aprilie 2005, atat in plan intern, cat si in raport cu institutiile comunitare.

Cu prilejul vizitei la Bruxelles, Tariceanu are programata o intalnire si cu premierul belgian, Guy Verhofstadt.

Premierul roman este insotit in aceasta vizita de ministrul de stat Marko Bela, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul justitiei, Monica Macovei, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, precum si de

consilierul prezidential Renate Weber.

Monica Macovei, prezenta la Bruxelles

De asemenea, aceasta este prima vizita oficiala pe care o efectueaza Monica Macovei, in calitate de ministru al justitiei, la Bruxelles, pentru consultari cu oficialii europeni pe tema obiectivelor pe care Romania le va avea de indeplinit in domeniul Justitiei si luptei impotriva coruptiei.

Monica Macovei trebuie sa discute cu reprezentantii Uniunii Europene documentul de pozitie comuna pentru Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne (JAI), dupa cum a informat Biroul de Presa al Ministerului Justitiei (MJ).

Discutiile au loc in contextul in care, pana in martie 2005, trebuie elaborate noua strategie de reforma a sistemului judiciar si planul de actiune, precizeaza sursa citata.

Strategia va trebui sa asigure independenta si eficienta justitiei, cresterea calitatii si transparentei actului de Judecata si imbunatatirea accesului cetatenilor la justitie.

In plus, tot pana in martie 2005, urmeaza sa fie elaborate o noua strategie anticoruptie si planul de actiune in acest domeniu, pe baza concluziilor unui audit independent, care are ca scop evaluarea strategiei anticoruptie in perioada 2001-2004, a mai precizat ministrul justitiei.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, declara ca Romania va fi atent monitorizata pentru a se asigura ca va fi pregatita pentru integrare la 1 ianuarie 2007.

Conditiile impuse Romaniei

Dupa cum se stie, Uniunea Europeana a insistat in mod deosebit ca tara noastra sa-si rezolve, inainte de aderare, toate problemele, mai ales in ceea ce priveste coruptia. In acest sens, potrivit publicatiei EU Business, Bruxelles-ul a impus doua conditii importante, referitoare la data semnarii acordului de aderare.

Prima este ca atat integrarea Romaniei, cat si a Bul-gariei, ar putea fi amanata pana in 2008, daca cele doua tari nu isi manifesta disponibilitatea, din diverse motive, de a indeplini obligatiile UE.

Implementarea acestei clauze de salvgardare necesita votul in unanimitate al celor 25 de state-membre UE. A doua conditie, care se refera numai tara noastra, prevede, de asemenea, o amanare daca Romania nu intruneste standardele Uniunii, legate de legislatie, afaceri interne si concurenta.

Aceasta clauza draconica, dupa cum precizeaza sursa citata, este fara precedent in procesele de negocieri si ar putea fi aplicata printr-o majoritate simpla a voturilor statelor membre.