Presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a anuntat, marti, ca va efectua o vizita in Romania cu aproximativ o luna inainte de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE,pentru a rezolva eventualele dificultati care ar putea aparea in ceea ce priveste semnarea documentului.

Romania si Bulgaria urmeaza sa semneze Tratatul de aderare la Uniunea Europeana la 25 aprilie 2005.

Oficialul european s-a intilnit, la Bruxelles, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, caruia i-a explicat faptul ca anumite grupuri politice din Parlamentul European si-au exprimat ingrijorarea fata de capacitatea celor doua state candidate de a indeplini criteriile de aderare.

"Stim ca este un moment crucial pentru noua echipa guvernamentala de la Bucuresti, dar sint convins ca obiectivul integrarii europene va reprezenta un mare succes", a spus Borell, precizind ca, in cadrul discutiilor, a fost asigurat de premierul roman ca Executivul va continua procesul de reforma atit in domeniile justitiei si coruptiei, cit si in plan economic.

Tariceanu i-a prezentat oficialului european prioritatile Cabinetului in domeniul integrarii europene si s-a declarat convins ca masurile adoptate vor fi judecate de institutiile comunitare intr-un mod corect si obiectiv.

"Am primit asigurari ca Romania este o tara dorita in Uniunea Europeana si ca exista o puternica vointa politica din partea oficialilor europeni pentru extinderea Uniunii Europene", a spus Tariceanu.

Premierul l-a asigurat, totodata, pe Josep Borell ca Romania are capacitatea institutionala necesara pentru a indeplini cerintele aquis-ului comunitar, in vederea integrarii europene la 1 ianuarie 2007.

Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana se afla intr-un stadiu avansat de redactare, majoritatea textelor fiind agreate de catre cele doua state si Consiliul UE.

Saptamina trecuta, comisia de politica externe a Parlamentului European a programat o dezbatere pe marginea extinderii europene, in care presedintele comisiei, Elmar Brok, a aratat ca obiectivul semnarii Tratatului de aderare pentru Romania si Bulgaria, la 25 aprilie 2005, este "destul de ambitios" si ca, desi obiectivul aderarii celor doua tari la UE nu este pus la indoiala, calendarul de

aderare poate genera controverse.

Aceasta, deoarece mai multi eurodeputati s-ar putea declara nemultumiti de faptul ca, dupa semnarea documentului mentionat, va urma un proces de monitorizare in care Parlamentul European are o influenta redusa.