articol preluat din Romania Libera

Relatiile dintre liberali si democrati sunt tensionate in prezent de problema desemnarii candidatului Aliantei D.A. la Primaria Capitalei. Intr-o reuniune a Consiliului National de Coordonare al Aliantei, desfasurata marti seara, democratii l-au reclamat pe candidatul liberal ca a furat startul si ca ar folosi insemnele Aliantei, acuzatii dezmintite de liberali.

Pentru candidatura din partea Aliantei D.A. la functia de primar general al Capitalei, loc lasat vacant de Traian Basescu, se bat Ludovic Orban (PNL) si Adriean Videanu (PD).

Insa oficial candidatul urmeaza sa fie stabilit abia dupa realizarea unui sondaj de opinie, care va fi gata cel mai probabil la jumatatea lunii viitoare.

Pana atunci, reprezentantii celor doua partide au dispute serioase. Marti seara, democratii au reclamat precampania lui Orban. Potrivit unor surse din Alianta, ei s-au plans ca reprezentantul PNL a iesit deja pe strazile Bucurestiului sa adune semnaturi de sustinere, prilej cu care a folosit pelerine, pixuri sau liste de semnaturi care purtau insemnele Aliantei.

Democratii au sustinut ca Orban a folosit haine portocalii - culoarea Aliantei. Democratii l-au acuzat pe Orban ca vorbeste in numele Aliantei, desi este numai candidatul PNL. In replica, liberalii au sustinut ca nu s-au utilizat insemnele Aliantei si ca Orban a folosit calitatea de candidat al PNL la postul de candidat al Aliantei.

In cele din urma s-a decis, pentru calmarea spiritelor, ca in precampanie, pana cand nu va fi desemnat candidatul comun al liberalilor si democratilor, nici unul dintre cei doi sa nu se mai foloseasca de insemnele Aliantei. Reprezentantii PNL si PD nu vor avea voie sa se atace reciproc.

Ludovic Orban a contestat, ieri, acuzatiile aduse, afirmand ca nu ar fi folosit insemnele Aliantei si ca democratilor "nu le place sa piarda".

In plus, exista divergente si in privinta modalitatii de realizare a sondajului de opinie. Liberalii au dorit sa colaboreze cu CURS, iar democratii cu CSOP. Si aceasta in conditiile in care, in campania electorala, Traian Basescu a atacat dur CURS, acuzand respectivul institut ca a prezentat date incorecte.

Cele doua institute vor lucra separat, urmand sa se controleze datele daca vor fi diferente mari.

Un articol de R. Georgescu, Romania Libera