Pentru confecţionarea chipurilor se foloseşte ceara de albine in combinaţie cu ingrediente secrete, care permit rezistenţa la temperaturi cuprinse intre –40°C pană la 40°C şi o conservare foarte bună in timp.

„Kylie Minogue şi-a intalnit chipul sculptat in ceară...”, „Statuia de ceară care o reprezenta pe Posh Spice a fost aşezată langă aceea a soţului ei, David Beckham, care e situat in vecinătatea lui Sting, care...”.

Să ne oprim aici, fiindcă nu ne-ar ajunge spaţiul să inşirăm toate figurile care au locul lor in cele mai cunoscute muzee de profil din lume.

Una dintre instituţiile care şi-au caştigat faima creand şi expunand public chipurile sculptate in ceară ale unor personalităţi este Muzeul figurilor de Ceară din Sankt Petersburg, „doar” al doilea ca renume mondial după faimosul ,,Madame Toussaud” din Londra.

Ei bine, printr-o colaborare intre muzeul din Rusia şi Teatrul Naţional din Bucureşti, figurile care aduc vizitatori in primul sunt expuse pană la sfarşitul lunii februarie şi la Bucureşti. Colecţia cuprinde peste 1.300 de figuri de ceară, in timp ce multe altele urmează a fi produse.

Spre deosebire de alte muzee similare din lume, Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg s-a specializat in expoziţii itinerante impărţind colecţia in peste 40 de expoziţii mobile, fiecare cu maximum 30 de lucrări care se expun in diferite părţi ale lumii.

Muzeul se adaptează rapid la interesele vizitatorilor, avand o gamă largă de tematici: religioase, o colecţie de persoane celebre din istoria Rusiei şi mondială, figuri din mitologia antică, oameni politici din secolele XIX, XX, actori, scene din filme de succes, plus o colecţie de figuri de ceară reprezentand anomalii ale corpului uman.

Procesul de creare a unei astfel de figuri este foarte delicat. Ea se confecţionează intr-un interval de timp cuprins intre două luni şi doi ani şi implică istorici, sculptori, formatori, implantatori de păr, chimişti, coafori, cosmeticieni, croitori.

Ceea ce puteţi vedea la TNB este cu atat mai special cu cat expozţia a adus in Romania figuri de ceară in mişcare! Chipurile tăiate in ceară pot fi admirate intre orele 10.00 – 18.00, in foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional, după ce aţi plătit bilete cu un preţ mai mult decat decent.

Adulţii trebuie să scoată din buzunar 60.000 lei, in timp ce pensionarii, elevii şi studenţii plătesc numai 45.000 lei. Dacă vreţi să vă duceţi copii, celor pană in 5 ani li se asigură intrarea gratuită. Expoziţia va fi deschisă pană in 28 februarie.