articol preluat din Ziua

"SRI si SPP lucreaza la verificarea unor informatii provenite din lumea interlopa in legatura cu expunerea sau primejdia care poate sa vina in special asupra presedintelui Traian Basescu. Dar a vorbi despre pregatirea unui atentat e prea mult. Am adus la cunostinta SPP si inclusiv cu domnul presedinte Basescu am discutat acest lucru", a mai declarat directorul SRI.

Timofte sustine ca SRI si SPP verifica informatii potrivit carora presedintele ar putea fi tinta unor amenintari venite din partea unor structuri mafiote implicate in acte de coruptie, dispuse sa angajeze oameni din strainatate pentru comiterea de atentate, arata Mediafax.

Intr-un comunicat remis ieri, Presedintia precizeaza ca Traian Basescu a fost informat de catre directorul SRI Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa sefului statului si considera ca este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate din Romania sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor.

Serviciul de Protectie si Paza a comunicat presei ca "in cei 15 ani de existenta a Serviciului de Protectie si Paza s-au semnalat permanent amenintari la adresa sefului statului, insa in ultimul interval de timp au sporit numarul si frecventa acestora", se precieaza in comunicat.

SPP, in colaborare cu SRI, desfasoara activitati specifice pentru clarificarea veridicitatii acestor amenintari, iar directorul SPP a dispus luarea masurilor prevazute pentru astfel de situatii, mentioneaza comunicatul institutiei. (R.T.)

Ion Iliescu, fost sef al statului

"Exista o anumita stare de alerta in randul unor grupuri mafiote"

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a apreciat ieri drept credibile afirmatiile directorului SRI, Radu Timofte, privind posibilele amenintari la adresa actualului sef al statului, Traian Basescu. "De fapt si el (n.red. Radu Timofte) a spus ca nu este cazul sa se exagereze prea mult.

Sunt niste informatii pe care le detin, ca exista o anumita stare de alerta in randul unor grupuri mafiote care se ocupa de tot felul de afaceri din astea, subterane, si sunt obligati sa tina seama de ele si sa sesizeze structurile respective si SPP. Isi fac datoria oamenii", a declarat Iliescu.

El a recunoscut ca chiar asemenea semnale nu a avut in perioada in care a fost presedinte al Romaniei, mentionand ca "erau totdeauna tot felul de informatii", cand se deplasa in tara sau cand se deplasa in strainatate.

El a explicat ca, in astfel de cazuri, structurile specializate devin mai atente, intra in alerta, iau masuri suplimentare de securitate si conlucreaza cu demnitarul respectiv, care trebuie sa fie avizat. "Eu sper ca nici acum sa nu se depaseasca o anumita limita de alerta", a mai spus Iliescu.

In opinia sa, "probabil acum este perioada de inceput, si cu un anumit temperament manifestat, Traian Basescu ar fi incitat o serie de cercuri". El a mentionat ca "are incredere in Radu Timofte", acesta fiind "un om serios, nu unul care sa se tina de jocuri".

Roxana ANDRONIC

Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale

Prioritatea presedintelului este combaterea coruptiei

Presedintele Traian Basescu a fost informat de catre directorul SRI Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa sefului statului si considera ca este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate din Romania sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor, se arata intr-un comunicat de presa semnat de consilierul prezidential Adriana Saftoiu.

"Asa cum a declarat si in alte ocazii, preocuparea Presedintelui Romaniei este ca institutiile cu atributii in combaterea coruptiei sa actioneze eficient in acest sens", se mai arata in comunicatul referitor la declaratiile directorului SRI Radu Timofte.

Adriana Saftoiu a precizat pentru radio Info Pro, citat de Mediafax, ca Basescu a fost informat inca de saptamana trecuta de SRI despre amenintarile existente la adresa sigurantei sale. Ea a spus ca, in timpul vizitei facute luni la Iasi, seful statului stia despre amenintarile existente la adresa sigurantei sale, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa se apropie de oameni si sa stea de vorba cu ei.

(A.H.)

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia

O declaratie de oportunitate

"Cred ca niste informatii deosebit de importante trebuie prezentate public numai in momentul in care ele sunt absolut sigure. Acum s-a ajuns la o stare de isterie din moment ce s-a vorbit despre eventualitatea unor atentate teroriste si despre posibilitatea unor atacuri lansate de lumea interlopa. Declaratiile lui Radu Timofte, vor sa reliefeze insa ca schimbarea sefului SRI nu este oportuna.

Este vorba de o incercare de mentinere a functiei si declaratia lui Timofte este o declaratie de oportunitate. Pozitia este neinspirata deoarece Timofte nu este un functionar luat pe nepregatite, ci un politician cu experienta. Informatia trebuie sa ne ingrijoreze prin modul in care a fost facuta." (R.G.)

Ziua