Conflictul pentru putere din PSD a intrat intr-o noua etapa. Gruparea din jurul lui Ion Iliescu sustine ideea alegerii conducerii partidului din doi in doi ani, primul mandat urmind sa revina fostului sef de stat. In replica, Adrian Nastase isi sperie partidul, vorbind de intentia PNL-PD de „fragmentare si destructurare organizatorica a PSD“.

Ieri, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, Adrian Nastase, intr-un discurs lung, si-a antrenat colegii la lupta impotriva Aliantei D.A. si impotriva lui Traian Basescu. „Puterea va incerca, prin presiuni, sa determine fragmentarea si destructurarea PSD“, si-a speriat Nastase colegii.

El a recunoscut ca PSD e cuprins „de sindromul de criza postelectorala“ si a precizat: „Nu putem ramine cantonati in situatia de partid al agricultorilor si pensionarilor“, adica a celor care reprezinta electoratul lui Iliescu, si a propus o „reconstructie doctrinara bazata pe continut si stil“.

Nastase le-a recomandat parlamentarilor sa cheme jurnalistii, zilnic, la conferinte de presa si a declarat ca va propune Parlamentului, saptamina viitoare, crearea unei comisii de cercetare a fraudarii alegerilor din toamna, preluind tema avansata de PNL-PD.

Ponta, suspectat de tradare

Discursul lui Nastase poate fi inteles si ca o replica la adresa celor din PSD grupati in jurul lui Iliescu.

Conform unuia dintre liderii partidului, gruparea Iliescu va propune luni, la sedinta Biroului Executiv Central al PSD, unde au fost invitati si parlamentarii pesedisti, modificarea Statutului, prin impunerea unei noi reguli: conducerea centrala sa se aleaga la doi ani, nu la patru, cum a fost pina in prezent, iar Ion Iliescu sa fie ales presedinte al partidului in primul ciclu de doi ani.

Ieri, deputatul PSD Dan Mihalache, fost consilier de stat al lui Nastase pe cind acesta era premier, ne-a declarat ca nu este nevoie de modificarea „legii“ PSD: „In Statut sint prevazuti 7-15 vicepresedinti, nu mai e nevoie de vreo schimbare“.

Parlamentarii din jurul lui Nastase sint extrem de suparati pe Victor Ponta, pe care il considera un „tradator care va disparea rapid de pe scena politica“, banuindu-l ca va pleca in curind din PSD catre PD.

Chiar si ieri, la reuniunea cu organizatiile de tineret din Moldova, Dobrogea si Oltenia, tinuta la Bucuresti, Ponta a reluat aceleasi critici la adresa lui Nastase, potrivit deputatului PSD Nicu Banicioiu. Tot ieri, vicepresedintele Miron Mitrea si-a reiterat fatis pozitia: „Eu, de obicei, spun ce spune Iliescu. In general, eu sint de acord cu el“.

Cu patru zile in urma, Mitrea declara ca PSD nu poate exista decit cu Iliescu in frunte.