Clasa politica irakiana are acum suportul votului popular pentru a incepe adevarata lupta impotriva rebelilor. Primul ministru, Iyad Allawi, a declarat deja ca scrutinul de duminica s-a transformat intr-o victorie asupra terorismului. Populatia siita a votat masiv pentru alegerea Parlamentului si a consiliilor regionale, iar kurzii si-au desemnat si ei membrii in Adunarea Regionala.

Nimeni nu poate contesta dorinta irakienilor de a nu-si mai numara mortii, daca se tine seama de numarul mare al sunnitilor care au mers la urne, in ciuda apelurilor si amenintarilor venite din partea gruparii iordanianului Abu Moussab al-Zarqawi, apropiat de al-Qaeda.

Numarul victimelor atentatelor din ziua scrutinului a fost de 36, mai mic decat in unele zile obisnuite ale Irakului din ultima vreme. Grupul armat Ansar al-Islam a revendicat pe Internet doborarea de duminica a avionului britanic, eveniment in urma caruia 10 militari si-au pierdut viata.

In acest moment este aproape sigur ca viitorul guvern va fi dominat de siiti, insa de capacitatea lor de a lucra cu sunnitii ar putea sa depinda stingerea conflictului armat din Irak. Religiosii sunniti contesta legalitatea scrutinului si spun ca datele privind participarea lor la urne au fost trucate, mai ales ca, in foarte multe locuri, presa nu a avut acces pentru a se putea dovedi contrariul.

REACTII FAVORABILE. Comunitatea internationala a salutat pasul important facut de irakieni spre democratie, succes atribuit si presedintelui american, George W. Bush. Intrebarea care se pune acum este ce se va intampla cu Irakul in continuare? Tara este distrusa, conflictele armate continua, iar coalitia internationala nu risca sa lase inca Irakul pe mana propriilor cetateni.

Convietuirea dintre siiti, sunniti si kurzi, dar si intarzierea retragerii trupelor coalitiei sunt vazute de China, una dintre cele mai sceptice tari, drept principalele probleme ale unei epoci care abia a inceput.

PAS INAINTE. George Bush a spus raspicat ca SUA ii vor ajuta in continuare pe irakieni sa se apere, in vreme ce invinsul la prezidentiale, John Kerry, a insistat pe necesitatea eforturilor de reconciliere politica interna.

Uniunea Europeana, Rusia, statele asiatice si altele au fost de acord ca organizarea de alegeri libere si participarea de aproximativ 60% la vot reprezinta pasul inainte al irakienilor spre pace.

IPOTEZE. Presa araba a avut reactii diferite privind alegerile din Irak. Cotidianul Al-Ittihad din Abu Dhabi titreaza: "Irakienii au facut dovada nivelului lor de constiinta si a dorintei de a realiza un nou proiect de civilizatie".

Ziarul Al-Khaleej se intreaba daca "va fi posibil sa se impiedice aspiratiile kurzilor, care vor sa separe Kurdistanul de restul Irakului, inainte ca secesionismul sa afecteze si sudul tarii.