Octavian Belu si Mariana Bitang au hotarat sa se intalneasca ieri cu ziaristii intr-o conferinta de presa pentru ca, spune doamna Bitang, "ni se terminasera bateriile la telefoane de cate declaratii am dat". Drept pentru care am inteles ca ne-a chemat acolo ca sa lamurim toate problemele.

Senini, linistiti, cu cate un zambet enigmatic pe figuri, Belu si Bitang, cea mai celebra pereche de antrenori din istoria sportului romanesc, a ajuns la intalnirea cu presa cu cateva minute mai devreme de ora stabilita, poate si din respect pentru noi, ziaristii, o breasla pe care Octavian Belu sustine ca o stimeaza foarte mult.

Din pacate, daca prima impresie a fost aceea de respect fata de presa din partea celor doi tehnicieni, desfasurarea evenimentelor a reusit sa ne schimbe aceasta parere.

Reamintim ca Octavian Belu, aflat in centrul atentiei de ceva vreme, a discutat cu avocatul sau pentru a afla care este cea mai potrivita cale de a inceta relatiile profesionale cu Federatia Romana de Gimnastica si a gasit rezolvarea: si-a trimis demisia prin fax duminica, intr-o zi in care stia foarte bine ca nu lucreaza nimeni la federatie, dupa care a anuntat presa si, implicit, pe Nicolae

Vieru, presedintele FRG. "Am aflat si eu de la televizor", spunea senin Vieru duminica seara, si de data aceasta chiar il credem. Hotararea brusca luata de Belu avea nevoie de explicatii, pentru ca nimeni nu credea cu adevarat in zvonul care pretindea ca Belu renunta la lotul care l-a facut celebru si bogat pentru ca nu si-a mai primit, din septembrie, salariul de zece milioane de lei pe luna.

Ieri, lucrurile s-au lamurit intr-o oarecare masura. Octavian Belu si Mariana Bitang au demisionat pentru ca presa i-a hartuit. Cuvintele lor nu au fost tocmai acestea, dar cele declarate de ei in conferinta de presa au dus la aceasta concluzie.

"Nu stiu cum sa spun ca m-am simtit in ultima vreme", a precizat Belu, "dar eram foarte atent cu cine vorbesc, unde ma asez, cine ma suna sau ce masini trec prin fata casei mele. Mai mult, ma intreb ce as putea eu sa mai fac in gimnastica romaneasca daca am ajuns in instanta doar pentru ca mi-am facut datoria. Mi-e si teama sa mai ies in public pentru ca simt ca sunt vanat.

Mi se urmareste fiecare gest, fiecare cuvant". Octavian Belu a recunoscut, ieri, ca demisioneaza pentru ca presa l-a hartuit "si daca se limita doar la activitatea mea profesionala, puteam sa trec peste asta. Dar toate materialele aparute in ultima vreme in ziare vizau viata mea privata si persoane care sunt in jurul meu si sufera doar pentru ca imi sunt rude sau prieteni".

"In aceste conditii, nici nu ma gandesc sa continui si am si precizat ca iau decizia de a renunta pentru ca nu ma mai simt in stare sa fac fata acestei presiuni". Belu, sustinut in decizia lui de Mariana Bitang, spune ca decizia este definitiva, chiar daca in trecut au mai fost cazuri in care a amenintat cu demisia, dar de fiecare data s-a razgandit.

De altfel, chiar oficiali din cadrul federatiei sustineau, inaintea conferintei de presa, ca nu este exclus ca Belu sa se razgandeasca, insa el nu pare dispus sa faca asa ceva.

In privinta viitorilor antrenori ai lotului olimpic roman, despre care se aude ca vor fi sotii Bela si Marta Karoly, Octavian Belu si Mariana Bitang nu au avut de facut nici un comentariu, aceasta desi doamna Bitang ne-a vorbit cateva minute despre o "conspiratie mondiala" menita sa distruga gimnastica romaneasca.

La un moment dat, partenera de antrenament a lui Octavian Belu a inceput sa verifice ziaristii din sala si i-a sfatuit pe cei care nu reprezinta mass-media romaneasca sa se deconspire.

Pana la urma a renuntat la aceasta idee, iar conferinta de presa, lungita parca prea mult, a luat sfarsit cu aceleasi zambete ale celor doi tehnicieni, linistiti, parca, de cand presa nu o sa-i mai vaneze pentru ca nu mai au nici o functie.