Octavian Belu si Mariana Bitang, antrenorii demisionari ai lotului de gimnastica a Romaniei, au confirmat ieri decizia “irevocabila” de a pune capat unei activitati de 24 de ani. Ieri, tehnicienii au exclamat: “O asa atentie nu ni s-a acordat nici cind ne-am intors de la Olimpiada!”. Ei si-au motivat decizia prin ostilitatea cu care ar fi fost tratati de mass-media.

Nu au pomenit insa nimic despre adevaratele motive: problemele cu fostele lor gimnaste, cu banii si cu justitia.

O data cu plecarea lui Belu, cel mai titrat antrenor din gimnastica feminina mondiala, se profileaza un recul in sportul care aducea Romaniei medalii pe banda.

Top 10 (1975-2005)

Nadia Comaneci

Teodora Ungureanu

Emilia Eberle

Ecaterina Szabo

Daniela Silivas

Lavinia MiloSovici

Simona Aminar

Maria Olaru

Andreea Raducan

Catalina Ponor

Antrenori: Bela Karolyi si Octavian Belu

O noua demisie a lui Octavian Belu, a patra in ultimii patru ani, a tulburat apele gimnasticii feminine, adica sportul fara de care Romania ar fi fost o natiune stearsa la Jocurile Olimpice. Demisiile lacrimogene si revenirile spectaculoase ale cuplului Octavian Belu-Mariana Bitang au transformat povestea celor doi antrenori intr-o adevarata telenovela.

De dragul imaginii, in aceste episoade n-au ezitat sa se implice, de-a lungul vremii, sefii sportului si chiar presedintii de stat. Daca la precedentele renuntari Belu invoca probleme de ordin financiar sau organizatoric, acum este vorba de altceva: “intrarea cu bocancii” in viata sa privata.

De fiecare data s-a dovedit ca fluturarea demisiei a fost o forma de santaj pentru ca Belu sa mai obtina ceva. Conform unor surse din anturajul sau, cel mai bun antrenor de gimnastica din lume a luat decizia de a renunta la postul de antrenor coordonator al lotului olimpic dupa ce a aflat ca un cotidian urma sa publice poze indecente cu fiica sa, Iolanda.

Asta a fost cireasa de pe tort, dupa dezvaluirile referitoare la idila sa cu Mariana Bitang. “Nu mai pot rabda, atita vreme cit copilul si cei din jurul meu au devenit o tinta”, s-a lamentat tehnicianul. Desi nemultumiti de atitudinea dictatoriala a lui Belu, oficialii federatiei n-au abandonat inca varianta de a-l convinge pe antrenor sa revina asupra deciziei.

Ei stiu foarte bine ca Octavian Belu, adulat si controversat in egala masura, a transformat cantonamentul de la Deva, numit de presa “lagar fara gratii”, intr-o fabrica de medalii, o uzina care produce pe banda rulanta titluri olimpice, mondiale si europene.

Le-au fost satisfacute toate mofturile

• Cei doi au impus amenzi pentru gimnaste, in cazul kilogramelor in plus.

Desi Federatia Romana de Gimnastica si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman isi doreau sa incheie un contract valabil pe patru ani cu Belu si Bitang, cei doi antrenori au refuzat, propunind o intelegere pe numai un an.

Dupa aproape trei luni de discutii si amenintari cu demisiile, timp in care Belu n-a acceptat nici un fel de negociere, FRG si COSR au acceptat compromisul, chiar daca risca sa se trezeasca in pragul Olimpiadei de la Beijing fara antrenori. De ce? Pentru ca, la finalul fiecarui an, cei doi vor putea parasi lotul daca nu le vor fi satisfacute eventualele noi revendicari.

• Dupa succesul fabulos al lotului olimpic de gimnastica la Atena si pentru a preintimpina eventualele “razvratiri” bazate pe nemultumirile materiale, COSR i-a pregatit lui Belu un contract mult mai avantajos din punct de vedere financiar. Astfel, conform unor surse din COSR, antrenorul ar fi urmat sa primeasca 3.000 de dolari pe luna, fata de numai 2.

000 de dolari cit a avut pina la Olimpiada din Grecia. Mariana Bitang urma sa beneficieze si ea de o marire substantiala a contractului precedent, conform caruia primea lunar 1.200 de dolari.

• Componentele lotului olimpic feminin au fost obligate sa semneze contracte cu federatia, asa cum au solicitat antrenorii Belu si Bitang, care au dorit astfel sa se puna la adapost de eventualele scandaluri stirnite de sportivi.

Pentru a fi siguri ca detin controlul absolut si ca nu vor mai exista probleme legate de indisciplina, antrenorii au solicitat clauze conform carora gimnastele urmeaza sa fie amendate pentru lipsa rezultatelor sau pentru kilogramele in plus! Mai mult, federatia a restrictionat dreptul sportivilor de a semna contracte individuale de publicitate. (M.C.)

Ultimele “demisii” ale cuplului Belu-Bitang

• Februarie 2003. Belu si Bitang si-au prezentat demisiile dupa ce au fost acuzati de citeva gimnaste, printre care Sabina Cojocar, Alexandra Marinescu si Simona Aminar, ca le trateaza dur in cantonamentul de la Deva si ca le pretind un comision din premiile incasate la diverse competitii. “Nu mai exista cale de intoarcere”, anunta sus si tare Bitang.

Sprijiniti de Ion Tiriac, presedintele COR, si dupa negocieri intense purtate cu sefii de la Ministerul Tineretului si Sportului, cei doi au revenit in fruntea lotului.

• Noiembrie 2001. Dupa Campionatele Mondiale de la Gent (Belgia), antrenorii Belu si Bitang au refuzat sa revina in cantonamentul de la Deva, declarindu-se ofensati de premiile prea mici oferite de statul roman pentru performantele lor. Mai precis, ei au fost nemultumiti de diferentele exagerate dintre premiile gimnastelor si premiile acordate lor.

Amenintind cu demisiile, cei doi antrenori au fortat mina guvernului, care, pentru a le satisface revendicarile financiare, a majorat cu doua miliarde de lei fondul de premiere!

• Iulie 2001. Belu si Bitang si-au anuntat intentia de a parasi lotul din cauza problemelor financiare, dar si a lipsei de colaboratori, printre care un coregraf si un cadru medical. Cei doi s-au razgindit dupa o vizita la Cotroceni, unde au “plins” pe umarul presedintelui Ion Iliescu, care s-a implicat imediat in rezolvarea problemelor. (M.C.)

Nadia Comaneci: "Nu puteau antrena pina la 110 ani!"

Nadia Comaneci, legendara gimnasta, s-a aratat debusolata de hotarirea celor doi antrenori: “E trist ca s-a ajuns la aceasta decizie. Gimnastica romaneasca va pierde doi antrenori de valoare. Se putea gasi o solutie civilizata de despartire, fiindca sint multi care fac greseli in viata. Noi avem insa tendinta de a da in cap foarte repede. Neglijam un cuvint din dictionar: respect”.

Aflata in SUA, Nadia n-a reusit sa-i contacteze telefonic pe tehnicienii Belu si Bitang. “Oricum, e decizia lor si trebuie sa o respectam. Belu si Bitang n-ar fi putut antrena pina la 110 ani”. (C.H.)

Ponor s-a razgindit

Catalina Ponor, multipla campioana olimpica de la Atena, a dat ieri inapoi, dupa ce, cu o zi inainte, spusese ca se va retrage din activitate daca antrenorii Belu si Bitang pleaca de la lot.

“Eram suparata cind am spus acele lucruri... Nu pot sa zic nimic concret acum. O sa-mi iau citeva zile de pauza, sa ma gindesc bine. Daca antrenorii ramin, voi continua si eu. Daca ei se retrag, ma mai gindesc... Dar celelalte fete ar trebui sa continue, indiferent ce s-ar intimpla. Ele nu au ajuns unde si-au dorit”, a declarat Ponor.

Campioana a lasat insa sa se inteleaga ca va continua deoarece “am promis ca voi incerca sa cistig si Mondialele”. (M.U.)

Cei doi antrenori au oferit explicatii halucinante: "Forte straine comploteaza impotriva noastra"

Octavian Belu si Mariana Bitang, antrenorii demisionari ai primei reprezentative de gimnastica a Romaniei, au tinut sa se uite in oglinda inainte de a-si lansa acuzatiile la adresa presei. Si-au aranjat tinuta, apoi au intrat in sala in care s-a organizat intilnirea cu jurnalistii, exclamind: “O, asa atentie nu ni s-a acordat nici cind ne-am intors de la Olimpiada!”.

In loc sa spuna clar lucrurilor pe nume, selectionerii s-au plins de un tratament ostil venit din partea mass-media, declarind ca unii ziaristi ar proveni din “agenturile straine”. (Cristian Hubali)

Spre deosebire de vorbirea ponderata a lui Belu, Mariana Bitang a preferat sa adopte un ton mai impulsiv, lansind niste fraze de sorginte pastorala: “Aratati-va fata, cei care vreti sa ne compromiteti! Aratati-va fata! Este cineva din sala care e jurnalist strain? Am inteles ca ar fi aici si spioni americani, un fel de avocati, care sint, de fapt, ziaristi? Ne deranjeaza ca unele persoane ne

caracterizeaza din punct de vedere psihologic, fara ca noi sa le fi vazut vreodata. Cel mai periculos e faptul ca operele lor nu sint conforme cu realitatea”.

“Sintem monitorizati”

Aceste idei au trezit un fior in gindirea lui Octavian Belu.

Dupa ce a tinut o prelegere despre “gimnastele maturizate prematur”, sustinind ca “n-au fost terorizate in sala de la Deva si ca fiecare sportiva a avut dreptul sa aleaga intre a se antrena sau a pleca acasa”, Belu a trecut deodata la un discurs similar cu cel al Serviciului Roman de Informatii, privind posibilitatea unui atac terorist: “Anumite forte straine, din America in special, comploteaza

impotriva noastra. Sint forte concentrate, care vor sa ne faca mult rau. Campania impotriva noastra este pregatita cu mari cheltuieli de unii oameni care si-au cam atins tinta”. Apoi, trezindu-se din oratoria superflua, titratul antrenor a facut o dezvaluire socanta: “Am inceput sa sufar de o boala... Ma uit linga cine ma asez. Ma uit cu cine vorbesc. Ma uit la numarul de telefon.

Ma uit la cine este la poarta. Ma uit la masina care parcheaza in fata casei. Lucrurile nu sint deloc intimplatoare. Sintem monitorizati. Indiferent de ce am realiza, nu este bine. Ma intreb: oare aceasta energie nu poate fi indreptata spre o alta tinta, sa nu ma discrediteze?”

A urmat la rind, din nou, colega sa, care a tinut sa-l completeze: “Mi-e foarte greu sa cred ca in spatele acestor manevre stau colegi de-ai nostri. Atacurile au venit si de afara si din interior”. Belu a intervenit prompt, adaugind: “In aceasta situatie, mi-e teama ca antrenorii nu vor mai fi interesati sa opteze pentru gimnastica, nu copiii”.

S-a pus problema ca “agentul secret” ar putea fi Bela Karoly, antrenor la nationala de gimnastica a Statelor Unite. “Nici vorba. Bela Karoly trece prin aceleasi momente in SUA prin care trecem si noi. Sa nu exageram”, a precizat Belu.

“N-am mai rezistat”

Selectionerul demisionar s-a descatusat cu adevarat de-abia spre final: “Demisia mea nu e un gest de lasitate, ci un gest responsabil, care are menirea sa nu amestece problemele mele personale cu cele ale fiicei mele si cu cele ale federatiei. Nu regret ca nu am plecat pina acum”.

In cele din urma, tot Mariana Bitang a fost cea care a concluzionat: “Nu Belu si Bitang au puterea sa faca legea in Romania. Daca pui tot timpul omul sub o lupa, nu mai poate sa-si faca treaba. Iar noi n-am mai rezistat”.

Referitor la presupusa ei relatie de iubire cu Belu, Bitang a folosit o expresie de mahala: “Daca Vieru a stat la 500 de kilometri departare de noi, n-avea cum sa ne tina luminarea”.

Belu, 675.000 de dolari in patru ani

Conform estimarilor facute de “Evenimentul zilei”, antrenorul Octavian Belu a cistigat, in ciclul olimpic 2001-2004, aproximativ 675.000 de dolari, ceea ce inseamna 170.000 de dolari pe an. Aceasta suma provine din salariul obtinut de la FRG (300 de dolari pe luna), prima de excelenta acordata de COR (2.

000 de dolari pe luna), taxa de 30 la suta perceputa gimnastelor pentru toate premiile realizate in concursurile private si demonstrative (aproximativ 15.000 de dolari pe an), precum si premiile consistente incasate de la stat dupa Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Campionatele Europene desfasurate in acest interval. Mai mult de jumatate din venitul total provine din recompensa de 400.

000 de dolari obtinuta pentru rezultatele de la Olimpiada de la Atena.Cu un venit mediu de 15.000 de dolari pe luna, Belu este de departe unul dintre cei mai bine platiti antrenori din Romania, rivalizind chiar cu tehnicienii din fotbal.

De exemplu, Victor Piturca, antrenorul echipei nationale de fotbal, are un salariu anual de 150.000 de dolari, la care se pot adauga eventualele bonusuri pentru indeplinirea unor obiective. (M.C.)

Cel mai facil pretext: presa!

Dezvaluirile din presa au fost principalul motiv de care s-au agatat Octavian Belu si Mariana Bitang cind si-au anuntat demisia din fruntea lotului feminin de gimnastica. De-a lungul timpului, cei doi s-au aratat permanent deranjati de faptul ca ziarele scriu si despre alte lucruri decit marile succese obtinute in competitiile internationale.

Fiecare dezvaluire din mass-media - fie ca a vizat viata lor personala, fie ca a relatat regimul strict al sportivelor “incarcerate” la Deva - a fost socotita un atac la adresa scolii romanesti de gimnastica. Nu in ultimul rind, cei doi reputati antrenori le-au imputat jurnalistilor faptul ca au dat atentie fostelor gimnaste care-i acuza de abuzuri.

Poze cu Iolanda

Pe diverse cai, Octavian Belu a aflat, zilele trecute, ca in cotidianul “Atac” ar urma sa fie publicate citeva fotografii in care fiica acestuia, Iolanda, apare in ipostaze mai mult decit sexy.

“Nu vreau ca fiica mea sa sufere din cauza unor ineptii, a unor afirmatii ridicole din partea unor oameni care abia asteapta sa scoata senzationalul. Nu pot antrena in asemenea conditii”, ne-a declarat Belu duminica seara, la scurt timp dupa ce si-a trimis demisia la FR Gimnastica.

Iolanda (23 de ani) si-a inceput de curind cariera de model, fiind pe cale sa semneze citeva contracte avantajoase cu firme renumite din domeniu. Viorel Sima, redactorul-sef de la “Atac”, a batut ieri in retragere, sustinind ca ziarul pe care-l conduce nu are nici o fotografie cu Iolanda Belu.

“Intr-adevar, Octavian Belu m-a sunat duminica dupa-amiaza sa ma intrebe ce poze vrem sa dam cu fiica lui. I-am replicat ca nu intentionam sa prezentam nimic despre Iolanda. Din partea noastra n-are de ce sa se teama”, ne-a spus Sima.

Dragoste mistuitoare

Aceasta intimplare a venit dupa o alta dezvaluire incendiara despre cei doi antrenori. “ProSport” a publicat, saptamina trecuta, un material despre idila secreta dintre Octavian Belu (53 de ani) si Mariana Bitang (42 de ani). “Sint impreuna de cind a venit Mariana la lot. Toata lumea gimnasticii stie acest lucru”, a declarat, pentru “ProSport”, Mihai Banulescu, fost director al scolii de la Deva.

Povestea de dragoste dureaza de 12 ani, de cind la Deva a ajuns Mariana Bitang. Argumente precum acelea ca Belu si Bitang sint amindoi divortati, locuiesc in aceeasi vila, pe care au cumparat-o impreuna, si sint nedezlipiti confera credibilitate acestei povesti. Idila e confirmata neoficial si de fetele din lotul de gimnastica.

Insusi Nicolae Vieru, presedintele FRG, a pus punctul pe “i”, declarind “ProSport”, in acelasi grupaj, ca “le-am sugerat sa-si oficializeze relatia”. Conform aceluiasi ziar, Belu ar fi intentionat chiar sa se sinucida in 1997, din cauza geloziei! Tot Mariana Bitang este si motivul raminerii lui Belu in Romania atitia ani.

Antrenorul a renuntat la multe oferte avantajoase din strainatate numai pentru a fi alaturi de iubirea vietii sale. Toate deciziile importante ar fi luate de Mariana, care are ultimul cuvint atit in plan profesional, cit si in plan personal.

Acest aspect a iesit in evidenta si la conferinta de presa de ieri, unde Bitang nu l-a prea lasat pe Belu sa-si duca frazele la sfirsit, intrerupindu-l si - de cele mai multe ori - raspunzind in locul lui.

Un corn si un grapefruit pe zi

Procesele pe care, de-a lungul ultimilor ani, diverse gimnaste le-au intentat antrenorilor de la lot au constituit un alt motiv pentru care Belu si Bitang au renuntat.

Mai multe foste sportive au invocat tratamentele dure la care sint supuse de tehnicieni, dar si alte lucruri nu tocmai ortodoxe: dijmuirea premiilor incasate la concursuri, infometarea, programul aproape militaros, afectarea sanatatii. In 2002, Alexandra Marinescu a socat opinia publica dezvaluind, intr-o emisiune televizata, regimul draconic de la Deva.

Ea relata, la vremea respectiva, ca Belu o pedepsea inchizind-o cite trei zile intr-o camera de unde iesea doar la antrenamente, iar hrana se reducea la un corn si un grapefruit! “Eram puse sa mintim in privinta virstei. Ni se falsifica pasaportul, al meu aratind ca am o virsta mai mare cu un an decit in realitate”. Alexandra a povestit si despre bataile incasate de la antrenori.

In 1997, sportiva a fost nevoita sa se retraga din cauza durerilor lombare de care medicii au avertizat-o ca va suferi toata viata. Dupa retragere, gimnasta a fost operata de trei ori, doctorul Mihai Jianu fiind socat de gravitatea problemelor medicale pe care le-a descoperit. Marinescu a afirmat ca antrenorii erau la curent cu afectiunile sale, ea luind calmante timp de aproape trei ani.

Birul pe cistiguri

Un an mai tirziu, in 2003, scandalul s-a intetit dupa ce Alexandra Marinescu, Sabina Cojocar si Simona Aminar au declarat ca antrenorii lotului national solicita 30 la suta din cistigurile obtinute de sportive la concursuri. Cojocar a exemplificat cu episodul de dupa Jocurile Bunavointei din 2001, cind a fost nevoita sa “cotizeze” cu 4.000 de dolari la antrenori.

Federatia stia de aceasta practica, dar se apara sustinind ca “dijma” nu-i valabila pentru Europene, Mondiale si Olimpiade! Cojocar a adaugat ca i-a fost prescris un tratament medicamentos care i-a deteriorat continuu starea fizica. “Eram obosita in permanenta, aveam o slabiciune musculara accentuata, n-aveam forta nici macar sa-mi iau elan sau sa ma urc pe aparate.

Au oprit tratamentul doar la presiunile parintilor mei. Eu le spusesem celor de la Deva care sint efectele secundare, insa n-au vrut sa inteleaga!”.

“Tratamente inumane”

Cel mai recent caz relatat pe larg in presa s-a consumat in ultimele luni, dupa ce fosta gimnasta Oana Petrovschi le-a intentat antrenorilor un proces, acuzindu-i de tratamente inumane. Petrovschi le-a cerut lui Belu si Bitang, pe 26 noiembrie 2004, daune morale in valoare de 1,5 miliarde de lei.

Sportiva a invocat faptul ca, din cauza lipsei de interes a antrenorilor fata de sanatatea ei, s-a ales cu afectiuni grave la coloana vertebrala. Ea a adaugat ca antrenorii ii “vamuiau” cistigurile. In fata instantei, Belu a recunoscut ca a primit 3.000 de euro, dar a sustinut ca “procentul e aleator, nu am cerut acest lucru si gestul e unul de recunostinta fata de noi”. (Matei Udrea)

Fara gimnastica, am fi picat trei locuri

La Olimpiada de la Atena, lotul coordonat de cuplul Belu-Bitang a obtinut o performanta rasunatoare. In pofida tuturor temerilor, gimnastica feminina romaneasca si-a pastrat pozitia de lider mondial, cucerind patru medalii de aur (inclusiv cea de la concursul pe echipe), una de argint si una de bronz. Un bilant excelent, care a contribuit la prestigiul sportului romanesc in ansamblu.

Ulterior, antrenorii din gimnastica au acreditat ideea ca, fara contributia gimnasticii feminine, tara noastra s-ar fi scufundat in subsolul clasamentului general pe medalii la Olimpiada. Realitatea este insa alta: fara succesele din acest sport, Romania ar fi pierdut doar trei locuri, coborind de pe 14 pina pe 17.

Privind ierarhia primelor 20 de locuri la Olimpiada de la Atena in cele doua variante - cea reala si cea in care din bilantul delegatiei tricolore sint scoase medaliile gimnasticii feminine -, este evidenta scaderea de randament a sportivilor nostri. Romania ar ramine cu jumatate din titlurile cistigate. Dar, in termeni absoluti, pierderea n-ar fi semnificativa.

Cu sau fara gimnastica feminina, tara noastra s-ar mentine intre primele 20 de natiuni ale lumii. (M.U.)

Nicolae Vieru pune batista pe tambal: "Am glumit cu dragostea si casatoria lor"

Nicolae Vieru , presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, parea ieri afectat de demisia lui Octavian Belu. Mai mult, matusalemicul presedinte se simtea putin vinovat de situatia creata, dupa ce a confirmat, pentru presa, ca Belu si Bitang traiesc o poveste de dragoste. Devenit aproape imun la fluturarea demisiilor, Vieru mai spera intr-o noua intoarcere. (M.C.)

Ati primit demisia lui Belu?

Da. Demisia scrisa a lui Belu a fost trimisa prin fax la sediul federatiei. Sintem informati ca renunta atit la functia de antrenor federal, cit si la cea de antrenor coordonator al lotului olimpic, fara sa-si motiveze in vreun fel gestul. Am aflat insa din presa cauzele demisiei.

Va asteptati la o asemenea decizie?

Nu, nici vorba. Am fost surprins. Ne pare rau si trebuie sa recunoastem ca ne afecteaza destul de serios in ceea ce priveste organizarea intregii activitati a gimnasticii feminine. Va fi foarte complicat.

Ati incercat sa-l convingeti pe Belu sa revina asupra demisiei?

Din pacate, de ceva vreme n-am mai reusit sa-l contactez. Sa speram ca, dupa un timp, vor reveni in gimnastica.

Se pare ca e suparat pentru declaratiile pe care le-ati facut in presa referitor la relatia sa cu Mariana Bitang...

Domnule, eu am spus in gluma treburile acelea cu dragostea si cu casatoria. Sint de acord ca nimeni nu are dreptul sa se bage in viata lor privata. Imi pare rau ca am cazut in plasa ziaristilor. Repet, regret ca s-a ajuns aici.

V-ati gindit la vreun inlocuitor pentru functia de antrenor al echipei feminine de gimnastica?

E prematur deocamdata. Vom reuni Comitetul Executiv pentru a analiza situatia creata si a lua o decizie. Impreuna cu COSR vom vedea ce se mai poate face.

Se zvoneste ca Bela Karoly i-ar putea lua locul lui Belu. Este adevarat?

E o chestie stupida. Bela si Martha Karoly au treburile lor la lotul american de gimnastica. Au si ei scandalurile lor pe-acolo.

Credeti ca Belu si Bitang au primit o oferta din strainatate?

Nu am cunostinta. Stiu insa ca nu si-au dorit sa activeze in alta tara fiindca au refuzat de fiecare data ofertele de peste hotare.

Se spune ca noul contract propus lui Belu era foarte avantajos...

Asa este. Am avut discutii cu COSR, dar nu se stabilise cu exactitate. In orice caz, din punct de vedere financiar, contractul era superior celui dinainte.

O federatie incremenita in trecut

In virsta de 73 de ani, Nicolae Vieru, presedintele FR Gimnastica, este unul dintre cele mai controversate personaje din sportul romanesc. Anul acesta s-au implinit exact 40 de ani de cind Vieru, de meserie profesor de sport, lucreaza in federatia de gimnastica! El a trecut prin diverse functii, de la cea de antrenor federal, secretar general pina la cea de presedinte, pe care o ocupa din 1991.

Si inainte de '89, dar mai ales dupa, Vieru a fost omul care a taiat si a spinzurat in gimnastica romaneasca, nu de putine ori fiind acuzat ca foloseste metode insusite pe vremea lui Ceausescu. Federatia a avut o politica falimentara, sponsorii fugind ca dracul de tamiie.

Minie proletara. Aproape ca nu a existat an in care Vieru sa nu gafeze. In 1999, el a refuzat sa-i acorde campioanei mondiale Corina Ungureanu un premiu fiindca fata pozase in “Playboy”. Revoltat de hotarirea lui Vieru, fostul ministru al sportului, Crin Antonescu, l-a eliberat din functia de presedinte, dar “nea Nicu” a fost reales peste citeva luni.

Sub conducerea sa, gimnastica romaneasca a cunoscut cea mai neagra perioada in ceea ce priveste imaginea. Printre “realizarile” epocii Vieru se numara si falsificarea datelor de nastere ale gimnastelor din Romania, pentru a le permite sa concureze in competitii de seniori. Vieru a infierat cu minie proletara gestul fostelor campioane mondiale Milosovici, Presecan si Ungureanu de a poza nud.

Mai mult, presedintele FRG a cerut MTS sa le retraga rentele viagere gimnastelor care, in opinia sa, au stricat imaginea tarii. Vieru a fost decorat de presedintele Ion Iliescu. (M.C.)

Clasament real

Tara Au Ag Br Total

1. SUA 35 38 29 102

2. China 32 17 14 63

3. Rusia 27 27 38 92

4. Australia 17 16 16 49

5. Japonia 16 9 12 37

6. Germania 14 16 18 48

7. Franta 11 9 13 33

8. Italia 9 11 11 31

9. M. Britanie 9 9 12 30

10. Cuba 9 7 11 27

11. Ucraina 9 5 9 23

12. Coreea S 8 12 9 29

13. Ungaria 8 6 3 17

14. Romania 8 5 6 19

15. Grecia 6 6 4 16

16. Norvegia 5 0 1 6

17. Olanda 4 9 9 22

18. Brazilia 4 3 2 9

19. Suedia 4 1 2 7

20. Spania 3 11 5 19

Clasament fara gimnastica

Tara Au Ag Br Total

1. SUA 35 38 29 102

2. China 32 17 14 63

3. Rusia 27 27 38 92

4. Australia 17 16 16 49

5. Japonia 16 9 12 37

6. Germania 14 16 18 48

7. Franta 11 9 13 33

8. Italia 9 11 11 31

9. M. Britanie 9 9 12 30

10. Cuba 9 7 11 27

11. Ucraina 9 5 9 23

12. Coreea S 8 12 9 29

13. Ungaria 8 6 3 17

14. Grecia 6 6 4 16

15. Norvegia 5 0 1 6

16. Olanda 4 9 9 22

17. Romania 4 4 5 13

18. Brazilia 4 3 2 9

19. Suedia 4 1 2 7

20. Spania 3 11 5 19

Recolta tandemului B-B

Competitia Aur Argint Bronz

Jocuri Olimpice 17 10 13

Campionate Mondiale 30 28 23