Atacurile indreptate asupra fiicei sale, Iolanda, l-au determinat pe antrenorul Octavian Belu sa-si inainteze demisia. Un ziar de scandal urma sa publice poze compromitatoare cu fiica sa. El a lasat sa se inteleaga ca ar putea reveni asupra demisiei.

La numai o zi dupa ce si-a inaintat demisia, prin fax, la Federatia Romana de Gimnastica, antrenorul Octavian Belu si-a prezentat, in fata presei, motivele care au stat la baza acestui gest. „Atacurile concertate in ultimii ani la adresa gimnasticii romanesti si mai ales la adresa mea au contribuit la aceasta hotarire.

Dar, motivul esential, care m-a determinat sa fac acest gest este trecerea din sfera profesionalului in cea a intimitatii. Avem dreptul ca viata noastra privata sa ramina privata.

Nu are rost sa-i pun in pericol pe cei de linga mine, sa le stric linistea si sa-i expun unei campanii dirijate si pregatite cu eforturi financiare mari“, a declarat Octavian Belu, completind ca este atent linga cine sta, cu cine vorbeste si ce masini trec prin fata casei sale.

Adevaratul motiv pentru care antrenorul Octavian Belu a decis sa demisioneze este o eventuala aparitie a unor poze sexy cu fiica sa, Iolanda, intr-o publicatie de scandal. Desi a confirmat demisia, Octavian Belu a lasat totusi o portita deschisa: „Am luat aceasta decizie pentru ca nu-mi pot desfasura activitatea profesionala la parametrii la care sint obisnuit.

Nu voi reveni pina cind nu vor disparea acesti nori de deasupra mea. Este un gest de curaj, facut pentru ca problemele mele personale sa nu afecteze imaginea federatiei sau a gimnasticii romanesti“.

Impreuna sau separat

Chiar daca au dezvaluit ca au primit oferte de a antrena in strainatate, prima venind din Statele Unite, cei doi tehnicieni nu au decis inca ce vor face in viitorul imediat apropiat. „Lasam sa se sedimenteze lucrurile, dupa care vom decide ce vom face: vom constitui in continuare o echipa sau vom lucra paralel, fiecare pe drumul lui.

Oricum unul dintre motivele pentru care am vrut sa ne eliberam este ca sa ne adunam fortele pentru a-i descoperi pe cei care vor sa ne compromita“, a spus Mariana Bitang, care nu mai are contract cu FRG din septembrie. Fara sa dea nume, antrenorul Octavian Belu a afirmat ca nu ar fi exclus ca atacurile sa vina din afara tarii.

Oana Petrovschi regreta gestul lui Belu

Unul dintre factorii care au stat la baza deciziei antrenorului Octavian Belu de a demisiona este procesul in care acesta este acuzat de fosta sa eleva Oana Petrovschi de „tratamente inumane“. „Nu voiam sa se ajunga aici, dar este decizia dinsilor. Imi pare rau, nu am nimic personal cu antrenorul Belu, caruia i-am recunoscut totdeauna meritele.

Eu n-am dorit altceva decit sa spun adevarul si sa se faca dreptate“, a declarat Petrovschi.

Desi regreta hotarirea lui Octavian Belu, fosta gimnasta este de parere ca la echipa nationala trebuie sa fie numiti antrenori carora sa le pese de gimnaste. „Chiar daca e posibil sa nu mai fie aceleasi rezultate cu care ne-am obisnuit, mi-as dori ca echipa nationala sa fie condusa de antrenori carora sa le pese cu adevarat de sportive.

Prefer sa nu dau nume de antrenori care ar putea ajunge la Deva, dar, deocamdata, eu zic ca decizia antrenorului Belu nu e definitiva. Nici nu ma incinta, nici nu sint trista. Doar ca nu ma simt vinovata. Nu voi mai fi niciodata cum am fost, dar macar a iesit adevarul la iveala si simt ca nu am facut totul degeaba“, a adaugat fosta sportiva.

Sprijin de la COSR

Conducerea COSR incearca sa-l determine pe antrenorul Octavian Belu sa revina asupra deciziei de a demisiona. „Pentru Belu si Bitang sintem dispusi sa facem orice ca sa ramina aici. Vom interveni ca mediatori in aceasta situatie de criza, incercind sa rezolvam lucrurile. Este vital pentru noi sa ne pastram valorile.

Am luat legatura permanent cu Belu, de care ma leaga si o prietenie, si mi-a spus ca vrea o zi, doua sa se lamureasca. E dreptul lui, noi il asteptam“, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. Daca secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a reusit sa discute cu antrenorul Octavian Belu, pentru conducerea Federatiei de Gimnastica tehnicianul nu a fost de gasit.

„Nu am reusit sa stau de vorba cu domnul Belu. Este putin suparat pe mine si nu-mi raspunde la telefon“, a declarat presedintele FRG, Nicolae Vieru. Conducerea forului de specialitate va convoca zilele urmatoare Comitetul Executiv pentru a discuta demisia lui Octavian Belu. „Trebuie ca hotarirea sa fie colectiva, asa ca vom convoca zilele urmatoare Comitetul Executiv.

Speram ca pina atunci sa se razgindeasca, pentru ca avem nevoie de ei. Eu nu cred ca vor pleca. Au insa nevoie de liniste, s-au saturat de atitea scandaluri in care au fost implicati. Sint luptatori si nu renunta atit de usor. Propuneri din strainatate au avut o gramada, dar le-au refuzat. Vor reveni in gimnastica romaneasca“, a mai spus Vieru.

Pina la o eventuala revenire a antrenorului Octavian Belu la lotul olimpic, gimnastele vor fi pregatite de Lucian Sandu, cel de-al patrulea antrenor, Nicolae Forminte, urmind sa se ocupe de lotul de perspectiva, la Deva.

Antrenorii anului refuza trofeul

Octavian Belu si Mariana Bitang au primit, aseara, titlul de antrenorii anului 2004, la „Gala Sportului“, organizata de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, la Opera Nationala. Cei doi tehnicieni nu au onorat invitatia COSR. „Atita timp cit sint controversat nu pot urca pe scena si sa primesc un trofeu. Nu ma pot prezenta acolo linistit si relaxat“, a declarat Octavian Belu.

In cadrul evenimentului, tripla campioana olimpica, gimnasta Catalina Ponor a primit „Premiul National pentru Sport“.

Presiuni din America

In procesul pe care Oana Petrovschi l-a intentat antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang, fosta gimnasta beneficiaza de sprijin si consultanta din partea ½rmei americane Atlantis Sport Management. Reprezentantul ASM sustine ca impotriva Oanei a lucrat politia politica.

Americanii au platit un avocat roman care va asista la derularea procesului. Acesta nu se va implica in proces, momentan fiind doar observator. „Nu se va implica nimeni in proces, deocamdata. Exista insa presiuni de la romanii din Statele Unite si din Vest, in general, dupa scandalul pozelor care i-au fost furate Oanei Petrovschi.

Aceasta este considerata una dintre ultimele operatiuni ale Politiei Politice din Romania, care inca il mai sprijina neconditionat pe Octavian Belu, incepind cu falsificarea actelor gimnastelor, actiune care a debutat acum mai bine de 20 de ani“, a declarat Victor Dumitrescu, reprezentantul firmei americane Atlantis Sport Management in Romania.

Dupa ce a semnat contracte de reprezentare a imaginii cu fostele gimnaste Oana Ban si Silvia Stroescu, firma americana doreste sa incheie o intelegere si cu Oana Petrovschi. „Daca procesul se incheie cu o intelegere amiabila - cu cit mai repede cu atit mai bine - este posibil sa incheiem un contract cu Oana Petrovschi.

In caz contrar, va fi doar un sprijin cu titlu personal de la romanii din SUA, dar si de la multi americani care doresc sa o ajute, in special… femei care au inteles mojicia si „mina lunga“ a doamnei Bitang. O vom ajuta sa obtina contracte sau alte facilitati pentru ca trebuie sa se intretina“, a mai spus Victor Dumitrescu.