Adrian Nastase este pe punctul de a-i ceda sefia PSD lui Ion Iliescu. Dupa o discutie intre patru ochi cu liderul fondator al partidului, fostul premier pare dispus sa ramina doar presedinte executiv.

Incet-Incet, Adrian Nastase este indepartat de la virful PSD. Planurile sale de a ramine numarul unu in partid se spulbera pe masura ce Ion Iliescu isi manifesta din ce in ce mai serios dorinta de a redeveni seful suprem al PSD. Inainte de a intra in sedinta Delegatiei Permanente a PSD, el a declarat ca nu vrea nici o functie onorifica in partid.

„Eu am 75 de ani, dar am vigoarea de la 45 de ani”, si-a motivat Iliescu dorinta de a redeveni seful PSD. La rindul sau, intrebat daca va concura pentru sefia PSD, Adrian Nastase a declarat inca o data ca nu va candida impotriva lui Iliescu. Dar, inainte de sedinta Delegatiei Permanente, Iliescu si Nastase au avut o discutie intre patru ochi.

De acolo, Nastase a iesit cu ideea ca, impreuna cu Iliescu, sa formeze un tandem pentru a conduce partidul. Nici unul dintre liderii importanti ai partidului nu a declarat public ca sprijina candidatura lui Nastase si ca, implicit, este contra lui Iliescu.

In schimb, doi dintre vicepresedintii PSD, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, au declarat transant ca sprijina formula cu Ion Iliescu presedinte al partidului.

„PSD are nevoie de un singur presedinte. Si acela este Ion Iliescu”, a spus Popescu. „Sint de accord cu ideea lui Dan Ioan Popescu”, l-a completat Mitrea. In plus, acesta din urma s-a declarat impotriva formulei tandemului propus de Nastase, pe motiv ca „solutiile simple sint mai bune”. Anuntul prin care Nastase va arata ca il sprijina pe Iliescu la presedintia PSD este iminent.

Singura manevra pe care fostul premier va marsa va fi aceea de a obtine de la Iliescu pozitia a doua in partid, sub titulatura „presedinte executiv”. Pentru aceasta a fost nevoie de interventia unui grup de lideri PSD, printre care Octav Cozminca si Mircea Geoana.

Daca pozitiile pe care le vor ocupa Iliescu si Nastase in partid sint aproape transate, ramine de stabilit ce loc vor ocupa in structura de conducere a PSD ceilalti lideri importanti ai partidului. De altfel, Nastase a recunoscut ca problema PSD nu este aceea de a-si gasi un lider, ci modul de aranjare a liderilor „pe tabla de conducere”.