Fostul presedinte, Ion Iliescu, nu vrea sa treaca pe banca de rezerve nici in ruptul capului. Ieri, inaintea sedintei Delegatiei Permanente a aratat foarte clar ca nu vrea sub nici o forma sa fie presedinte onorific al PSD. Motivul tine de vigoarea de care fostul presedinte in varsta de 75 de ani crede si simte ca da dovada. "Desi am 75 de ani, am vigoarea de la 45 de ani.

Puteti sa incercati", le-a recomandat, Iliescu ziaristelor, politician pentru care faptul ca a depasit cu 10 ani varsta de pensionare la barbati nu are o prea mare importanta.

Referindu-se la mult trambitatul conflict intre el si Adrian Nastase, Iliescu a tinut sa afle toata lumea lucruri pe care le tine de mult in el si de abia astepta sa le strige in gura mare: "Sunt oameni care isi imagineaza lucrurile: grupul lui Nastase, grupul lui Iliescu. Eu zic ca Nastase este omul meu, ca eu l-am adus in partid, eu l-am propulsat.

Toti sunt intr-un fel oamenii mei", a spus neobositul Iliescu. Fostul presedinte a anuntat totodata ca simte "un fel de raspundere" fata de toate lucrurile care s-au intamplat in partid, si ca atare, vrea sa il si innoiasca, "cu oameni care aduc un aer nou, proaspat".

In conditiile in care el nu vrea sa renunte sub nici o forma la conducerea partidului, este foarte probabil ca Iliescu sa se includa si pe sine in categoria oamenilor cu un aer "nou, proaspat".

Inainte de a intra in sedinta Delegatiei Permanente, Iliescu le-a spus ziaristilor ca a avut o intrevedere cu liderul in functie al PSD, Adrian Nastase, cu care a sustinut ca a discutat despre materialele pentru Congres si nu despre o formula de conducere a PSD.

Si aceasta in conditiile in care surse din partid, sustin ca deja Iliescu a gandit o noua forma de conducere a PSD in care el sa fie sef al Biroului Politic, Miron Mitrea sa fie secretar general, iar Nastase sa nu fie nimic.

Dupa ce organizatia PSD Sector 1 si-a anuntat la unison sustinerea pentru el, au urmat Victor Ponta, Alexandru Lapusan fostul senator Trita Fanita, dar si alti lideri. Lovitura de gratie a dat-o celebrul cuplu Mitrea -Dan Ioan Popescu, care, vazand ca Nastase e incoltit, s-au mutat repede dupa cum a batut vantul.

"Avem nevoie de un singur presedinte si cred ca Ion Iliescu este cel mai indicat sa conduca acest partid", a spus ieri Dan Ioan Popescu, dand semnalul lepadarii de Nastase. Miron Mitrea nu a mai avut de spus decat ca este de acord cu prietenul sau, adaugand doar ca nu este de acord cu un tandem la conducerea PSD.

Geoana a fost singurul lider derutat, care nu a stiut in ce parte sa mearga, acum cand lucrurile se precipita atat de tare in PSD. Astfel, Geoana s-a regasit pe undeva la mijloc, pronuntandu-se pentru "o formula mediata", pentru a evita "o falie profunda intre principalii lideri Iliescu si Nastase"

In tot acest timp, Nastase simte cum ii fuge pamantul de sub picioare si striga pentru un tandem cu Iliescu la conducerea PSD. Liderul PSD a mai spus o data ca nu va candida impotriva lui Iliescu la Congres, dar si-a mai nuantat putin declaratia, altadata transanta: nu conteaza in principal cine candideaza sau nu pentru aceasta functie.

Echipa Iliescu-Nastase

Intrebat daca se considera omul lui Iliescu, Adrian Nastase a evitat raspunsul, vorbind despre echipa Iliescu-Nastase: "Eu cred ca si Ion Iliescu se considera a face parte dintr-o echipa cu mine. Suntem o echipa de 15 ani si vom continua impreuna, spre disperarea unora care transmit zvonuri pe piata". Nastase a gasit un raspuns si pentru vigoarea de 45 de ani de care crede Iliescu ca da dovada.

Liderul PSD a gasit o ramasita de umor pentru a spune ca el este si mai viguros decat Iliescu, pentru ca se simte ca la 35 de ani.

"Trebuie sa recunosc ca este absolut formidabila vitalitatea domnului Ion Iliescu si sunt convins ca la randul sau a admirat eforturile pe care le-am facut in perioada in care am fost la guvernare si am lucrat 12-14 ore pe zi, ceea ce inseamna ca amandoi avem o vitalitate deosebita si acest lucru justifica faptul ca vom fi o echipa foarte puternica in fruntea PSD", a adaugat Nastase.