Introducerea in pripa a cotei unice de impozitare de 16% pare sa fie intaia dovada de slabiciune majora a politicii economice a noului Guvern. Primul semn este tocmai incapacitatea ministrilor Cabinetului Tariceanu de a prezenta Fondului Monetar International (FMI) un program riguros cu modalitati certe de compensare a pierderilor bugetare cauzate de aplicarea taxei unice.

In lipsa unui astfel de program, Romania are toate sansele de a nu incheia prea curand un nou memorandum cu FMI, sunt de parere analistii economici. Mai mult, ei sustin nu numai ca Executivul se va vedea nevoit sa accepte accelerarea alinierii la nivelul accizelor din Uniune cu incepere de la 1 martie, dar si ca va fi de acord cu majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA).

"Marele merit al echipei de negociere ar fi sa obtina o fractiune, si nu un intreg la cerinta de majorare a TVA" (FMI a cerut majorarea TVA de la 19% la 20%, - n. red.), au mai spus acestia.

In acest context, introducerea taxei unice de 16% va fi un mare castig doar pentru cei cu venituri mari si mijlocii, spun aceleasi voci. In schimb, salariatii cu venituri mici si foarte mici vor fi dezavantajati in mod clar de masurile ce vor fi luate pentru a compensa pierderile aplicarii cotei unice.

Mai mult, analistii avertizeaza ca o mare parte dintre cei cu salarii mici si foarte mici ar putea sa nu reziste presiunii acestor noi taxe si sa protesteze punand in pericol echilibrul si asa fragil al noului Guvern.

Liberalii Patriciu si Vosganian sfatuiesc Executivul cum sa adune banii

Saptamana trecuta, atat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, cat si senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante si banci, au dat o serie de sugestii Guvernului in privinta acoperirii pierderilor provocate bugetului de stat de aplicarea cotei unice. Vosganian a vorbit despre reducerea ajutoarelor de stat si accizarea benzinei si a motorinei la pompa.

O noua moda printre guvernantii sud-estici: taxa unica

Cota unica de impozitare a inceput sa fie la moda in Europa de Sud-Est incepand din 1991, se arata intr-un comentariu elaborat de Deutsche Welle. Astfel, renasterea cotei a inceput in Estonia (1991), aceasta fiind urmata de Letonia (1994), apoi de Lituania (1994). Urmatoarele tari care au adoptat acest sistem de impozitare au fost Rusia in 2001, Serbia, Ucraina si Slovacia in 2003.

Anul trecut, Georgia a trecut la taxarea prin cota unica, iar de la 1 ianuarie 2005 si Romania. Dupa cate se pare, Ungaria ia, la randul sau, in considerare introducerea in viitorul apropiat a unei versiuni a taxei unice.