articol preluat din Jurnalul National

NOUA CALE" - A ramas fara functie, dar tinteste conducerea sau ruperea partidului

Conducerea PD i-a luat ieri lui Cozmin Gusa functia de lider de grup. Cu o repliere fantastica, Gusa a furnizat presei materialul cu care sa-si salveze imaginea: o posibila candidatura la sefia partidului.

Cozmin Gusa era chemat la judecata "batranilor", unde i s-a reprosat ca foloseste presa pentru a-si ataca rivalii din partid. Caz concret, materialul aparut ieri impotriva lui Adriean Videanu.

Ca sanctiune, lui Gusa i se retrage sefia grupului parlamentar de la Camera, invocandu-se prevederea din statut conform careia avea nevoie de doi ani de vechime in partid si Parlament pentru a detine functia. Pierd posturile si Petre Movila si Roberta Anastase, viceliderul si secretarul grupului.

REPLIERE. Simultan cu inceperea sedintei PD, ziaristii primesc in redactii un comunicat prin care un grup de 17 parlamentari, alesi locali si lideri judeteni ii cer lui Gusa sa candideze la sefia PD. O formulare mai degraba ambigua: "sa participe la depunerea unei motiuni pentru castigarea alegerilor in partid".

"Scrisoarea deschisa adresata lui Cozmin Gusa reprezinta dorinta unor lideri ai PD de a oferi partidului o solutie de continuare a politicii lui Traian Basescu in PD, iar aceasta solutie nu il poate exclude in nici un caz pe Cozmin Gusa", se arata in comunicatul semnat de Lavinia Sandru, una din protejatele lui Gusa in partid, in numele a 17 pedisti, printre care Mircea Hava, primarul de

Alba-Iulia, primarii din Brasov, Ramnicu-Valcea, Slatina si un grup consistent de tineri deputati.

PACALITI. Multi dintre acestia sutin insa ca au fost pacaliti, nestiind ca isi dau acordul pentru un demers care ajunge in presa si pentru o cerere de candidatura. Deputatul Monica Ridzi varsa lacrimi amare la sedinta BPN. Mircea Hava ne-a declarat ca este un sustinator al lui Gusa, dar ca nu stia ca semneaza pentru o invitatie la motiune.

"Data viitoare sa nu mai vina la mine cu asa ceva", spune Hava. "Stiau ce semneaza. Daca unii spun acum ca nu, ii priveste. Sunt oameni si oameni", replica Lavinia Sandru.

Gusa, care pana acum a sustinut public ca nu va candida la sefia PD, a refuzat sa dea declaratii ieri, sustinand doar ca nu a stiut de demersul acolitilor sai.

Intre timp, el a reusit insa sa-i prinda cu garda jos pe liderii PD, care-l pregatesc pe Videanu pentru sefia PD, prin atragerea unor importanti lideri locali precum primarii Hava si Scripcaru sau a organizatiilor suparate de la Covasna sau Mures. "E, au fost surprinsi ca se mai discuta si altceva in partid decat ce zice sefu", a rabufnit ieri Hava.

"Toate injuraturile la adresa lui Berceanu, toate supararile pe Videanu si Blaga pentru numirea prefectilor si secretarilor de stat vor fi voturi pentru Gusa", anticipa ieri un membru BPN.

PROIECTUL MAGUREANU

Democratii spun insa ca Gusa ar fi de fapt infaptuitorul celei de-a "treia cai", proiectul lui Virgil Magureanu inca din 1992. El ar urma sa stranga in jurul lui circa 30%-35% din partid, declansand o lupta interna intre tineri si batrani, noi si vechi, cu care sa atace sefia PD sau sa rupa partidul.

Dupa oricare din aceste formule, aliatii lui ar fi o grupare din PSD stransa in jurul lui Tanasescu-Rus-Ponta, PNTCD si URR cu care sa se faca o formatiune populara. Surse din partid spun ca Gusa ar fi avut recent mai multe intaniri cu gruparea pesedista si cu Magureanu.

In contrapartida, liderii PD au hotarat amanarea Conventiei Nationale pentru luna iulie, pentru a-i da sansa lui Videanu sa castige Primaria Capitalei si laurii lui Basescu.

OANA STANCU, Jurnalul National - 3 februarie 2005