articol preluat din Ziua

Cozmin Gusa nu a fost validat de conducerea PD ca lider al grupului parlamentar al PD, pentru simplul motiv ca nu indeplineste conditiile statutare, ce prevad, in acest caz, conditia unei vechimi in Parlament de minimum doi ani.

Articolul 158, alineatul 2 al statului PD arata clar: "nu pot depune candidaturi la functiile de conducere ale grupurilor parlamentare sau in Legislativ decat parlamentarii care au o vechime minima de doi ani in Parlament".

Vicepresedintele partidului Adriean Videanu a mentionat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent de Conducere (BPN) ca Gusa, luand act de neratificarea sa in BPN, a renuntat la calitatea de lider al grupului parlamentar de la Camera Deputatilor.

In aceeasi situatie s-au aflat viceliderul deputatilor PD Petru Movila si secretarul Roberta Anastase, care nici ei nu indeplinesc prevederile Statutului partidului. Cozmin Gusa a fost reconfirmat marti ca lider al grupului PD din Camera, cu 33 voturi "pentru" si 14 "impotriva", in ciuda neindeplinirii conditiilor din Statut.

De altfel, vicepresedintele Vasile Blaga a precizat ca va propune Consiliului National de Coordonare al PD reducerea vechimii statutare prevazuta la articolul 158 de la doi ani la sase luni, dar pana atunci trebuie respectate reglementarile statutare.

O data cu o eventuala modificare a statutului in acest sens va exista posibilitatea pentru Cozmin Gusa de a candida din nou pentru o functie similara la urmatoarea sesiune parlamentara, dupa acumularea unei vechimi de sase luni, a mai spus Blaga. "Derogarea o va putea aproba CNC al PD. Eu voi propune CNC aceasta derogare de sase luni", a sustinut Blaga.

17 sustinatori

Conducerea PD s-a confruntat ieri si cu scrisoarea semnata de 17 democrati, deputati si primari, care i-au cerut lui Cozmin Gusa o intalnire informala privind posibila sa candidatura la presedintia partidului. In opinia celor 17, "solutia de continuare a politicii lui Traian Basescu in PD "fiind reprezentata de Cozmin Gusa.

Acestia sustin ca Gusa trebuie sa participe la depunerea unei motiuni pentru castigarea alegerilor din partid. Gusa a refuzat sa faca vreo declaratie, spunand doar ca se va intalni cu colegii care i-au cerut acest lucru.

Initiatorul scrisorii este deputatul Lavinia Sandru, iar semnatarii sunt: primarii - Mircea Hava (Alba Iulia), Gheorghe Scripcaru (Brasov), Mircea Gutau (Ramnicu Valcea), Darius Valcov (Slatina), lideri ai unor organizatii judetene - Gheorghe Baciu (Covasna), Dinu Socotar (Mures) si deputatii - Roberta Anastase, Marcel Romanescu, Monica Iacob-Ridzi, Petru Movila, Marius Rogin, Petre Strachinaru,

Aurel Olareanu, Dumitru Puchianu, Anca Constantinescu, Aurelian Pavelescu.

Vasile Blaga a afirmat ca nu are nimic impotriva unei candidaturi a lui Cozmin Gusa la sefia partidului, dar a accentuat ca prioritatea PD este castigarea alegerilor pentru Primaria Capitalei. Orice candidatura la presedintia PD este binevenita, cu respectarea prevederilor statutare, a adaugat Blaga.

Vicepresedintele PD a mai spus: "Cred ca vom reduce si vechimea pentru candidatura la presedintia partidului la un an". El a mentionat ca viitoarea Conventie Nationala a PD, care va decide asupra modificarilor statutare si va alege viitorul presedinte al partidului, va avea loc, cel mai probabil, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

Parerea lui Videanu

Vasile Blaga a declarat ca nu va candida la presedintia PD, in timp ce Videanu a avut o pozitie mai nuantata, mentionand ca va lua o hotarare dupa publicarea rezultatelor sondajului de opinie care va decide care dintre candidatii Aliantei PNL-PD va intra in cursa pentru Primaria Capitalei.

"Daca nu ies in sondaj, mai pot fi un lider reprezentativ?", a intrebat Videanu, lasand sa se inteleaga ca un eventual esec la Primaria Bucurestilor l-ar determina sa nu se mai gandeasca la sefia partidului. Despre demersul initiat de Lavinia Sandru, Videanu a spus doar: "Cred ca a fost putin obosita".

Anca HRIBAN, Ziua - 3 februarie 2005