Presedintele Traian Basescu a dezmintit cu duritate ieri informatiile privind incercarea sa de a-l inlocui pe Valentin Nicolau din conducerea TVR. "Interesant ca informatie. Ea este o intoxicare menita sa erodeze credibilitatea", a spus Basescu, reamintind ca s-a angajat in campania electorala ca va garanta libertatea presei.

"Se pare ca exact cei care tanjesc pentru a avea un stapan cauta modalitatile de a si-l gasi", a punctat seful statului, precizand ca nu el va fi acela.

Basescu a constatat ca Televiziunea Romana a reactionat printr-un comunicat extrem de sever, utilizand imaginea presedintelui Romaniei alaturi de inscrisuri pe cartoane in care se vorbea de "grava ingerinta politica si tentativa de a fi schimbat gloriosul sef al televiziunii".

Presedintele a garantat ca, spre deosebire de cel "care in varful TVR a reactionat", el este un om care are onoare.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a subliniat ca nu a contactat pe nimeni pentru a-l numi in functie pe presedintele director general al TVR si nu a insarcinat nici un consilier sa aiba o astfel de discutie. Basescu a aratat ca aceasta atributie ii revine Parlamentului, precizand ca cel care l-a numit poate sa-l schimbe: "Adrian Nastase, nu eu!".

"Nu-mi intra in atributiuni si dorinta mea ar fi sa stiu ca marele luptator pentru libertatea presei si jurnalistul demn care a facut din institutie o institutie care de patru ani transmite numai adevaruri catre populatie ca eu mi-as dori sa fie acolo pana o sa ajunga in formol", i-a urat Basescu lui Valentin Nicolau.

De altfel, Basescu a anuntat ca pentru evitarea oricaror legaturi guvernamentale cu presedintele TVR a dat dispozitie sa-i anuleze posturile telefonice informative, telefonul scurt si T.O.-ul "pentru a-i da toata posibilitatea sa fie liber si sa nu-i sune cumva telefonul".

Basescu i-a atras atentia ca nu il intereseaza "personajul, nici functia" si nu e atributul sau, adaugand ca si-a permis prea mult confundand presedintele Romaniei cu cei cu care "se tragea de curea".

Basescu i-a adus aminte "revoltatului" director al TVR ca, in timp ce i se pare abuziv acestuia ca un consilier sa discute problema televiziunii, in urma cu o saptamana, prin trei faxuri, solicita audienta la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. "A venit si neinvitat. Probabil din dorinta de a trece pragul institutiei.

Nu il va mai trece de acum inainte", a spus Basescu, precizand ca probabil a fost "nesatisfacut" de modul cum a fost tratat.

Calificand demersul lui Nicolau drept un "joc de denigrare" amintindu-i acestuia ca, in timpul mandatului sau de primar, cand se asfalta pe bulevardul Magheru si pe Calea Victoriei, la televiziunea nationala apareau materiale filmate la periferie in care se arata: "Iata, acum o luna s-a asfaltat si ce gropi s-au facut pe Magheru si Calea Victoriei, asfaltate acum o luna!".

Basescu i-a reamintit acestuia si episodul jenant cand, in turul al doilea al alegerilor, a fost invitat la televiziune sa intre la o poarta unde 1.000 de oameni violenti au lovit si au scuipat masina candidatului prezidential.

Nastase si Iliescu aveau fir scurt cu TVR

Dovada faptului ca Nastase si Iliescu aveau "fir scurt" cu Televiziunea Publica a fost scoasa la lumina ieri, cand cele doua "fire scurte" au fost taiate. Potrivit unui comunicat al TVR, in biroul directorului Televiziunii, Valentin Nicolau, s-a prezentat un angajat al STS, care a ridicat cele doua aparate telefonice legate la retelele speciale si secrete de telefonie.

La aceste retele de comunicatii sunt legate sute de institutii publice ale administratiei locale si centrale precum si institutii ale statului. Potrivit comunicatului TVR, angajatul STS care a ridicat cele doua telefoane a facut acest lucru la ordinul directorului STS, Tudor Tanase, ca urmare a unei decizii a CSAT.