Pornind de la premisa ca un congres bine organizat e un congres pe jumatate cistigat, Ion Iliescu si Adrian Nastase incearca sa isi aranjeze „apele“ pentru ca, la „plenara“ unde vor candida pentru conducerea PSD, sa beneficieze de o cit mai larga sustinere. Miza o reprezinta delegatii Congresului veniti din judete.

Mai cert decit tandemul Nastase-Iliescu este faptul ca presedintele si restul conducerii centrale a PSD se vor alege prin vot secret. Delegatii Congresului vor putea sa fie contra unui candidat fara sa-i afecteze pozitia. Insa un Iliescu ales presedinte cu un numar semnificativ de voturi „contra“ ar fi un sef mai putin reprezentativ, cu un scaun subrezit din start.

Adrian Nastase ar fi avantajat de mentinerea pina la Congres a actualilor lideri judeteni, in timp ce Iliescu ar vrea sa-i inlature pe cei care ar putea fi contra pretentiilor sale de a deveni seful PSD.

Planul initial al lui Iliescu, de a face schimbari de „jos in sus“, provocind alegeri in structurile locale ale partidului a fost dat peste cap miercuri seara la reuniunea cu presedintii de organizatii judetene. Citiva lideri locali aflati sub influenta lui Adrian Nastase au promovat ideea sa nu se mai faca alegeri in judete inaintea Congresului.

Cel care a facut propunerea a fost Dan Nica, liderul de la Galati, dupa ce s-a consultat cu cei de la Buzau si Bacau, Gabriel Vlase, respectiv Ion Vasile. Nica a motivat ca modificarea structurilor de conducere si a Statutului vor necesita o alta runda de alegeri dupa Congres. Cu aceeasi idee s-au aratat de acord si Ilie Sirbu (Timis), si Ion Solcanu (Iasi).

Nici Nastase nu vrea alegeri inainte de Congres

Avind si sustinerea altor lideri judeteni, Adrian Nastase a preluat ideea din mers, argumentind in plus ca alegerile din judete ar conduce la intirzierea Congresului care, oricum, a fost programat la o data nefericita, deoarece in aceeasi perioada se semneaza tratatul de aderare la UE si au loc alegerile pentru Primaria Capi-talei.

Toate acestea au condus discu-tiile spre ideea ca ar fi bine sa se organizeze mai devreme Congresul, in jur de 15-20 martie, fapt care ar face imposibil, din punct de vedere al timpului, organizarea de alegeri pentru sefiile judetene ale partidului. „Trebuie sa vedem cum e mai bine, sa ne mai gindim“, a dat Iliescu inapoi, atunci, de la planul sau initial.

Citiva lideri locali nu s-au aratat incintati de ideea alegerilor inaintea Congresului, deoarece pentru ei semnificatia ar fi ca „se muta scandalul de la centru in filiale“. „Sa se transeze problema conducerii intre ei, la nivel central, si apoi facem si aici alegeri.

Inainte de Congres nu ar face decit sa provoace anumite tensiuni si rivalitati locale“, ne-a explicat un presedinte de organizatie judeteana. Acesta considera ca Iliescu, in calitate de presedinte al partidului, reprezinta pentru multi lideri locali „garantia mentinerii functiilor“, in timp ce, daca s-ar face alegeri acum, ar fi mai vulnerabili fata de Nastase.

Decizia de a nu se organiza alegeri in judete va fi luata miercuri, la sedinta Biroului Executiv central al PSD.