Germania comemorează 60 de ani de la bombardarea oraşului Dresda- una dintre cele mai controvesrate operaţiuni ale Aliaţilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

Atacurile aliate au ucis in jur de 35.000 de persoane şi au ruinat centrul oraşului, pe măsură ce forţele terestre caştigau teren impotriva naziştilor.

Ambasadorii principalelor state aliate- SUA, Marea Britanie, Rusia şi Franţa- au participat la o serie de ceremonii şi au depus coroane de flori.

Cancelarul Gremaniei, Gerhard Schroeder, a criticat extrema dreaptă care a ameninţat că va organiza simultan evenimente, in incercarea de a rescrie istoria.

Neo-naziştii au organizat marşuri de proteste declarand că Germania a fost o victimă a celui de-al doilea război mondial.

Amintiri dureroase

Sunt comemoraţi şi cei ucişi in oraşe care au fost ţintele Germaniei in război- Coventry, Leningrad şi Varşovia precum şi cei căzuţi victime in timpul conflictelor mai recente, cum ar fi New York, Groznai şi Sarajevo.

Corespondentul BBC la Dresda transmite că această zi este una a amintirii celor care şi-au pierdut viaţa şi a speranţei că amintirile dureroase vor fi alinate.

Neo-naziştii au incercat să impiedice comemorările

Cancelarul Gerhard Schroeder a declarat că Gremania trebuie să işi plangă morţii dar să nu ignore faptul că “războiul inceput de Germania a adus atata suferinţă altora”.

Intr-un interviu acordat cotidianului Welt am Sonntag, Gerhard Schroeder a cerut să fie impiedicare “orice tentative de rescriere a istoriei”.

"Este obligaţia noastră faţă de victimele războiului, ale terorii naziste mai ales şi a faţă de cei ucişi in Dresda”.

Partidul Naţional Democrat, membru al Parlamentului Saxoniei, a starnit proteste serioase in luna ianuarie cand a boicotat comemorarea eliberării lagărului de la Auschwitz.

Formaţiunea naţionalistă a descris bombardarea Dresdei ca fiind un holocaust iar liderul partidului, Udo Voigt, a cerut ca victimele atacului de atunci să primească aceeaşi consideraţie care este dată celor ucişi in lagărele de concentrare naziste.

Bombardarea Dresdei

Bombardiere aliate au pornit raidurile pe 13 februarie 1945 şi au lansat o ploaie de bombe asupra oraşului Dresda, vreme de două zile.

Primele două raiduri au fost iniţiate de britanici, urmate fiind de avioanele americane.

Moscova este cea care a cerut bombardarea Dresdei- oraşul era un centru de comunicaţii şi transport extrem de important pentru forţele naziste care ţineau piept sovieticilor in est.

Numărul oficial al victimelor atacului asupra Dresdei este de 35.000.

Unii istorici afirnă insă că numărul ar fi mult mai mare fiindcă mulţi refugiaţi germani din est soseau in Dresda şi că mulţi din cei ucişi au fost arşi complet in incendii.

O parte din clădirile publice din Dresda au fost restaurate dar in zona centrală ruinele au fost inlocuite de clădiri moderne.