Fostul premier libanez Rafic Hariri, 60 de ani, si alti doi dintre ministrii cabinetului sau, Samir al-Jir si Bassel Flerhane, au fost asasinati luni, la pranz, la Beirut, in urma unui atentat cu masina-capcana. Actul terorist s-a soldat cu cel putin noua morti, o suta de raniti si mari pagube materiale, el avand loc intr-un cartier select al capitalei, in apropierea Marii Mediterane.

Explozia masinii-capcana s-a produs in momentul in care convoiul lui Hariri, format din patru limuzine, intre care cel putin a lui era blindata, si mai multe jeepuri tocmai trecea prin apropierea celebrului hotel Saint-Georges, din cartierul vestic al Beirutului. Deflagratia a fost atat de puternica, incat s-a auzit pe colinele din estul capitalei libaneze, cat si in afara orasului.

Imaginile transmise de diverse canale de televiziune din Liban si din zona prezentau scene de cosmar: un imens crater aparut in mijlocul strazii, masini in flacari la peste doua ore de la atentat, automobile calcinate, victime ale caror corpuri erau sfartecate.

Initial, s-a anuntat ca explozia s-a produs in momentul in care tocmai trecea convoiul lui Hariri, pentru ca, ulterior, sa se spuna ca el a fost grav ranit si internat la celebrul spital al Universitatii Americane din Beirut (AUH). Dupa cateva minute, in fata spitalului se stransesera partizani politici ai fostului premier si mai multi ziaristi, dornici sa afle noutati despre starea sanatatii lui.

Dar, foarte repede, atat canalul Future TV, ce apartine lui Hariri, cat si canalul particular LBC si televiziunea oficiala au anuntat decesul fostului premier, al celor doi ex-ministri si al unora dintre garzile de corp ale lui Hariri, intre care si seful acestora. In semn de doliu, Future TV a inceput sa difuzeze versete din Coran.

Intre timp, in zona exploziei, fortele de securitate libaneze au instalat un cordon de securitate, in vreme ce pompierii si echipele de prim-ajutor aveau serios de treaba. Actualul premier, Omar Karame, s-a deplasat imediat la locul deflagratiei, la fel procedand mai multi deputati aflati, la Parlament, intr-o sedinta care a fost suspendata.

S-a anuntat oficial ca seful statului, Emile Lahoud, un vechi adversar al lui Hariri, a convocat Consiliul Superior al Apararii, din care fac parte sefii tuturor organismelor libaneze de securitate. In paralel, jurnalistii aflati la fata locului si specialistii au opinat ca atentatul a fost foarte bine pregatit, el fiind "opera" unor specialisti.

Ca premier al Libanului, Hariri a vizitat de trei ori Romania

Rafic Hariri a vizitat in trei randuri Romania, ca premier al Libanului - in octombrie 1994, martie 1996 si martie 2002 -, tara noastra fiind primul stat din Europa rasariteana si centrala in care s-a aflat un prim-ministru din "Tara cedrilor".

Cand a revenit, tot ca premier, in martie 2002, Hariri a acordat, in exclusivitate, un interviu ziarului Adevarul, opinand ca "Romania e un loc bun pentru investitii".

Violenta anilor '70 - reactualizata

Masina-capcana, probabil teleghidata, a fost burdusita cu 350 kg de explozibili, deflagratia distrugand practic automobilul lui Hariri. Nu intamplator, Hariri umbla cu o suita impunatoare, folosea autoturisme blindate si recurgea, ca premier, la masuri draconice de securitate.

Cand, in iunie 1995, l-am insotit in Liban pe premierul roman de atunci, Nicolae Vacaroiu, gazda sa a oferit un dineu oficial pentru toti oaspetii. Manifestarea a avut loc in "inima" Beirutului, intr-un autentic, dar urias buncar subteran al premierului libanez.

Atentatul de luni readuce in actualitate situatia din timpul razboiului civil libanez dintre 1975-1990, cand, la un moment dat, nu se mai stia cine cu cine se lupta: palestinienii cu falangele crestine; musulmanii cu falangele; musulmanii intre ei etc. A fost un conflict lung, soldat cu numeroase victime, peste un milion de refugiati, si 35 miliarde dolari pagube.

Criza politica parea interminabila, iar aparitia, in 1992, pe scena politica a lui Rafic Hariri a fost salutara. Intrucat in Liban este un algoritm politic riguros (presedintele trebuie sa fie crestin maronit, seful parlamentului-musulman siit, iar premierul musulman-sunnit), el avea aceasta ultima religie. Hariri era multimiliardar.

A studiat in Arabia Saudita, unde s-a si lansat in constructii, profitand de binefacerile socului petrolier din 1973. In 1977, regele saudit Khaled a cerut sa i se construiasca un palat la Taef, lucru pe care Hariri l-a facut in sase luni. Imbogatindu-se mereu, el a investit in banci, imobile, industrie, telefonie mobila, presa.

Devenit premier in 1992, Hariri a lansat un program urias de reconstructie a Beirutului, care a dat roade in primul lui mandat incheiat in 1998, el fiind recunoscut ca "arhitect al refacerii Libanului". A revenit la putere, castigand detasat alegerile din 2000, fiind si un abil politician in relatiile cu Siria, care, la un moment dat, avea 40.000 de soldati in Liban, iar azi are 14.000.

Recent, Hariri se pronuntase pentru retragerea totala a trupelor siriene. De altfel, in Liban, azi, e o ampla disputa pe aceasta tema, unii vorbesc de o criza de amploare, intrucat Siria este acuzata pe plan international ca exporta terorismul.