Cauzele exploziei produse, miercuri dimineaţa, in apropierea singurei uzine nucleare a Iranului, sint pentru moment neclare, insă surse iraniene au formulat deja o serie de ipoteze, relatează Sky News.

Potrivit uneia dintre acestea, explozia a fost determinată de un rezervor cu kerosen desprins de la un avion iranian.

Televiziunea de stat a anunţat iniţial că un avion neidentificat a lansat o rachetă in direcţia unei zone nelocuite de lingă Daylam.

"O explozie puternică s-a auzit, in această dimineaţă, in apropiere de Daylam, in provincia Bushehr", a afirmat televiziunea. "Martori oculari declară că o rachetă a fost lansată de la bordul unei aeronave neidentificate, la 20 de kilometri de oraş", a adăugat sursa citată.

Alţi martori au declarat că au auzit explozia şi au văzut deasupra lor un avion.

Uzina nucleară, construită cu ajutorul Rusiei, se află la circa 145 de kilometri de oraş.

Autorităţile locale s-au deplasat la locul incidentului, pentru a stabili cauza exploziei, a anunţat postul de televiziune Al-Alam.

Purtătorul de cuvint al Ministerului iranian de Interne a declarat că nu poate confirma informaţiile potrivit cărora o rachetă ar fi fost lansată in apropierea uzinei.

Israelul a anunţat că nu este implicat in incident, iar Rusia a precizat că nu s-a inregistrat nici un atac asupra uzinei.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvint al Ministerului iranian de Interne a afirmat că la originea exploziei ar fi "tiruri accidentale de armă", in timp ce o altă sursă guvernamentală a declarat că deflagraţia are legătură cu activităţile de construire a unui baraj.

Preţul petrolului a crescut semnificativ după primele informaţii referitoare la explozie.