Cumpararile de valuta ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata interbancara au insumat, marti si miercuri, 600 de milioane de euro, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Rezultatul interventiilor BNR a fost scaderea cursului leului cu circa 2.700 de lei fata de moneda europeana si cu 2.300 de lei fata de cea americana.

Potrivit lui Isarescu, banca centrala a cumparat, marti, in nume propriu, circa 250 de milioane de euro. Miercuri, BNR a intervenit prin intermediari, cumparand 350 de milioane de euro. Raportul oficial al euro a atins, luni, un minim al ultimilor doi ani, de 35.515 lei, iar ieri acesta a ajuns la 38.026 lei.

"Din cele 600 de milioane de euro cumparate de BNR, doar 15% reprezinta vanzari ale exportatorilor, 20% au reprezentat operatiuni speculative, iar 60% au fost banii unor intermediari-banci si fonduri straine", a precizat oficialul BNR.

Guvernatorul BNR a explicat ca, pe langa majorarea rezervei, aceste interventii au constituit si un exercitiu pentru descurajarea intrarilor speculative de capital, in perspectiva urmatoarei etape a liberalizarii contului de capital, respectiv accesul nerezidentilor la depozite la termen in lei in bancile din Romania, prevazuta pentru primul semestru al acestui an.

Pericolul consta in intrari masive de capital care, schimbate in lei, ar duce la aprecierea leului. Dupa o perioada, aceste fonduri sunt schimbate, din nou, in valuta, ceea ce duce la deprecierea leului, si ies din tara cu dobanda oferita de banci la depozitele in lei si cu diferenta de curs valutar.

Desi aceasta etapa inca nu s-a liberalizat, exista deja o serie de metode prin care nerezidentii plaseaza lei pe piata romaneasca. Spre exemplu, exista banci care ofera o dobanda de 10% pe an la contul curent pentru nerezidenti. "Vrem sa ii descurajam pe cei care vin ca sa plece, profitand de cursul de schimb si de dobanzile acordate la depozitele in lei.

Avertizam asupra faptului ca leul se poate deprecia cu 10% si astfel se poate anihila tot castigul din dobanda", a explicat guvernatorul BNR.

Banca Nationala a decis, in noiembrie 2004 sa treaca la o politica de curs cu o flotare mai putin controlata. "Asta nu inseamna ca Banca Nationala nu mai intervine in piata. A intervenit si va mai interveni insa mai putin frecvent si mai putin predictibil", a explicat guvernatorul BNR.

El a subliniat, insa, ca banca centrala nu urmareste un obiectiv de curs, ci are un scop cantitativ, si anume mentinerea rezervei valutare la un nivel optim care acopera cinci luni de importuri.

"Nu intentionam sa pastram cursul in anumite marje ci intr-un camp de variabilitate sustenabil pe termen lung", a subliniat Isarescu, atragand atentia ca rata de schimb poate sa creasca, dar sa si scada in aceeasi masura. Potrivit sefului BNR, pana in noiembrie 2004, cursul fiind predictibil, toate pierderile din piata reveneau BNR.

Ca urmare a unei flotari mai putin controlate a cursului de schimb, se asigura o distribuire mai rationala a castigurilor si pierderilor pe piata. "Vrem si noi sa castigam. Trebuie sa dam un dividend serios societatii romanesti", a sustinut guvernatorul BNR.

Exportatorii trebuie sa se asigure impotriva riscului valutar

Referitor la impactul aprecierii leului fata de euro asupra activitatii exportatorilor, Guvernatorul BNR a exolicat ca, in 2004, leul s-a apreciat fata de euro cu mai putin de 5%. "In 2004 leul s-a apreciat si exporturile au crescut. Aste inseamna ca Romania a iesit dintr-un cerc vicios", a subliniat Isarescu.

Pentru reducerea pierderilor din diferentele de curs valutar, guvernatorul BNR recomanda exportatorilor sa lucreze mai strans cu bancile si sa apeleze la instrumente specifice pentru acoperirea riscului valutar.

Isarescu a explicat ca exporturile se afla intr-un proces de transformare structurala pozitiva si se asteapta la o crestere de 10% a exporturilor in acest an. Guvernatorul BNR considera ca adevarata problema care ar putea sa apara ca urmare a unei aprecieri prea mari a leului, fata de media de 39.

000 lei/euro pe care este constituit bugetul, este faptul ca producatorii autohtoni vor trebui sa "stranga cureaua".

In ceea ce priveste cota unica de impozitare, seful BNR a explicat ca impozitarea a tot ce inseamna venit cu 16%, treptat, denota o coerenta a politicii fiscale. Isarescu a explicat ca si impozitul pe dobanzi va creste la 16% in 2006.

Deficitul de cont curent de anul trecut, estimat la 7,7% din PIB, a fost acoperit in proportie de 98% din investitii straine directe si transferuri de capital, a afirmat Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, nivelul dezechilibrului balantei de plati a fost calculat conform noii metodologii, care nu ia in calcul profiturile reinvestite de investitorii straini din Romania.

Pentru acest an, autoritatile romane au negociat cu reprezentantii Fondului Monetar International reducerea deficitului la 6,8-7% din PIB.