Marian Vanghelie, candidatul PSD la primaria Capitalei si actualul primar al Sectorului 5, a dat spaga cate 100 de dolari, in cursul anului 2002, unor ziaristi din Televiziunea Romana (TVR), pentru a beneficia de o mediatizare privilegiata, a precizat presedintele-director general al TVR, Valentin Nicolau, potrivit site-ului www.anchete.ro.

Site-ul mentioneaza ca presedintele televiziunii publice a facut aceasta marturisire in cadrul unei intalniri cu reprezentantii societatii civile, in ziua de 25 ianuarie 2005. De asemenea, potrivit aceluiasi site, exista o inregistrare audio a declaratiei lui Valentin Nicolau care il incrimineaza pe Vanghelie, pe motiv ca pesedistul a oferit spaga.

"Am dat vreo cativa afara care i-am prins cu 100 de dolari de la... cum il cheama, asta... Vanghelie... atat costa libertatea presei in 2002", a marturisit Nicolau, citat de www.anchete.ro, la intalnirea cu reprezentantii societatii civile. Totodata, site-ul mentioneaza ca, la momentul acela, conducerea televiziunii nu a considerat acest incident un subiect demn de luat in seama.

In pofida faptului ca, in declaratiile sale recente, presedintele televiziunii publice a precizat ca, in timpul guvernarii PSD, s-au facut o serie de presiuni asupra TVR, el nu a facut nici o nominalizare publica.

Anchetat de PNA

Declaratia lui Nicolau pune insa un nou semn de intrebare deasupra candidatului pesedist la Primaria Capitalei, Marian Vanghelie, care, in trecut, a fost anchetat de Parchetul National Anticoruptie (PNA). ZIUA a facut public, la momentul respectiv, faptul ca procurorii PNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Vanghelie pe 18 martie 2004.

Reamintim ca ancheta a vizat modul fraudulos in care primarul Sectorului 5 a infiintat magazinele Economat, a organizat petrecerile Revelionului 2003 si s-a implicat in privatizarea magazinului Bucuresti. Declaratia lui Nicolau il stigmatizeaza din nou pe Vanghelie care, de data aceasta, aspira la functia de primar general al Bucurestiului.

In recentele conferinte de presa, Valentin Nicolau a sustinut intotdeauna ca, in pofida presiunilor la adresa TVR, postul public de televiziune a fost si a ramas "independent si echidistant". Nicolau a facut aceste afirmatii, desi in toate rapoartele de tara, se stipula ca asupra mass-media romanesti se exercitau o serie de presiuni.

Subiectul este "rupt din context"

Liberalii au cerut ieri presedintelui SRTV Valentin Nicolau si primarului Sectorului 5 Marian Vanghelie sa faca "precizari suplimentare" pentru clarificarea acestui caz. In opinia liderului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, declaratia lui Nicolau arata ca Marian Vanghelie a dat "spaga" in incercarea de a cumpara bunavointa unor angajati ai televiziunii publice.

Intr-un comunicat remis Mediafax, ieri, Nicolau confirma existenta discutiei, dar precizeaza ca era vorba de "referiri la niste suspiciuni care au existat in anul 2002".

"Discutia a avut loc intr-un context in care se invocau metode prin care se pot exercita presiuni asupra ziaristilor, moment in care a fost mentionat si numele lui Marian Vanghelie, privind o situatie aparuta in anul 2002, dar care nu a fost dovedita", a sustinut Valentin Nicolau.

El a subliniat ca acest subiect, "rupt din context" a fost scos la iveala la o luna dupa ce a fost discutat si ca nu-si doreste sa genereze o tema de campanie in care sa fie folosita televiziunea publica.

Puterea cere comisii de ancheta la SRR si SRTV

Grupurile parlamentare ale PNL si PD vor inainta Biroului Permanent al Camerei solicitarea regulamentara de a constitui, in sedinta reunita cu Biroul Permanent al Senatului, Comisia comuna de ancheta privind activitatea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) si activitatea Societatii Romane de Radio (SRR), a precizat ieri purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu.

"Aceasta este maniera de a face politica a pesedistilor si acesta este modelul de om, de primar al Capitalei, pe care il propune PSD", a spus liderul PNL, facand referire la dezvaluirile privitoare la Vanghelie. De asemenea, liberalul a catalogat gestul primarului de sector drept "impardonabil" si a subliniat importanta anchetarii acestui incident.

El a aratat ca solicitarea de constituire a unei comisii de ancheta se bazeaza pe "numeroasele nereguli" semnalate in activitatea SRTV si SRR. Initiativa, a continuat Nicolaescu, este sprijinita si de celelalte partide din Coalitia de guvernamant, UDMR si PUR.

Potrivit purtatorului de cuvant al liberalilor, decizia de a se ancheta activitatea SRTV si SRR se mai axeaza pe monitorizarile unor organizatii neguvernamentale si pe rapoartele realizate de Comisia Europeana care au reclamat "cenzura editoriala".

"Consideram ca aceste aspecte trebuie clarificate, si nu doar in ceea ce priveste activitatea SRR, asa cum a solicitat Dragos Seuleanu, directorul general al SRR, ci si in privinta SRTV, ambele institutii functionand din bani publici", a fost de parere liberalul.

Obiectivele anchetelor parlamentare

Comisia propusa de liderii PNL-PD va avea urmatoarele obiective: indeplinirea mandatului de serviciu public al celor doua societati; controlul calitativ al actului managerial si al performantelor institutionale ale societatilor supuse controlului parlamentar; verificarea activitatii financiar-contabile a societatilor si aplicarea legislatiei in domeniul audiovizualului si a deciziilor emise de

Consiliul National al Audiovizualului. Initiativa constituirii unei Comisii de ancheta nu are absolut nimic in comun cu initiativa similara, declarata de liderii PSD, a mai precizat Nicolaescu. "Nu este un demers comun", a conchis purtatorul de cuvant al liberalilor.