Acordarea de credite pentru finantarea sectorului agricol va fi urmatorul pas in dezvoltarea domeniului bancar, dupa ce cresterea pe segmentul de retail va atinge "o stare de suficienta" in urmatoarele 12-18 luni, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, citat de ziarul Adevarul.

"Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intalnita in urma cu trei ani in retail. Atunci cand un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zambea si ii spunea ca a gresit adresa.

Starea se datoreaza faptului ca nu sunt create conditiile necesare ca atat banca, cat si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila", a adaugat Ghetea, prezent la conferinta "Bankassurance". Reprezentantul ARB a afirmat ca nici legislatia, prin Legea 150/2003 privind creditul agricol, nu asigura, nu stimuleaza finantarea acestui domeniu de activitate.

"Prevederile actuale fac inaplicabila legea. Eventualele modificari ale legii creditului agricol vor avea ca efect schimbarea atitudinii bancilor si asiguratorilor fata de sectorul agricol, mai ales in perspectiva diminuarii potentialului de crestere a sectorului de retail", a mai spus presedintele ARB.

Petru Rares, presedinte la Banca Romaneasca, a afirmat ca sectorul financiar-bancar se apropie de o "noua frontiera" in procesul de dezvoltare, si anume finantarea in zona rurala.

"Nu se poate ca o tara cum este Romania, cu un sector agricol atat de important, sa nu aiba posibilitatea finantarii dezvoltarilor rurale, respectiv a marilor exploatatii agricole si micilor proprietari de pamant, sa nu aiba acces taranul roman la asigurari agricole complete, sa nu aiba posibilitatea garantarii la banca a unui nou credit prin intermediul voucherelor sau certificatelor de

depozit", a afirmat Rares. El a aratat ca privatizarea CEC, banca autohtona cu cea mai extinsa retea teritoriala, va determina intensificarea concurentei in domeniul finantarii rurale.

Fondurile europene vor dezvolta creditarea agriculturii

"Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intilnita in urma cu trei ani in retail. Atunci, cind un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zimbea si ii spunea ca a gresit adresa.

Starea se datoreaza faptului ca nu sint create conditiile necesare ca atit banca, cit si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila", a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, citat de Cotidianul.

Principalii factori care vor duce la dezvoltarea creditului rural se refera la fondurile europene care patrund in tara noastra: SAPARD si, dupa momentul 2007, Fondul de Restructurare Rurala. Aceasta in conditiile in care banii europeni pot fi accesati numai daca si agricultorii vin cu o parte din bani.

"Creditul agricol se va dezvolta datorita implementarii programului SAPARD care nu se poate face fara banci. De asemenea, dupa 2007, dupa ce se vor putea accesa fondurile de restructurare, va fi o explozie a creditelor atit la cele pentru investitie cit si la cele pentru productie, ne-a explicat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.