Fotbalul a scos din nou romanii in strada. Steaua a realizat cea mai mare performanta fotbalistica din ultimul deceniu, dupa ce a eliminat detinatoarea Cupei UEFA, la loviturile de departajare. Echipa din Ghencea va juca in optimile competitiei cu o alta echipa din Spania, Villareal.

Fotbalul romanesc conteaza din nou in Europa, dupa ce Steaua a reusit sa elimine pe Valencia, detinatoarea trofeului, din Cupa UEFA. Eroul partidei a fost Andrei Cristea, autorul celor doua goluri care au dus meciul la loviturile de departajare.

Dupa 0-2 pe Mestalla, Walter Zenga era obligat sa trimita in teren o echipa care sa marcheze si sa nu primeasca gol. Dupa meciul de la Valencia, 11 „ros-albastri” erau insa prea putini pentru indeplinirea celor doua obiective. Solutia a fost un vechi proverb fotbalistic, utilizat din ce in ce mai rar in fotbalul modern: cea mai buna aparare este atacul.

Cu trei virfuri de profesie - Cristea, Dinita si Oprita, sprijiniti in special de Dica inca din primul minut - Steaua nu putea decit sa atace. In schimb, campioana Spaniei nu s-a rusinat sa traga de timp la Bucuresti, pentru a nu fi eliminata din Cupa UEFA, trofeu pe care inca il detine la sediul clubului din Valencia. Asa s-a ajuns la prelungiri si la lovituri de departajare.

Sustinuti frenetic de peste 25.000 de suporteri, care in locul batistelor albe au fost nevoiti sa tina flacoanele cu calmante in buzunare, stelistii au practicat un joc de-a soarecele si pisica cu vedetele spaniole.

Era doar minutul 4, cind Nicolae Dica dadea un preaviz fundasilor adversi, trimitind un balon in bara laterala a portii aparate de Palop. Au urmat alte patru ocazii mari pina la fluierul final al primei reprize, dar tabela nu a fost deranjata decit de picaturile de ploaie care au cazut necontenit.

Dubla Andrei Cristea

Plecati la vestiare cu ghetele pline de noroi, elevii lui Walter Zenga au revenit pe gazon cu mai mult noroc. Criticat pentru ratarile din tur, la care s-au adaugat si cele din prima repriza, bacauanul Andrei Cristea a devenit peste noapte vedeta, dupa ce a marcat doua goluri in poarta cistigatoarei Supercupei Europei.

Mai intii, in minutul 50, virful bacauan a profitat de o lansare in adincime si, dupa ce i-a rasucit gleznele lui Ruben Navarro, a gasit in sfirsit drumul spre poarta. A recidivat in minutul 70, trimitind meciul in prelungiri. La scorul general 2-2, Steaua a oprit motoarele, iar Valencia, intarita cu vedetele Aimar, Di Vaio si Mista, au inclinat terenul spre poarta lui Hamutovski.

La prelungiri, a fost o adevarata ruleta ruseasca, dar oaspetii au tras, din fericire, doar cu gloante oarbe. A urmat loteria loviturilor de departajare. Primul a executat Radoi, bara-gol si un nor din varul proaspat al punctului de la 11 m. A urmat golul lui Aimar, iar cei 25.000 de suporteri s-au transformat in agenti de circulatie. Ratarea lui Munteanu a readus linistea pe Ghencea.

Au urmat golurile lui Mista, Lovin si Rufete, dar si bluful lui Baraja. Gol Dica, sut peste Di Vaio si invazie ros-albastra pe teren. Suporterii asistau la cea mai importanta performanta fotbalistica din ultimul deceniu.

Revelion in Bucuresti

Capitala Romaniei a devenit un urias stadion dupa istorica victorie obtinuta de Steaua. Suporterii au scos din sertare petardele ramase de la Revelion, iar soferii au uitat claxoanele apasate.

In Spania, posturile de radio si publicatiile online au anuntat deja ca Ranieri, tehnicianul Valenciei, va pleca direct in Italia, criticind in termeni duri „echipa de caricaturi, care s-a confundat cu noroiul de pe gazon“. Cu toate acestea, Ranieri s-a declarat „un antrenor care stie ce vrea”, anuntind ca nu va demisiona, constient ca iminenta demitere ii va aduce 9 milioane de euro. •

Si Lucescu merge mai departe

Dnepr – Partizan Belgrad 0-1 (n tur 2-2)

Schalke – Sahtior Donetk 0-1 (1-1)

AZ Alkmaar - Alemannia Aachen 2-1 (0-0)

Sochaux – Olympiakos 0-1 (0-1)

Austria Viena – Athletic Bilbao 0-0

Auxerre – Ajax 3-1 (0-1)

Middlesbrough – Grazer AK 2-1 (2-2)

Newcastle – Heerenveen 2-1 (2-1)

Zaragoza – Fenerbahce 2-1 (1-0)

Lille – FC Basel 2-0 (0-0)

VfB Stuttgart – AC Parma 0-2 d. prel. (0-0)

Benfica - }SKA Moscova 1-1 (0-2)

Villarreal – Dinamo Kiev 2-0 (0-0)

Returul meciului Austria Viena – Athletic Bilbao se va disputa pe data de 27 februarie.