PD a intors spatele Internationalei Socialiste si negociaza cu Partidul Popular European din cauza sprijinului fatis pe care socialistii l-au manifestat pentru PSD in campania electorala, sustine viceliderul democrat Radu Berceanu.

Raceala din ultimii ani dintre PD si confratii lui din lumea larga, Internationala Socialista, se transforma pe zi ce trece intr-o ruptura. Saptamana trecuta, Jurnalul National relata ca vicepresedintele PD pentru relatii internationale, Sorin Frunzaverde, a propus conducerii partidului un proiect prin care PD sa renunte la Internationala Socialista si sa adere la Partidul Popular European (PPE).

Frunzaverde a fost mandatat sa poarte negocieri cu PPE, el aflandu-se deja in tratative cu o parte din popularii din Europa si urmand sa se afle si saptamana viitoare la Bruxelles pentru o intalnire cu PPE.

ABSENTI. Intre timp insa, a inceput la Stockholm Conferinta Partidului Socialistilor Europeni (PES) – o structura a partidelor socialiste membre ale Uniunii Europene – la care PD nu si-a trimis nici un reprezentant, in timp ce de la PSD participa Adrian Nastase.

Vicepresedintele PD Radu Berceanu a incercat ieri, intr-o conferinta de presa, sa explice mai intai ca toti liderii partidului sau au fost prea ocupati ca sa plece din tara.

"Nu am putut sa trimitem o delegatie la aceasta reuniune pentru ca nu am dorit sa trimitem persoane cu un nivel necorespunzator, iar dintre cei care ar fi putut merge, nici unul nu a putut da curs invitatiei: Adriean Videanu e la Bruxelles, iar noi ceilalti sutem implicati in voturi destul de stranse in Parlament, nu ne puteam permite o asemenea deplasare", a declarat Berceanu.

SUPARARE. Ulterior, viceliderul PD a explicat insa ca absenta de la sedinta PES ar fi motivata de fapt de sprijinul pe care socialistii l-au acordat PSD in campania electorala, in detrimentul PD.

"Trebuie sa clarificam cu Internationala mai intai situatia din campania electorala, cand reprezentanti foarte inalti ai acesteia au venit la Bucuresti si au stat doar cu reprezentantii PSD, au sprijinit PSD pe fata, nu au trecut si pe la noi, nu au avut contacte cu candidatul nostru si s-a vazut care candidat trebuia sprijinit", a punctat Berceanu, aratand ca reuniunea de la Stockholm nu era

momentul pentru astfel de clarificari.

Berceanu a reconoscut totodata ca PD poarta discutii cu PPE, insa ele vor capata substanta dupa ce PD isi va alege conducerea, argumentand totodata ca "intre doctrina socialista si cea populara nu sunt diferente extraordinare".

CONTRAZICERI. "Nu discutam in acesti termeni", spune de partea cealalta vicepresedintele Sorin Frunzaverde, responsabilul cu relatiile internationale, despre declaratiile lui Berceanu. Frunzaverde, care nu se afla in tara, dar nici la Stockholm, afirma ca la reuniune trebuia sa participe liderul PD Emil Boc.

"Am transmis PES ca agenda domnului presedinte Emil Boc nu i-a permis sa fie acolo", ne-a spus ieri vicepresedintele PD. Presedintele Boc afirma insa ca i-a mandatat pe Frunzaverde si Videanu sa partipe, acestia neputand insa sa fie la Stockholm. "Ce a spus Radu Berceanu este adevarat, dar PD ramane membru al Internationalei.

Neparticiparea la reuniunea PES nu reprezinta sfarsitul lumii, e vorba doar de o suprapunere de programe", ne-a declarat Emil Boc.

MARUL DISCORDIEI. Supararea PD este provocata de mesajele de sprijin date de catre liderii IS si PES partidului lui Nastase in campania electorala, in conditiile in care PD este membru IS cu drepturi depline din 1999, iar PSD doar din octombrie 2003.

Dupa castigarea alegerilor in 2000 de catre PSD si dupa schimbarea lui Petre Roman de la sefia PD, Adrian Nastase a devenit rasfatatul socialistilor. Atat presedintele IS, Antonio Guterres, secretarul general Luis Ayala, cat si presedintele PES, Poul Nyrup Rasmussen, s-au aflat pe parcursul anului trecut in Romania, ba chiar au tranmis si mesaje clare de indemn catre populatie sa voteze PSD.

"PES incurajeaza cetatenii romani sa-l sustina pe Adrian Nastase, candidat la alegerile prezidentiale, si ansamblul candidatilor PSD la alegerile parlamentare si sa impiedice intoarcerea conservatorilor la putere", afirma Rasmussen pe 25 noiembrie.

Pentru ca, dupa victoria lui Basescu, acelasi lider PES sa sustina ca este "un rezultat deceptionant pentru socialistii si social-democratii din Romania si din Europa".