Vicepresedintele PD, Radu Berceanu, a sustinut ieri ca partidul nu a avut pe cine sa trimita la o intalnire de nivel inalt, liderii democrati fiind angrenati in diferite actiuni politice interne.

Initial, la reuniunea PSE trebuia sa mearga fie Adriean Videanu, fie vicepresedintele PD pe relatii externe, Sorin Frunzaverde. Primul se afla insa la Bruxelles, la negocieri cu reprezentantii UE, iar cel de-al doilea nu a mai plecat din motive stranii.

Radu Berceanu a spus ca "nu s-a dorit sa trimitem persoane cu un nivel necorespunzator din conducerea PD, iar cei care erau in posibilitatea de a merge nu au putut da curs invitatiei". Motivele par a fi totusi altele. De altfel, Berceanu le-a adus in discutie la conferinta de presa a PD, sugerand ca democratii ar fi cam suparati pe atitudinea din ultimul timp a IS fata de PD.

Clarificari cu Internationala

"Vom incerca sa luam legatura cu Internationala Socialista pentru a clarifica de ambele parti situatia din campania locala, parlamentara si prezidentiala, cand reprezentanti importanti ai IS au venit la Bucuresti si au sprijinit pe fata PSD", a explicat Berceanu. "Probabil ca au existat si din partea noastra anumite stangacii si probleme", a recunoscut liderul democrat.

"Reuniunea de la Stockholm nu putea fi un moment sa realizam clarificarile de care avem nevoie. Ar fi fost o participare formala", a mai spus senatorul PD.

Curentul popular, tot mai atractiv

Intentia democratilor de a parasi zona social-democrata pentru cea populara, crestin-democrata, este tot mai evidenta. Pornind de la supararea fata de IS, PD incearca sa umple golul doctrinar popular din Romania, cel putin in perspectiva.

Radu Berceanu a aratat ca, fara a-i abandona pe socialistii europeni, democratii au discutii intense, deocamdata "la un nivel nu foarte inalt", cu reprezentanti ai partidelor populare europene.

El a precizat ca o decizie legata de posibila schimbare doctrinara a PD, de la social-democratie la crestin-democratie, ar putea surveni dupa alegerea unei noi conduceri a PD, la inceputul verii, la Conventia Nationala. Tot atunci, toti membrii PD vor fi consultati in legatura cu schimbarea doctrinei si, in functie de rezultat, se va decide intr-o forma sau alta.