Loredana Groza sustine ca a fost furata. Luminita Anghel spune ca se insala

Cunoscuta interpreta Loredana Groza acuza Televiziunea Nationala de “conspiratie” si “vot fatis“ pentru ca a pierdut selectia nationala pentru Eurovision 2005, in defavoarea Luminitei Anghel si a grupului Sistem. Desi recunoaste ca piesa Loredanei e foarte buna, Luminita crede totusi ca aceasta formuleaza acuzatii gratuite.

Luminita Anghel & Sistem au adunat 206 puncte, dupa o lupta strinsa cu Loredana Groza, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 201 puncte. Inaintea finalei, Loredana Groza pornea ca favorita. S-a vorbit in presa chiar despre unele aranjamente facute pentru ca aceasta sa mearga la Kiev pe 21 mai.

La ultimele editii au cistigat piese a caror linie melodica avea elemente de folclor national, iar populara piesa a Loredanei, “Le le”, se incadra perfect in acest tipar. Piesa “Let Me Try”, a Luminitei Anghel, a fost cotata cu sanse mai mici.

Jurizarea a fost facuta atit de publicul telespectator, prin televoting, ponderea fiind de o treime, dar si de juriul de specialitate, in proportie de doua treimi. Membrii juriului au fost Horia Moculescu, Titus Munteanu, Daniel Alexandrescu, Crina Mardare, Oltea Serban Piriu, Berti Barbera, Catalin Tuta Popescu, Adrian Despot, Eugen Mihaescu, Dan Manoliu, Andrei Kerestely, Vlad Cretu.

Imediat dupa anuntarea rezultatului final, in camera concurentilor si a presei, Loredana a adus o serie de acuze grave TVR-ului, contestind corectitudinea jurizarii, iar Luminita Anghel si Berti Barbera au ripostat.

Loredana afirma ca a fost o conspiratie

Loredana s-a legat de mai multe aspecte ale concursului si jurizarii: “Inainte de show mi-au cerut sa semnez o hirtie prin care sa le cesionez drepturile de autor asupra piesei, iar eu am refuzat. Stiam ca nu voi cistiga. A fost o conspiratie, cei din TVR au votat fatis“, afirma ea. “In plus, nici o cunostinta de-a mea nu a putut vota pe telefon pentru ca suna numai ocupat.

” Cintareata sustine ca este persecutata de mai mult timp: “Am avut mereu probleme cu TVR.

M-au cenzurat si pe vremea lui Ceausescu. Am mai participat la Eurovision in 1994, cu Directia 5, si nici atunci n-am trecut de juriu. Am fost legati de miini si de picioare si aruncati in gol. Niciodata nu o sa mai particip. Ii doresc succes Luminitei”.

Luminita Anghel spune ca a cistigat pe merit

Luminita Anghel recunoaste ca piesa Loredanei era favorita: “Am crezut tot timpul ca va cistiga. Am si recunoscut ca piesa e foarte buna, ca are o voce foarte buna. A avut avantaj inca de la preselectie”, spune ea. Si totusi, mai afirma Luminita, ea si Sistem au trecut in fata prin promovare: “Loredana se insala daca ea crede ca a fost boicotata de juriu.

Atuul nostru a fost ca ne-am promovat intens piesa in ultima saptamina si am cistigat simpatia publicului”.

Berti Barbera se apara

Berti Barbera, unul dintre cei doi membri ai juriului care au votat impotriva Loredanei, neaga orice fel de conspiratie: “E o copilarie sa crezi ca o institutie poate complota impotriva unui artist”. Si spune ca a fost cooptat tirziu in juriu: “Eu nu sint angajat al TVR, ci doar colaborator. Am fost anuntat ca voi face parte din juriu cu o ora inainte de concurs.

Loredana nu are ce sa-mi reproseze”.

Ceilalti concurenti

Dincolo de scandalul provocat de Loredana, mai merita mentionati si alti concurenti. Nico & Mihai Traistariu au dat dovada de voci exceptionale, desi piesa lenta si fara coregrafie nu se potriveste cu Eurovision. Centru’ Civic are un solist vocal, Romeo Zaharia, care nu stie sa pronunte cuvintele in engleza, iar Academica a venit cu o piesa care ar fi fost ideala la Mamaia Ô85.

Mai sint de remarcat lenjeria intima la vedere a fetelor de la Shake si coregrafia cu calusari a trupei De la Vegas. Coafura stranie a lui Leonard Miron s-a asortat numai cu numeroasele gafe ale Laurei Mihalus. Cei doi s-au ridicat, astfel, ca prezentatori, la inaltimea concursului. Fraza Laurei: “Il invitam in scena pe domnul Oltea Serban Piriu” a fost cireasa de pe tort.

Rockul romanesc a mai pierdut un artist

Trupa Juke Box a obtinut locul al saselea la preselectia Eurovision. Bucuria le-a fost insa umbrita de tristetea provocata de moartea bateristului lor, Nicolae “Nicky” Dinescu. Muzicianul a incetat din viata simbata dimineata, in urma unui atac de cord. “Nicky” a decedat in ambulanta care il ducea spre Spitalul Fundeni, in timp ce colegii il asteptau la repetitiile pentru selectiile Eurovision.

Pe 10 martie urma sa implineasca 52 de ani.

Apropiatii stiau ca Mosu’ (asa il numeau ei) avea de multi ani probleme cardiace. “Acum doi ani a fost internat la Fundeni, la cardiologie, si am incercat sa-l convingem sa-si faca un by-pass (n.r. - interventie chirurgicala care duce la refacerea fluxului de singe spre inima), dar a refuzat”, isi aminteste Alex Vasilache, solistul trupei.

Raluca Moisa, Ev. Zilei - 7 martie 2005