Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) va stabili niveluri minime de incasare a veniturilor bugetare pentru directiile Finantelor Publice din fiecare judet, a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele Agentiei. "Cine isi indeplineste planul, va beneficia de stimulente si de toate facilitatile prevazute de lege. Cine nu reuseste acest lucru, pleaca acasa.

Trebuie sa intelegeti ca nu sunteti doar functionari publici, ci si niste manageri", le-a atras atentia Bodu intr-o intalnire cu sefii Directiilor Judetene de Finante Publice.

Declaratia sa a venit ca urmare a nemultumirii exprimate de Ionut Popescu, ministrul Finantelor, legata de nivelul recuperarii sumelor datorate bugetului, chiar daca in primele doua luni incasarile au fost cu 12 la suta mai mari decat in perioada similara a anului trecut. "Ma astept ca in acest an incasarile sa fie mult mai spectaculoase.

Planurile de colectare se vor baza pe indicatori clari, detaliati pe fiecare judet", i-a avertizat ministrul Finantelor pe directorii prezenti la intalnirea organizata de ANAF. "Statutul de functionar public nu este doar o umbrela sub care putem sta linistiti pana la pensie.

Trebuie sa aduceti mai multi bani la bugetul de stat sau ne vom desparti, in limitele legii, de cine nu va face performanta, indiferent de culoarea sau simpatiile politice", a mai spus Popescu. Cu toata "foamea" de bani a bugetului, Sebastian Bodu le-a spus celor prezenti ca nu vrea sa mai auda de abuzuri impotriva contribuabililor.

Ideea a fost preluata si de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. "Multi dintre investitorii straini se plang de hartuiri, de controale repetate si, uneori, nejustificate. Nu trebuie sa interpretati legea dupa bunul plac", a spus Tariceanu.

"Si eu am incercat pe propria piele abuzurile functionarilor din Ministerul Finantelor, care actionau in numele ministrului de atunci, Florin Georgescu, si care interpretau aberant Legea taxelor de publicitate locala. Am fost obligat sa imi caut dreptatea si sa am castig de cauza in contencios administrativ", a mai spus premierul, adaugand ca "sigur acum nu mai este cazul de asa ceva".

Pe de alta parte, el a subliniat ca Guvernul nu va mai acorda nici o reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la bugetul de stat, deoarece procedurile aplicate pana in prezent nu au avut efectele pozitive scontate asupra nivelului de colectare. "Nu vom mai recurge la aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos.

Am constatat, nu o data, ca foarte multe intreprinderi, care au apelat la acest sistem si au ramas neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare. Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a mai spus premierul.

"Nu se vor mai acorda nici un fel de scutiri la plata datoriilor fara aprobarea Consiliului Concurentei", a explicat Sebastian Bodu, presedintele ANAF. In acest sens, Ministerul Finantelor va modifica Legea falimentului si alte acte normative specifice, astfel incat firmele sa nu mai beneficieze, in viitor, de reesalonarea datoriilor.

Facilitatile acordate pana in prezent vor fi mentinute, cu conditia ca firmele beneficiare sa respecte calendarul de plata a obligatiilor. Premierul Tariceanu a precizat ca practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita datoriile a molipsit si firmele private, fiind adoptata in special de "clientii politici ai puterii".

"Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice, care s-a inmultit in principal in ultimii patru ani. Comportamentul corect de achitare a obligatiilor bugetare nu va mai fi o optiune a contribuabilului, ci o obligatie bine reglementata de lege", a mai spus seful Executivului.

In acest sens, el i-a sfatuit pe directori sa reclame la Guvern sau la Ministerul Finantelor orice incercare a datornicilor de a apela la sprijin politic pentru a nu plati obligatiile bugetare.