Aproximativ 1.500 de delegati PSD din toate judetele tarii au venit, ieri, la Congresul partidului, cu mic, cu mare, pentru a alege noua conducere a formatiunii. Nu s-au grabit insa prea tare sa ajunga la Sala Palatului, dovada ca sedinta a inceput abia la 11.00, cu o ora intirziere. Alegerea conducerii s-a facut cu mult dupa inchiderea editiei.

Surprinzator, pe masura ce delegatii la Congres ascultau cuvintarile celor care candidau, pareau ca se inmultesc si sustinatorii lui Mircea Geoana. Cel mai afectat de intorsatura lucrurilor a fost Adrian Nastase, care dadea impresia ca-i pare rau ca n-a indraznit sa-l concureze pe Ion Iliescu.

Atmosfera de dinaintea congresului a fost dominata de incertitudine. Din cauza faptului ca noii lideri ai partidului aveau sa fie alesi prin vot secret, nimeni nu stia cum se va transa lupta pentru principalele posturi de conducere: presedinte, presedinte executiv, secretar general si vicepresedinte. Pe holuri se faceau pronosticuri in privinta noului sef al PSD.

Favoriti erau Ioan Iliescu si Mircea Geoana. Serban Nicolae si cvasi-necunoscutul Dorinel Soare, primarul din Niculesti (jud. Dimbovita), nu erau cotati cu sanse.

Citiva tineri pesedisti distribuiau in sala, inaintea lucrarilor, fluturasi electorali cu fotografia liderului lor, Victor Ponta, aspirant la pozitia de secretar general. In difuzoarele Salii Palatului se auzea o melodie cintata de solistul formatiei Proconsul, Bodo, ginerele presedintelui Traian Basescu.

La un moment dat, in sala isi fac aparitia Ion Iliescu si Adrian Nastase, pe acordurile celebrei "Oda a Bucuriei", a lui Beethowen. Iliescu se asaza pe un scaun situat in mijlocul salii, linga fostul sau consilier prezidential Corina Cretu, iar Nastase se indreapta catre prezidiu pentru a deschide lucrarile Congresului.

Bancuri cu Ion Iliescu

Odata lucrarile congresului deschise, Nastase ii preda stafeta lui Iliescu desemnat sa conduca sedinta. De la bun inceput, fostul presedinte al Romaniei face o gafa monumentala, care a adus aminte de celebrele congrese ale PCR, desfasurate, ironia sortii, tot la Sala Palatului. "Dau cuvintului tovarasului, aaa, domnului Adrian Nastase". Sala izbucneste in ris.

Iliescu incearca sa o dreaga rapid fara prea mari sanse insa. "In Internationala Socialista se foloseste si acest termen", se eschiveaza Iliescu. Nastase ride si el. Incepe prezentarea raportului de activitate, cu o ironie la adresa fostului sef al statului. "Dragi colegi, dragi prieteni, dragi camarazi sau cum vreti sa traduceti...".

La scut timp, pe holuri apar si primele bancuri referitoare la gafa fostului presedinte. "Intrebare: de ce i-a spus Ion Iliescu "tovaras" lui Adrian Nastase?. Raspuns: pentru ca se simte la Sala Palatului, ca la 45 de ani". Un alt banc suna cam asa: "Delegatii PSD s-au strins la Sala Palatului ca la Vatican, asteptind sa vada ce culoare are fumul care iese pe cos.

Daca fumul este rosu, Iliescu a iesit presedinte, daca este negru, a venit PNA-ul. Daca e alb - s-a stricat cuptorul".

Declaratie de razboi

Adrian Nastase a prezentat raportul de activitate pe persioada 2001-2004, in care a ocupat functia de presedinte al PSD. "Acest congres a generat cele mai aprige dezbateri si framintari. Un lucru este cert: epoca unanimitatii a apus in partid. E un semn de normalizare".

Liderul PSD s-a lansat ulterior intr-un atac virulent la adresa actualei puteri, acuzind-o ca "saraceste populatia si distruge economia". In paralel Nastase nu a uitat sa laude "realizarile marete" din perioada in care a fost premier.

Presedintele PSD a trecut apoi in revista motivele pentru care partidul a pierdut alegerile generale de anul trecut. "Din pacate, am reusit un record negativ. In loc sa dam imaginea unei dezbateri de idei, am creat imaginea unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului". In context, el a explicat de ce nu a candidat impotriva lui Ion Iliescu la cea mai inalta functie in PSD.

"Ca presedinte, am fost responsabil, in primul rind, de asta nu am candidat impotriva lui Ion Iliescu. Cred ca am reusit sa tin impreuna mai multe curente in partid", a spus Nastase recunoscind ca "disputele din interiorul PSD riscau sa degenereze intr-un conflict deschis". El nu a uitat sa mentioneze faptul ca "partidul nu a fost ferm in eliminarea unor lideri locali cu probleme de imagine".

"Am amendat rezultatul alegerilor preliminare, ignorind vointa membrilor de partid, pentru a da satisfactie unor grupuri de interese", a conchis liderul PSD.

Adrian Nastase a reluat apoi criticile la adresa guvernului Tariceanu si a indemnat la actiune: "Actuala putere a facut in patru luni mai multe greseli decit am facut noi in patru ani. Am gresit ca am tacut pina acum, nu o vom mai face. Vom raspunde la orice acuzatii. E incalificabil ca PSD sa fie catalogat ca un partid de hoti, corupti, analfabeti.

Daca vreti ca lucrurile sa ramina asa, taceti! Daca nu, sa iesim la bataie". Dupa ce i-a indemnat pe delegati sa-si imbunatateasca relatia cu presa, Nastase si-a incheiat discursul multumindu-le celor prezenti. Pentru ca aplauzele se prelungeau, Iliescu i-a taiat-o scurt, cu citeva batai in microfon: "Incarcatura emnotionala este fireasca", a punctat fostul sef al statului.

Lozinca eliminarii coruptilor

A venit rindul fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sa vorbeasca de la tribuna Congresului. Tema principala a discursului sau a fost debarasarea de coruptii din partid. "Consider ca am autoritatea morala sa contribui la procesul de modernizare a partidului, forta si determinarea necesara.

Acum, ca oricind, partidul are nevoie de o conducere puternica si dominata de moralitate", a spus Iliescu. El le-a atras atentia delegatiilor ca "lupta cu adversarii politici ai PSD va fi mai usoara decit procesul de debarasare, de eliminare din partid a liderilor cu probleme de imagine, care au adus PSD eticheta de partid al coruptilor".

"Alegatorii ne-au sanctionat pentru comportamentul unor lideri ai nostri. Este clar ca dimensiunea morala va conta de acum incolo", a mai spus Iliescu.

Jocuri de culise

In tot acest timp, pe holurile Salii Palatului negocierile de ultim moment erau la ordinea zilei. Zvonurile care circulau erau ca Mircea Geoana si Miron Mitrea s-au inteles sa-si acorde sprijin reciroc. Astfel, primul urma sa fie sprijinit pemntru functia de presedinte al PSD de un numar important de filiale controlate de Miron Mitrea.

De altfel, baronii Marian Oprisan (Vrancea) si Radu Mazare (Constanta), doi adepti ai lui Mitrea, nu se sfiau sa declare fatis ca vor vota cu Geoana. Fostul ministru al transporturilor urma sa obtina in schimb sprijinul filialelor din Transilvania ale PSD, controlate de "grupul de la Cluj", pentru functia de secretar general.

La bursa zvonurilor s-a auzit, la un moment dat, ca in aceasta alianta doreau sa intre si liderii PSD Bucuresti, cei care aveau interesul ca Sorin Oprescu sa cistige functia de presedinte executiv in defavoarea lui Adrian Nastase.

La un moment dat, deputatul PSD Daciana Sarbu, sustinatoarea lui Victor Ponta, le-a aratat ziaristilor niste fluturasi prin care delegatii la Congres erau sfatuiti sa-l voteze pe Miron Mitrea in functia de secretar general, iar pentru posturile de vicepresedinte pe Aura Vasile, Corina Cretu, Eugenia Godja (singura femeie presedinta a unei organizatii judetene PSD, cea de la Maramures), Liviu Drag

nea, Ioan Rus, Viorel Hrebenciuc, Constantin Nita, Dan Ioan Popescu, Codrin Stefanescu si Ioan Mircea Pascu.

Maramuresul si Iasiul au pus degetul pe rana

La tribuna au urcat si presedinta de la Maramures, Eugenia Godja, si primarul Iasiului, Eugen Nechita. Pe tonuri diferite, ambii au criticat conducerea centrala. Eugenia Godja a afirmat ca toti pesedistii se fac vinovati de pierderea alegerilor, "mai putin cei din organizatiile care au cistigat si mai mult cei din organizatiile care au pierdut si centrul".

Ea s-a plins ca, in timpul campaniei, conducerea centrala a dat dovada de "autoritarism", tratindu-i pe cei din filiale "ca pe niste soldati neinstruiti". Primarul de Iasi a spus, la rindul lui, ca piederea alegerilor generale a fost urmarea "falsei perceptii asupra problemelor oamenilor". "Ei vorbeau despre baroni locali, noi le spuneam ca am intrat in NATO", a explicat Nechita.

Corina Cretu i-a demascat pe "complotisti"

In vreme ce, pe holuri, jocurile de culise ii deveneau defavorabile lui Iliescu, la tribuna a urcat Corina Cretu. Aflata intr-o stare de nervozitate vizibila, in ciuda eforturilor de a se stapini, ea a anuntat ca a decis sa renunte la discursul pe care il pregatise in calitate de candidat la functia de vicepresedinte.

"Am renuntat la discurs cind mi s-a spus ca s-a negociat toata noaptea, pina azi dimineata, la 5.00, si ca si acum se negociaza o alta echipa, alt cuplu de conducere decat Adrian Nastase si Ion Iliescu", a aruncat Corina Cretu "bomba".

Eu cred ca astazi putem sa mergem mai departe uniti, solidari si repsonabili sau putem sa punem efectiv piatra funerara pe partidul Revolutiei Romane, care a dus Romania in NATO si a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana", a spus fosta consiliera a lui Iliescu.

Ea i-a indemnat pe delegati sa nu tina cont de indicatiile venite de la centru si din partea presedintilor de organizatii si sa nu opteze pentru "o victorei a la Pirus". "O functie se poate cistiga intr-o noapte la negocieri, dar increderea, prestigiul, popularitatea, respectul oamenilor nu se pot cumpara si nici negocia", a afirmat, cu vocea gituita de emotie, Corina Cretu.

In acest timp, Ion Iliescu a continuat sa priveasca, aparent impasibil, spre sala. La final - fara nici un comentariu - a dat cuvintul urmatorului vorbitor.

Socialistii europeni au tinut cu Adrian Nastase

Dupa discursul lui Ion Iliescu, Nastase le-a propus participantilor la congres sa asculte mesajele din partea liderilor organizatiilor socialiste europene si internationale.

Mai intii a fost transmis mesajul lui Guterres, liderul Internationalei Socialiste: "PSD a dovedit ca este un partid social-democrat modern si trebuie sa continue pe drumul cel bun, sub conducerea prietenului meu, Adrian Nastase, in drumul Romaniei spre aderarea la UE".

A urmat mesajul presedintelui socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen: "Continuati procesul de modernizare a partidului pentru ca avem nevoie de un PSD modernizat, in Romania". Au mai transmis mesaje vicepresedintele si secretarul general ai Internationalei Socialiste, secretarul general al socialistilor europeni, precum si liderii unor partide social-democrate din Europa.

Cei mai multi dintre acestia si-au inceput discursul adresindu-i-se lui Nastase si spunind ca acesta a fost "o figura principala in schimbarea Romaniei".

(Adriana Tomasevici, Silviu Sergiu)