Romania, sub ape… Dupa Timis si Caras-Severin, alte 15 judete au fost inundate in acest week-end, bilantul ultimelor 48 de ore ca urmare a ploilor cazute sambata fiind dezastruos: oameni disparuti, animale inecate, mii de hectare de pamant distruse, sute de gospodarii "maturate" de viitura.

Si, de parca asta nu era de-ajuns, comuna ialomiteana Movilita a intregit tabloul dezastrelor din acest sfarsit de saptamana. O tornada a produs pagube de peste trei miliarde de lei si a bagat spaima in locuitorii comunei, care spun ca "toate nenorocirile abatute asupra Romaniei sunt semn divin".

De astazi, vremea pare ca se va ameliora, ploile fiind "indreptate" spre zonele muntoase si izolat in nord-vestul tarii.

DAMBOVITA. Constantin Gradinaru, in varsta de 61 de ani, a fost dat disparut, iar un barbat care isi serba ziua de nastere la pescuit a fost surprins de cresterea apelor si nu a mai putut ajunge la mal.

Cele mai grave situatii se intalnesc la Doicesti, unde 70 de case au fost afectate de precipitatii, la Ciurari – 50 de case in aceeasi situatie, iar la Targoviste au fost inundate 25 de case si patru institutii: Directia de Sanatate Publica, Directia Muncii, Inspectoratul de Politie Dambovita si un liceu. In localitatea Lucieni, a fost inundata statia de apa.

PRAHOVA. Din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultimele 24 de ore au fost afectate localitatile Alunis, Scorteni, Telega, Stefesti, Baicoi, Cosminele, Rafov.

Bilantul: au fost distruse sase case, 173 de anexe gospodaresti, 38 de poduri, 60 de hectare de teren agricol, doua constructii hidrotehnice, un kilometru de drum judetean, reteaua electrica, iar 50 de familii au ramas izolate.

COVASNA. Zeci de case, sute de hectare de teren agricol, o scoala si o tabara scolara au fost inundate, cele mai mari pagube fiind produse in comuna Sita Buzaului, unde 60 de case si 40 de hectare de teren agricol sunt inundate. In satul Crasna, din comuna Sita Buzaului, in urma iesirii din matca a raului Buzau,

DN 10 a fost blocat timp de cateva ore, iar tabara scolara din localitate a fost inundata complet. In satul Boboci, 20 de case au fost inundate, iar in Zabratau, scoala generala din localitate, precum si 40 de case si aproximativ 100 hectare de teren agricol.

In comuna Barcani, 22 de case si 40 de hectare de teren agricol au fost inundate, dar viitura a distrus si doua podete din zona. Paraul Turia, in zona municipiului Targu Secuiesc, a inundat patru gospodarii, iar Oltul, patru hectare de teren agricol in comuna Micfalau, precum si alte 40 hectare de teren in comuna Haghig.

DOLJ. Craiova semana sambata cu o mica Venetie, din cauza precipitatiilor abundente si a sistemului de canalizare incapabil sa faca fata situatiei. Strazile s-au transformat, pentru cateva ore, in "canale navigabile", dar suvoaiele de apa s-au retras, totusi, dupa cateva ore, cu exceptia anumitor zone mai joase ale orasului.

Ca de obicei, peste 40 de gospodarii din cartierul periferic Brestei au fost inundate, caci zona nu are sistem de canalizare. Nici Muzeul "RSR" al lui Dinel Staicu, situat pe malul Jiului, in apropierea comunei Podari de la marginea Craiovei, nu a scapat de furia apelor.

Printre cele mai afectate localitati doljene s-au numarat Tuglui, Varvoru de Jos, Livezi, Podari, Gura Vaii. Cea mai grava situatie se regaseste in comuna Tuglui, unde mai multe case au fost inundate.

Oamenii dau vina pe autoritatile locale, care, desi sesizate de pericolul producerii unor inundatii, nu s-au obosit sa instiinteze populatia, pe considerentul "doar nu ni s-o intampla tocmai noua!". De partea cealalta, reprezentantii Primariei Tuglui spun ca oamenii au tot aruncat deseuri menajere in canalele pluviale, care s-au infundat, astfel, si nu au mai putut prelua apa.

Precipitatiile cazute in Dolj au atins 70 litri/metru patrat.

GALATI. Pompierii tecuceni au fost nevoiti sa intervina pentru a scoate apa din una dintre incaperile Trezoreriei Tecuci, inundata in urma ploii abundente cazute in judetul Galati sambata noaptea. Pompierii care au intervenit sustin ca apa care a patruns in subsolul Trezoreriei atinsese pana la 50 de centimetri.

Dupa ce au intervenit pentru a scoate apa din subsolul institutiei, pompierii au fost solicitati pentru a salva cateva gospodarii, care, la fel ca si Trezoreria municipiului Tecuci, au fost inundate si din cauza sistemului de canalizare defect. Apa a patruns in beciurile tecucenilor, dar nu a produs pagube insemnate.

Autoritatile galatene sunt inca in stare de alerta, cotele fluviului Dunarea fiind foarte aproape de cele de inundatie.

BUZAU. Circulatia pe Drumul European 85, care face legatura intre Buzau si zona Moldovei, era blocata, in judetul Buzau, masura fiind luata sambata seara, dupa deplasarea unui pilon al podului peste raul Buzau, de la iesirea din oras, existand riscul prabusirii.

Potrivit autoritatilor locale, pilonul Podului Maracineni s-a deplasat din cauza debitului mare al raului Buzau, transmite Mediafax.

In prezent, soferii care vor sa intre in orasul Buzau dinspre Ramnicu Sarat sunt indrumati de politisti pe ruta ocolitoare Maracineni-Sapoca-Berca, apoi pe DN 10 Buzau-Brasov. Tot sambata seara, a fost oprita circulatia pe podul de la Vadu Pasii, care asigura o ruta ocolitoare de iesire din oras.

Astfel, toate autoturismele care pleaca sau vin dinspre Moldova sunt indrumate pe ruta prin Berca, judetul Buzau, facand un ocol de aproape 50 de kilometri. De asemenea, DN 10 Buzau-Brasov, in zona Siriu, este in continuare blocat, in urma caderilor de bolovani de pe versantii muntelui.

Ca urmare a precipitatiilor abundente de sambata si a scurgerilor de pe versanti, au fost afectate 223 de gospodarii din localitatile Valea Nehoiului si Patarlagele. Alunecarile de teren au dus la izolarea localitatilor Lera, Poienitele, Catiasu si la intreruperea circulatiei pe DN 10 Buzau-Brasov.

SUCEAVA. Trei case din orasul Gura Humorului au fost inundate in urma ploilor abundente cazute pe tot parcursul zilei de sambata. Locuintele situate in cartierul Obor au fost inundate, deoarece canalizarea din acea zona nu a putut face fata apelor care s-au revarsat de pe dealul din apropiere.

Apa care a patruns in curti si in beciuri a fost scoasa cu ajutorul pompierilor civili si militari, fiind mobilizate mai multe masini, inclusiv de la Suceava. "Problema din cartierul Obor este una mai veche, canalizarea fiind subdimensionata.

Speram sa o rezolvam cu fonduri externe, intrucat avem depus un proiect in valoare de 200.000 de euro", a declarat primarul orasului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.

VRANCEA. Circulatia pe doua drumuri nationale din judetul Vrancea se desfasoara pe un singur sens, din cauza unor alunecari de teren produse in urma ploilor din ultimele 24 de ore, transmite Mediafax.

Potrivit prefectului de Vrancea, Ion Oprea, din cauza precipitatiilor care in unele zone au atins 38 l/mp, pe drumurile nationale DN 2L, in localitatea Racoasa, si pe DN 2M se circula pe un singur sens, in urma alunecarilor de teren ce au afectat partea carosabila pe o portiune de 120 de metri, respectiv 70 de metri.

De asemenea, circulatia pe DJ 205 D a fost intrerupta ca urmare a ruperii unui cap de pod pe o portiune de 6 metri, cei peste 2.000 de locuitori ai comunelor Paltin si Nereju fiind in pericol sa ramana izolati. Totodata, au fost inundate 11 gospodarii din trei localitati si 40 hectare de teren arabil, iar in comuna Chiojdeni au fost afectate o conducta de apa potabila si cinci fantani.

Pe de alta parte, in urma blocarii circulatiei pe DE 85 (DN 2), intre Ramnicu Sarat si Buzau, in urma ruperii unui pilon al podului din beton de pe raza comunei Margineni, politistii din judetul Vrancea au stabilit trei rute ocolitoare.

Potrivit inspectorului-sef al IPJ Vrancea, comisar-sef Viorel Serbanoiu, masinile de tonaj mare care circula spre Capitala au la dispozitie urmatoarele doua trasee: Focsani-Ivesti (Galati), respectiv Tisita (Vrancea)-Tecuci (Galati).

VASLUI. Peste 130 de case si gospodarii, precum si terenuri agricole si pasuni au fost inundate, in urma ploilor cazute in ultimele 48 de ore. Cea mai afectata comuna este Valeni, unde 120 de case situate de-a lungul drumului national Vaslui-Iasi au fost inundate din cauza scurgerii apei de pe versanti, in urma unei ploi abundente.

Intr-o alta comuna vasluiana, Osesti, au fost inundate 10 gospodarii si 100 de hectare de teren arabil si fanete, 10 podete au fost distruse, iar 6 fantani colmatate. In aceeasi localitate, o casa a ramas izolata din cauza apelor. De asemenea, raul Vasluiet a iesit, sambata, din matca in zona municipiului Vaslui si a inundat sase case dintr-o suburbie a municipiului.

In comuna Dumesti, un segment de terasament al caii ferate Buhaiesti-Roman s-a surpat.

BOTOSANI. Aproximativ 100 de hectare de teren au fost inundate in localitatea Dracsani, din cauza apelor care au iesit din matca ca urmare a precipitatiilor abundente din ultimele zile.

In judet, cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat sambata dimineata la Dracsani, cu peste 13 litri/mp, la Dangeni – cu aproape 12 litri/mp, iar la Botosani si Dorohoi cantitatea precipitatiilor nu a fost mai mare de 9 litri/mp. Autoritatile botosanene sunt in continuare in alerta, in conditiile in care sunt prognozate averse de ploaie care pot depasi 15 litri/mp.

Material realizat cu sprijinul retelei de corespondenti ai Jurnalului National si al agentiilor de presa

SATENII DIN MOVILITA CRED CA SAMBATA "A URLAT DUMNEZEU"

Tornada de la Movilita, judetul Ialomita, a smuls sambata, la orele pranzului, acoperisurile a 24 de case si a facut pagube de circa trei miliarde de lei. Cerul a inceput sa vuiasca si vantul sa alerge turbat, smulgand acoperisurile caselor si pomii din radacini. Bucati de tigla si tabla, craci rupte din copaci si cateva gaini au inceput sa zboare amenintator.

De spaima, satenii au uitat cum se face semnul crucii. Tarani care au muncit o viata au ramas acum sub cerul liber, cu peretii caselor crapati, geamurile sparte si gardurile caselor azvarlite cat colo.

TREI SECUNDE. Dintre toti, cea mai oropsita este localnica Emilia Ionita. Are 59 de ani si este in al patrulea an de paralizie. Am gasit-o in pat, in casa unor vecini, cu plosca la cap, plangandu-si oful altor trei batrane. "Eram cu sotul meu, si el chior, saracu’, vorbeam, cand un aut (urlet – n.r.) a navalit peste noi.

A urlat Dumnezeu cu toata puterea lui! S-au spart geamurile, vantul a luat invelisul casei si l-a dus peste Baragan. Aveam in pod toata averea mea", povesteste femeia de sub patura ce o acopera pana la gat. Are patru copii, din care doi locuiesc in sat, dar nu vrea sa stea la ei, sa-i necajeasca. "Care-i ala care se lasa dus din cuibul lui de-o viata!", se amaraste si mai tare.

Baiatul ei munceste impreuna cu alti 10 sateni la casa peste care s-a pravalit potopul. Vor s-o demoleze, ca pe locul acela sa poata reconstrui macar doua camarute din cele patru mari pe care le aveau. E suparat pe presa, au dat navala toti in sat, "dar nici unul nu a venit cu o sticla de apa".

DESPAGUBIRI.

Doua femei, mama si fiica, stau la poarta si se minuneaza inca de privelistea din fata ochilor: in loc de acoperisuri, casele sunt acoperite cu plastic; intr-un copac, o tabla cat o usa sta sa cada, leganata de vant; intr-o curte, o bucata mare de tigla a distrus culturile de vinete abia semanate ieri; turla bisericii a fost purtata de tornada 200 de metri si a cazut peste un depozit; niste rromi

, inconjurati de vreo 10 puradei, se vaita ca au ramas fara gaini si fara caine.

Carutele se chinuiesc sa-si faca drum prin noroiul ce-ti ajunge pan’ la glezne. In jur de 20 de jandarmi i-au ajutat pe cei de la Electrica sa refaca retelele electrice. La primarie, vreo 10 oficiali discuta aprins refacerea caselor si despagubirea familiilor. Prefectul Cazacu Marinica a spus ca nu va apela la banii publici, mult mai necesari sinistratilor din Timis.

Pentru inceput, o firma a donat un miliard de lei taranilor din Movilita, iar oficialii cred ca in trei saptamani acestia isi vor recapata linistea.

JUDETUL VARTEJURILOR. Un eveniment meteorologic asemanator a avut loc in urma cu trei ani tot intr-o localitate ialomiteana. In 12 august 2002, o furtuna de mari proportii, de genul unei tornade, a lovit comuna Facaieni. Localnicii au spus ca a fost o tornada in toata regula, dar meteorologii i-au contrazis, declarand ca in Romania nu se pot produce astfel de evenimente meteorologice.

Si totusi, furtuna de la Facaieni a provocat moartea a trei persoane si a ranit grav alte cinci. 440 de case au suferit diverse daune, iar 33 au fost total distruse. Au fost doborati peste 40 de stalpi de pe linia ferata si o retea electrica de 110 KW, paguba fiind evaluata la ora aceea la 10 miliarde de lei.

Scoala si gradinita din Facaieni au ramas fara acoperisuri, iar structura de rezistenta a bisericii a fost, de asemenea, afectata. Au fost mai mult de 1.000 de sinistrati. (Ioana Moldoveanu)

PROBLEME SI IN BUCURESTI

Nici Capitala nu a scapat de probleme. Ruperea de nori care s-a abatut sambata asupra Bucurestiului a afectat traficul pe foarte multe artere. Sistemul de canalizare, nemodernizat de cateva decenii, nu a facut fata cantitatii mari de apa, motiv pentru care cele mai importante pasaje au fost inundate, cel mai rau Pasajul Marasesti (foto).

Situatia pagubelor materiale inregistrate in Capitala nu a fost inca centralizata.

JANDARMII SAR IN AJUTOR

Zeci de jandarmi au participat sambata la misiuni de salvare si de evacuare a persoanelor afectate de inundatiile provocate de ploile torentiale, informeaza Jandarmeria Romana.

Prefecturile si inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene au solicitat unitatilor de jandarmi din zonele calamitate sa intervina cu efective pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor, precum si pentru ajutorarea persoanelor sinistrate.

Jandarmii au salvat si evacuat persoane, animale si bunuri materiale, in afara zonelor inundate, participand si la lucrari de consolidare a digurilor de protectie. Ei au supravegheat podurile si podete grav afectate de inundatii, pentru a nu permite accesul pe acestea. Totodata, jandarmii au transportat apa minerala si alimente in localitatile ramase izolate.

Pentru a solicita ajutorul jandarmilor, cetatenii pot apela, non-stop, la numarul de telefon 956.

STERIL

Ploile abundente au dus la ruperea unui mal al unui iaz de decantare a sterilului din localitatea suceveana Ostra, astfel ca o cantitate necunoscuta de steril s-a revarsat pe un drum judetean si in raul Suha.

Prefectul sucevean Orest Onofrei a spus ca sterilul "are un grad de toxicitate" deoarece provine de la exploatarea de metale grele si ca a trimis in zona reprezentantii societatii miniere MinBucovina SA Vatra Dornei pentru a lua masuri de limitare a poluarii.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Suceava, Iluta Cocris, a declarat, la randul sau, ca specialisti ai APM Suceava se afla in zona pentru a lua probe si a determina daca s-a produs o poluare. In zona afectata au fost trimise utilaje pentru deblocarea drumului judetean afectat.

DUNAREA A IESIT DIN MATCA

Dunarea curge cu un debit dublu fata de cel obisnuit si pune in pericol localitatile din apropierea Portilor de Fier. Conform Radio Romania, la Hidrocentrala Portile de Fier I au fost ridicate trei stavile prin care se deverseaza 1.650 de metri cubi de apa pe secunda.

In afara cantitatii prelucrate de hidroagregatele hidrocentralei, care asigura astazi o cantitate mare de energie electrica, respectiv 16 milioane de kilowati-ora, sunt si cote mari in aval de Portile de Fier II, iar in unele zone dupa Hidrocentrala de la Portile de Fier II au fost inundate terenuri: la Pristor, 50 hectare de pasune, la Salcia, 360 hectare de pasune, 250 de ogoare si 170 de teren

uri agricole, iar la Garla Mare, 110 hectare de islaz si 40 hectare de culturi.

DONATII DE LA RROMI

Comunitatea rromilor din Timis a donat cate 50 de euro de persoana, bani din care au cumparat produse alimentare neperisabile si obiecte sanitare si de uz personal pe care le-au donat sinistratilor din judet afectati de inundatiile din ultima perioada.

Marile firme din Timisoara, pe langa ajutoarele de miliarde de lei sub forma de hrana, imbracaminte si bunuri personale pe care le-au donat, s-au angajat sa contribuie si la reconstruirea mai multor case distruse de inundatii. Acestora li se alatura angajatii Primariei Timisoara, care au inceput sa doneze cate 500.000 de lei de persoana. (Radu Crivat)

LA BRASOV, PARADA JUNILOR, AMANATA

Parada Junilor Brasovului, care trebuia sa incheie seria manifestarilor dedicate "Zilelor Brasovului", editia a IV-a, si sarbatoririi a 770 de ani de la prima atestare documentara a Brasovului, nu a mai avut loc ieri, din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile.

Potrivit traditiei, in Duminica Tomii, prima de dupa Pasti, Junii coboara calare in Cetate pornind din Scheii Brasovului, strabatand apoi strazile principale din centrul orasului, dupa care, la Pietrele lui Solomon, o zona mirifica de la marginea cartierului Schei, petreceau pana seara tarziu.

Din cauza ploii abundente cazute in cursul zilei de sambata, zona de la Pietrele lui Solomon nu a mai permis organizarea petrecerii finale, aceasta amanandu-se pentru duminica, 15 mai, cand se va desfasura si Parada Junilor.